Két terrorista Kiskőrösön várta a szervezőt
Szíriából irányították a párizsi merénylők mozgását
Salah Abdeslam nem csupán a Bataclan színházban 2015. november 13-án elkövetett, több mint száz halálos áldozatot követelő mészárlás elkövetőit vitte Magyarországról Belgiumba – tudta meg a Magyar Idők.
2016. szeptember 28. 08:33

Értesüléseink szerint a párizsi terrortámadások logisztikai kivitelezője a merényleteket megelőző időszakban első ízben 2015. augusztus 30-án járt hazánkban. Ekkor Kiskőrösről egy BMW-vel két további terroristát, Bilal Hadfit és Chakib Akrouhot fuvarozta el, akik egy erdős területen egy előre meghatározott GPS-koordinátán több napon át vártak rá. Bilal Hadfi a Stade de France stadionnál követett el öngyilkos merényletet, míg Chakib Akrouh a párizsi kávézók helyiségeire nyitott tüzet. Akrouh november 18-án egy rendőri rajtaütés során robbantotta fel magát.

A magyar rendvédelmi szervek kiderítették, hogy Bilal Hadfi és Chakib Akrouh 2015. augusztus 25-én illegálisan lépték át a magyar határt. Miután Kiskőrösre érkeztek, első útjuk egy telefonszaküzlethez vezetett, ahol magyar mobil-előfizetéseket vásároltak. Az általuk használt mobilok egyikét az erdőben hagyták, amit a terrorelhárító szakemberek meg is találtak. A készülék adatai alapján megállapították, hogy a terroristák mozgását az Iszlám Állam szíriai központjából irányították. Salah Abdeslam kizárólag az ezen az útján használt belga hívószámú mobilon tartotta a kapcsolatot társaival.

Tegnapi számunkban közöltük, Salah Abdeslam háromszor is járt Magyarországon a terrorcselekményeket megelőző időszakban. A rendvédelmi szervek megállapították, hogy Abdeslam harmadik útján, 2015 szeptemberében egy Rákóczi úti hotelben szállt meg, ahol megtalálták a belga tartózkodási engedélyének fénymásolatát is. Kiderült továbbá, hogy egy Audi A6-ossal ő vitte el Magyarországról azt a három férfit, akik a párizsi Bataclan színházban válogatás nélkül lőtték az embereket. A 29 éves, algériai származású Omar Mostefai, a 28 éves, ugyancsak algériai származású Samy Amimour, valamint a 23 éves, marokkói származású Foued Mohamed-Aggad hamis szír útlevéllel érkezett a szerb–magyar határon át Budapestre. A három férfi hét napig egy zuglói hotelben húzta meg magát, gyakorlatilag el sem hagyták a szobájukat. Abdeslammal történő találkozójuk előtt 1000 eurót vettek fel a Keleti pályaudvarnál egy közismert pénzátutalási rendszeren keresztül.

A Magyar Idők információi szerint egyedül Abdeslam hét terroristát szállított Magyarországról Brüsszelbe. Ő maga a Stade de France stadionnál elkövetett merényleteknél vezette a terroristák autóját. Bár Abdeslam robbanómellényt viselt, az utolsó pillanatban mégis az életet választotta, majd hosszú hónapokig bujkált. 2016. március 18-án fogta el a belga antiterrorista-kommandó Brüsszel Molenbeek negyedében, nem messze szülei házától. A férfi belga születésű, ám francia állampolgár. Szülei Észak-Marokkó egy kis településéről származó bevándorlók. Két testvére van, Ibrahim és Mohamed. A család az 1960-as évektől él Belgiumban, a francia állampolgárságot még akkor szerezték meg, amikor Algériában éltek.

Tragikus éjszaka

2015. november 13-án összehangolt terrortámadást hajtottak végre az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei Párizsban késő este; 130 ártatlan ember vesztette életét, 368-an megsebesültek. Három öngyilkos merénylő a nemzeti stadion, a főváros északi részén található Stade de France közelében robbantotta fel magát, miközben a francia és a német labdarúgó-válogatott barátságos mérkőzése zajlott. A merénylőkön kívül itt egy ember halt meg. Ezzel egy időben a belvárosban három fegyveres férfi adott le lövéseket különböző éttermek és bárok vendégeire, az egyik merénylő végül felrobbantotta magát a Le Comptoir Voltaire nevű kávézóban. A másik kettő megszökött, ők öt nappal később egy rendőrségi rajtaütés során haltak meg.

Ezekben a támadásokban 40 ember vesztette életét. A legsúlyosabb támadás a Bataclan nevű szórakozóhelyen történt, ahol az Eagles of Death Metal nevű amerikai rockegyüttes adott koncertet. Az 1500 férőhelyes koncertterem megtelt rajongókkal. Ott is három, robbanóövet viselő férfi ámokfutásáról számoltak be a támadást túlélők. A merénylők halomra lőtték az embereket, miközben azt kiáltották: Allahu Akbar (Isten a legnagyobb). A húsz percig tartó ámokfutásnak a rendőrök kiérkezése vetett véget. A támadók ekkor túszokat ejtettek, a kommandósok két órával később rohamozták meg az épületet. A támadókat lelőtték vagy felrobbantották magukat. Itt 89 ártatlan ember vesztette életét.

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó