Percre tudja a Google, hol voltunk hónapokkal, évekkel ezelőtt
Kevesen tudnak a beállításról a Google fiókunkban, amely precízen rögzíti a keresőóriás szerverén, hogy merre jártunk. Visszamenőleg.
2016. október 10. 16:23

Számítógépen, táblagépen és mobilon bármikor megnézhető, hol voltunk hónapokkal ezelőtt egy adott napon, órában és percben. Ugyanis bár nem éppen közismert, de a Google működtet Idővonal néven egy meglepő szolgáltatást, ahol mindezt nyomon lehet követni.

Mint az alábbi térkép mutatja, találomra kiválasztott alkalommal, történetesen 2016 május 10-én kedden egy mobiltulajdonos ezt az utat járta be Budapesten. (Külföldi utakon, roaming használata nélkül is jegyzetel a Google rólunk: érdemes kipróbálni a nyaralás dátumain.)

Google timeline megmondja

Persze a belépett felhasználó nem retusált képet kap, hanem olyat, amin pontosan megnevezték, hogy az adott napon hány órakor, hová ment, gyalog vagy autóval. Az idővonalon látható a fotó is, amit akkor készített a mobillal.

A hangsúly a „belépett felhasználón” van.

Jó tudni: ahhoz, hogy a Google jegyzetet készítsen rólunk az Idővonalán, a szolgáltatásnak bekapcsolva kell lennie. Azért a szenvedő szerkezetű fogalmazás, mert egyáltalán nem biztos, hogy mindenki tisztában van vele, aktív-e az Idővonala. Hogy eleve bekapcsoltan használja, vagy szándékosan helyezte üzembe.

Google timeline megmondja beallitas

Ide kattintva és a Google fiókban használatos felhasználónevet és jelszót megadva lehet meggyőződni róla, hogy készül-e feljegyzés rólunk.

Androidon többnyire a Beállítások/Tartózkodási hely/Google helyelőzmények, iPhone-on a Térkép/Menü/Beállítások/Előzmények menüpontban lehet – ízlés szerint ki- vagy bekapcsolni a szolgáltatást.

 


Android idővonal beállításai

Segítségével érdekes időutazást tehetünk, hogy hol jártunk, mit fotóztunk valamikor.

Bár kissé meglepő, hogy ilyen pontosan megőrzik szerverek a tevékenységünket, az Idővonal használata veszélytelen, hiszen csak a belépett felhasználó láthatja a saját sztoriját. Elvileg.

BZI/hirado.hu
  • Parlamenti szünet a brexit előtt
    A brit történelem szinte folyamatos csatározás valamelyik európai konkurenssel földön, vízen és levegőben, vagy éppen magán a Brit-szigeteken polgárháborúk formájában.
  • Nemzeti ügy segíteni a keresztényeknek
    Politikai nézettől függetlenül magas a kormány üldözött keresztényeket segítő tevékenységének támogatottsága, a lakosság mintegy kétharmada ért ezzel egyet a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A kutatás eredményeiből kiderül: a magyarok közel háromnegyede szerint a szülőföldjükön kell segíteni a vallásuk miatt üldözötteket.
  • Áder: Ne tévesszünk mértéket, amikor klímakatasztrófáról beszélünk
    Helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit is vizsgáljuk, amikor a fenyegető klímakatasztrófáról és a megteendő intézkedésekről beszélünk, de ne tévesszünk mértéket – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó