Titkosszolgálati adatkérés cégektől
Egy magánszemély legfeljebb öt kártya birtokosa lehet
Nem lehet Magyarországon olyan telefonos SIM-kártya, amelynek nemzetbiztonsági célból történő megfigyelése megoldhatatlan, a titkosszolgálatok felé pedig az az elvárás, hogy a lehető legrövidebb időn belül göngyölítsék fel a gyanús eseteket – ez a célja annak a műveletnek, amelyet a napokban indított az elhárítás.
2016. október 11. 09:26

A Magyar Idők értesülései szerint már mindhárom nagy mobilszolgáltatót – a Vodafone-t, a Telenort, a Magyar Telekomot – megkeresték a titkosszolgálat munkatársai. Az illetékesek azt várják, hogy a szolgáltatók a legrövidebb időn belül adják át az irreális mennyiségű előfizetéssel rendelkező személyek adatait. Információink szerint egyébként a Vodafone és a nemzetbiztonság közötti együttműködés eddig is olajozottan működött, a szolgáltató már egy ideje önkéntesen figyeli a gyanús kártyás vásárlásokat, és az arra érdemes információkat megosztja.

Mint arról a Magyar Idők beszámolt, a magyar elhárítók a belga és francia terrorcselekményeket követően jogsegélykérelmek részeként kezdtek vizsgálódni.
A Terrorelhárítási Központ a titkos­szolgálatokkal karöltve feltérképezte a gyanús személyek kapcsolatrendszerét. Kiderült, Salah Abdeslam, a terrorcselekmények logisztikai lebonyolítója a merényletek előtt háromszor is járt hazánk területén. Abdeslam összesen hét olyan személyt szállított el különböző típusú gépkocsikkal Budapestről, illetve Kiskőrösről, akik a migrációs hullámot kihasználva érkeztek Magyarországra, majd később részt vettek a brüsszeli és a párizsi terrorcselekmények végrehajtásában.

Felderítették a kapcsolattartás csatornáit, több mobiltelefonszámot is azonosítottak. A telefonok felhasználóinak mozgását a cellainformációk alapján visszakövették. Több telefonszámról kiderült, hogy egy hajléktalan személy nevén van. A vizsgálat során megállapították: a feltöltőkártyákat magyar szervezett bűnözői köröktől szerezték be a terroristák, a hajléktalan férfi nevén pedig döbbenetes módon mintegy 200 ezer telefonkártyát találtak.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke tegnap a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a szolgáltatóknak előtérbe kellene helyezniük a biztonságot, és fel kellett volna figyelniük arra, hogy egy magánszemély ilyen mennyiségű SIM-kártyát vásárolt. Németh Szilárd szerint kérdés, hogy miért nem vették ezt észre. Mint kifejtette: fontos a haszon, de elfogadhatatlannak tartja, hogy mindent gazdasági indokokkal lehessen magyarázni. – Az emberek biztonsága ennél jóval többet ér – szögezte le. Az ügyben érintett Magyar Telekom a múlt héten azt közölte: nem kötelessége vizsgálni, hogy kinek a nevén hány kártya van.

Korábban a Magyar Idők megírta: az alvilágnak és a terroristáknak azért van szükségük anonim SIM-kártyákra, mert azokat általában csak egyszer használják, majd kidobják. A terrorcselekmények koordinációja szempontjából pedig sokszor elég egy üzenet elküldése vagy egyetlen hívás indítása egy megadott mobiltelefonszámra. Ezt a fajta kommunikációt követni szinte lehetetlen. Márpedig SIM-kártyához jutni gyerekjáték, a telekommunikációs eszközök adásvétele terén olyan nagy a „szürke zóna”, hogy igazából csak az nem juthat illegális módon SIM-kártyához, aki nem akar. Ezen a téren mielőbb változások lesznek, gőzerővel folynak ugyanis a tárgyalások a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a kormányzat és a szolgáltatók között a kiskapuk bezárásáról. Vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte: rövid időn belül parlament elé viszik az ügyet. Tehát hamarosan kiderül, hogy ki milyen feltételekkel vásárolhat majd SIM-kártyát. Információink szerint a konkrét javaslatok között az szerepel, hogy egy magánszemély legfeljebb öt kártya birtokosa lehet.

A szolgáltatók számára az együttműködésért cserébe könnyítéseket is kilátásba helyezett a szaktárca. A tervek szerint a cégek mentesülnének a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) fizetendő díjak alól. Jelenleg egy előfizető azonosítási költsége körülbelül 500 forintjába kerül a szolgáltatóknak. Viszont továbbra is nyitott kérdés, hogy mi lesz annak a több százezer azonosítatlan kártyának a sorsa, ami jelenleg is kint van a piacon.

magyaridok.hu
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó