Bekeményítenek a németek
Berlinben a kormány ezen a héten dönt az uniós országokból érkező munkavállalók szociális juttatásainak módosításáról. A munkaügyi miniszter már egy évvel ezelőtt kilátásba helyezte, hogy a jövőben csak 5 évi tartózkodás után fogják folyósítani a munkanélküli segélyt, valamint a többi szociális juttatást.
2016. október 10. 10:28

Miután a kancellár is helyeselte a munkaügyi miniszter javaslatát, ez a hét folyamán a kormány elé kerül és megszavazása alighanem biztosra vehető. Annál is inkább, mert Németországra komoly anyagi terhet ró a menekültek eltartása.  Andrea Nahles javaslata értelmében az uniós országok polgárai csak 5 évi németországi tartózkodás után lesznek jogosultak a Hartz 4 néven ismert munkanélküli segélyre, valamint az egyéb szociális juttatásra, így például a gyermekek után járó segélyre.  Andrea Nahles a témát először a múlt év tavaszán hozta szóba, miután számos riport beszámolt arról, hogy a főleg Romániából és Bulgáriából érkezett romák mekkora hasznot húznak a német szociális intézkedésekből.

Sokan ugyanis még a szülőföldjükön hátrahagyott gyermekeik után is kapták a kiskorúak után járó segélyt.  A munkaügyi miniszter akkoriban ugyan csak viszonylag kis számú visszaélésről beszélt, de idöközben adatokkal is alátámasztotta tervét.  Eszerint az uniós országokból közel félmillió olyan polgár tartózkodik német földön, aki munkanélküli segélyből él, illetve olyan állással rendelkezik, amelyhez jogosult szociális juttatásokra is.  A kormány elé kerülő javaslat értelmében ezeket a jövőben csak 5 évi itt tartózkodás után fogják folyósítani, és ez komoly terhet vesz majd le a települések válláról, ugyanis ezeknek az összegeknek a fedezése őket terheli.

Elemzők azonban rámutatnak arra, hogy ezzel a lépéssel a berlini kormány csorbítja az Európai Unió szabad költözködéssel és letelepedéssel kapcsolatos alapvető intézkedését, amely a szociális juttatások esetében sem tesz különbséget az uniós polgárok esetében.

InfoRádió
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó