Marad az együttgondolkodás
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke továbbra is szoros együttműködést tart fontosnak az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) azután, hogy a kormány hétfői előterjesztése alapján átalakul a magyar sport irányítási és finanszírozási rendszere.
2016. október 12. 17:54

A MOB vezetője szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette, a magyar sport akkor tud továbbmenni, ha nem a pénz, hanem a szakmaiság a fontos. Hozzátette, a sportirányítás ugyan visszakerül az Emmihez, de az együttgondolkodás megmarad. Ami saját feladatait illeti, elmondta, hogy ha a jövő évi közgyűlésen a tagság úgy dönt, akkor folytatni kívánja munkáját.

"A 120 éves MOB volt, van és lesz. A sporttörvény 2012-es módosításával, a kormány akkor úgy határozott, hogy a sportirányítást kiszervezi egy civil szervezetnek, és a MOB további hatásköröket kapott. A mostani döntés visszaveszi a finanszírozási kérdéseket és az azokhoz tartozó döntési mechanizmust, miközben a MOB-nak újabb kompetenciákat biztosít" - közölte Borkai Zsolt, hozzátéve, nemzetközi szinten kevés példa van olyan széles hatáskörre, amilyennel az elmúlt években a MOB rendelkezett.

Az ötkarikás szervezet vezetője kérdésre válaszolva úgy vélekedett, a híresztelések ellenére sem az Emmi vezetésében, sem Orbán Viktor miniszterelnökben nem fogalmazódott meg olyan vélemény, hogy a nyolc aranyérmet hozó riói olimpia rosszul sikerült volna. "Jól teljesítettünk, nincs miért szégyenkeznünk" - hangoztatta Borkai Zsolt.

Ami a MOB szerkezeti átalakulását illeti, az elnök kifejtette, a változások nyomán az Emmi - ahol az utánpótlássport külön helyettes államtitkárságot kap - várhatóan több munkatársat átvesz az olimpiai bizottságtól. A kisebb költségvetés miatt leépítésekre kerül sor, amelyek után egyharmadára csökkenhet a MOB állománya - tette hozzá.

A kormány hétfőn terjesztette be a sporttörvény módosításának javaslatát az Országgyűlésnek. Ezek alapján a MOB szakmai munkája a továbbiakban alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul. Az állami források elosztásának az elsődleges felelőse az állami sportigazgatási szerv, így létrejönnek az egycsatornás finanszírozási rendszer alapjai.

A MOB eddigi tagozati rendszere is átalakul, a tagozatok önállóvá válnak, és az élősport egyes további nagy területein közfeladatokat ellátó sportköztestületekként működnek tovább. Az újonnan létrejövő három sportköztestület a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség és a nem olimpiai sportágak érdekképviseleti és civil sportszakmai, sportigazgatási feladatait ellátó Nemzeti Versenysport Szövetség.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó