Titkosszolgálati adatkérés cégektől
Egy magánszemély legfeljebb öt kártya birtokosa lehet
Nem lehet Magyarországon olyan telefonos SIM-kártya, amelynek nemzetbiztonsági célból történő megfigyelése megoldhatatlan, a titkosszolgálatok felé pedig az az elvárás, hogy a lehető legrövidebb időn belül göngyölítsék fel a gyanús eseteket – ez a célja annak a műveletnek, amelyet a napokban indított az elhárítás.
2016. október 11. 09:26

A Magyar Idők értesülései szerint már mindhárom nagy mobilszolgáltatót – a Vodafone-t, a Telenort, a Magyar Telekomot – megkeresték a titkosszolgálat munkatársai. Az illetékesek azt várják, hogy a szolgáltatók a legrövidebb időn belül adják át az irreális mennyiségű előfizetéssel rendelkező személyek adatait. Információink szerint egyébként a Vodafone és a nemzetbiztonság közötti együttműködés eddig is olajozottan működött, a szolgáltató már egy ideje önkéntesen figyeli a gyanús kártyás vásárlásokat, és az arra érdemes információkat megosztja.

Mint arról a Magyar Idők beszámolt, a magyar elhárítók a belga és francia terrorcselekményeket követően jogsegélykérelmek részeként kezdtek vizsgálódni.
A Terrorelhárítási Központ a titkos­szolgálatokkal karöltve feltérképezte a gyanús személyek kapcsolatrendszerét. Kiderült, Salah Abdeslam, a terrorcselekmények logisztikai lebonyolítója a merényletek előtt háromszor is járt hazánk területén. Abdeslam összesen hét olyan személyt szállított el különböző típusú gépkocsikkal Budapestről, illetve Kiskőrösről, akik a migrációs hullámot kihasználva érkeztek Magyarországra, majd később részt vettek a brüsszeli és a párizsi terrorcselekmények végrehajtásában.

Felderítették a kapcsolattartás csatornáit, több mobiltelefonszámot is azonosítottak. A telefonok felhasználóinak mozgását a cellainformációk alapján visszakövették. Több telefonszámról kiderült, hogy egy hajléktalan személy nevén van. A vizsgálat során megállapították: a feltöltőkártyákat magyar szervezett bűnözői köröktől szerezték be a terroristák, a hajléktalan férfi nevén pedig döbbenetes módon mintegy 200 ezer telefonkártyát találtak.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke tegnap a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a szolgáltatóknak előtérbe kellene helyezniük a biztonságot, és fel kellett volna figyelniük arra, hogy egy magánszemély ilyen mennyiségű SIM-kártyát vásárolt. Németh Szilárd szerint kérdés, hogy miért nem vették ezt észre. Mint kifejtette: fontos a haszon, de elfogadhatatlannak tartja, hogy mindent gazdasági indokokkal lehessen magyarázni. – Az emberek biztonsága ennél jóval többet ér – szögezte le. Az ügyben érintett Magyar Telekom a múlt héten azt közölte: nem kötelessége vizsgálni, hogy kinek a nevén hány kártya van.

Korábban a Magyar Idők megírta: az alvilágnak és a terroristáknak azért van szükségük anonim SIM-kártyákra, mert azokat általában csak egyszer használják, majd kidobják. A terrorcselekmények koordinációja szempontjából pedig sokszor elég egy üzenet elküldése vagy egyetlen hívás indítása egy megadott mobiltelefonszámra. Ezt a fajta kommunikációt követni szinte lehetetlen. Márpedig SIM-kártyához jutni gyerekjáték, a telekommunikációs eszközök adásvétele terén olyan nagy a „szürke zóna”, hogy igazából csak az nem juthat illegális módon SIM-kártyához, aki nem akar. Ezen a téren mielőbb változások lesznek, gőzerővel folynak ugyanis a tárgyalások a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a kormányzat és a szolgáltatók között a kiskapuk bezárásáról. Vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte: rövid időn belül parlament elé viszik az ügyet. Tehát hamarosan kiderül, hogy ki milyen feltételekkel vásárolhat majd SIM-kártyát. Információink szerint a konkrét javaslatok között az szerepel, hogy egy magánszemély legfeljebb öt kártya birtokosa lehet.

A szolgáltatók számára az együttműködésért cserébe könnyítéseket is kilátásba helyezett a szaktárca. A tervek szerint a cégek mentesülnének a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) fizetendő díjak alól. Jelenleg egy előfizető azonosítási költsége körülbelül 500 forintjába kerül a szolgáltatóknak. Viszont továbbra is nyitott kérdés, hogy mi lesz annak a több százezer azonosítatlan kártyának a sorsa, ami jelenleg is kint van a piacon.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát
  Orbán Viktor „éles eszű, vicces, briliáns és teljesen magabiztos”, egyáltalán nem olyan, ahogy a nyugati média ábrázolja – írja az American Conservative című lapban Rod Dreher amerikai újságíró, a budapesti Danube Institute vendége, aki külföldi újságírók és kutatók kis csoportjának tagjaként csütörtökön részt vett egy beszélgetésen a magyar kormányfővel. Hozzáteszi: Orbán két órát töltött velük, és még a legkeményebb kérdésekre is tartalmasan válaszolt.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
MTI Hírfelhasználó