Újrapozicionálják a MOB-ot
Az állami sportirányítás határoz majd a forrásokról.
2016. október 11. 13:27

Az elmúlt hét elején az alábbi szövegű, médiaeseményre szóló meghívót adta közzé a távirati iroda: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a sportágazatot érintő bejelentést tesz. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) székhelyén megtartott sajtótájékoztatón ez akkor elmaradt, de a miniszter a protokollárissá szelídült légkörben is utalt a várható változásokra.

Eszerint a MOB visszaalakul sportszakmai testületté, de a törvényjavaslat ezúttal olyan pontosan fogalmaz, hogy érdemes szó szerint idézni: „Magyarország Kormánya értékelte a sportot mint stratégiai ágazatot támogató intézkedéseinek gyakorlati hatásait, az elmúlt olimpiai ciklus során a kormányzat által biztosított finanszírozási programok sportszakmai megvalósulásának folyamatait, valamint a sportigazgatási szervezeti átalakítás hatásait. A felülvizsgálat eredményeként az állami sportirányítás és a civil sportigazgatás közötti feladat- és hatáskörmegosztás újraszabályozása szükséges.

Az állami sportirányítás és a civil sportigazgatás közötti feladat- és hatáskörmegosztással az állami források elosztásának az elsődleges felelőse az állami sportigazgatási szerv. Az átalakítás megteremti az úgynevezett egycsatornás finanszírozási rendszer alapjait, ami átláthatóvá teszi, ezáltal szakmailag teljes körűen összehangolja az állami sportcélú támogatások nyújtását. Az állam közvetlenül nyújt állami támogatást a szövetségi szintnek, így a felhasználás is rugalmasabbá válik.

A MOB szakmai munkája a módosítást követően – az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett – alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncep­ciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul.”

A fentiekben kimondva-kimondatlanul benne foglaltatik – a nyolc riói arany dacára – a 2012–2016 közötti olimpiászt illető kritika. Ennek éppen úgy tápot adhatott a tulajdonképpen a magyar úszósporttal és sportirányítással szemben felkészülő Hosszú Katinka három olimpiai bajnoki címe, mint több kiemelt sportág – birkózás, cselgáncs, öttusa – általános fejreállása.

A változtatás okainak és következményeinek pontos és fogyasztható kommunikálása döntő fontosságú, hiszen a NOB kongresszusa jövő szeptemberben határoz a 2024-es nyári játékok rendezési jogáról, és az egyik pályázó, mint az közismert, Budapest.

Burkoltan bár, de bírálják a Borkai Zsolt vezette szervezetet

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó