Ezeket a verziókat vizsgálja a rendőrség
El fogjuk fogni a tettest – vasárnap este ezt ígérte az országos főkapitány. A Kékfény tapasztalt nyomozókat kérdezett arról, hogyan dolgozik ilyenkor a rendőrség. A szakemberek kamerán kívül meséltek a bevett módszerekről, eszközökről. Nem véletlen a hallgatás. Bár sokan kritizálták a rendőri vezetést, amiért csak a robbantás után egy nappal álltak nyilvánosság elé, a Kékfény forrásai szerint nyomozástaktikai alapelv, hogy kizárólag akkor szólalnak meg, ha a tájékoztatással többet nyerhetnek, mint az elzárkózással. Például ilyen, ha nyilvánosság segítségére van szükség, mondjuk egy körözésnél, vagy ebben az esetben a 10 millió forintos vérdíj terjesztésénél.
2016. szeptember 27. 10:38

Ami egészen biztos, hogy rögtön a robbanás után vizsgálni kezdték a környék telefonos cellainformációt és beszerezték a térfigyelő kamerák képeit. Sőt, lakossági felvételeket is várnak. A két egyenruhás megszokott útvonalon járőrözött gyalog. A tettes valahonnan tudta ezt. Kézenfekvő, hogy követte őket. Az viszont akkor jó eséllyel látszik majd a környéken készült felvételeken is. Még, ha takarja is az arcát, ahogy vasárnap a kalappal, sokatmondó lehet, hogy merről, mivel érkezik, hogyan távozik.

Nehezebb a helyzet

A másik nyom, amit a rendőrök azonnal vizsgálni kezdtek, maga a robbanószer. Egyszerűbb lenne a dolguk, ha katonai, vagy ipari anyagról lenne szó. Ezeket ugyanis alaposan dokumentálva lehet adni-venni. A világháborús robbanószerekkel kereskedő amatőr régészeket is ismeri a rendőrség. Ezt a vonalat gyorsan le lehet úgymond járni.

10 milliós vérdíjért már alvilági figurák is feldobják egymást, és informátorokkal a feketepiaci beszerzési forrásokat is eleve sokkal egyszerűbb ellenőrizni, mint azt, ha a tettes teljesen amatőr. Vagyis, ha bármelyik boltban megvehető anyagból, akár az interneten talált recept alapján gyártott magának otthon robbanóelegyet. Márpedig a Kékfény úgy értesült, hogy ennek van most a legnagyobb esélye.

Több verzió van a kalapban

Mint minden nyomozásnál, a rendőrök most is felvázolták a lehetséges megoldási szálakat. Minden verziót külön nyomozócsoport vizsgál, ez a bevett gyakorlat ilyenkor. Ebből négyet könnyű kitalálni. Egy-egy szál a két rendőr magán és szakmai előélete. Egy a magyarországi szélsőséges csoportok és egy a teljesen még mindig ki nem zárt terrorcselekmény, noha a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülése után az elnök kijelentette: szó sincs dzsihadista merényletről.

Az egyik csapat biztosan a korábbi hasonló, akár külföldi eseteket veszi elő. Elemzik az elkövetés módját, eszközét, egyéb jellegzetességét. Hogy lehet-e ugyanaz a tettes, netán valaki lemásolta a korábbi akciót.

Több bomba is robbant már – Sehol az elkövetők

2014. január 13-án egy fekete motoros elhelyezett egy csomagot a CIB Bank Lehet utcai fiókjánál. Kis matatás után visszaült a járgányra, el sem hajtott még, mikor a pakk felrobbant. A környék házai megsérültek, a szomszédos pénzintézet épületében 15 milliós kár keletkezett.

A rendőrség akkor is hajtóvadászatot indított. 135 fős kiemelt egység nyomozott, több száz biztonsági kamerás felvételt néztek át, az összes crossmotorosos egyesületet átvizsgálták, ezernyi lakossági bejelentést ellenőriztek, de semmi. Az a robbantó nincs meg.

A rendszerváltás után klasszikus politikai merénylet 1994 nyarán történt először Magyarországon. Akkor időzített szerkezet robbant a Parlament egyik kapujánál. Senki sem sérült meg. Négy évvel később sem esett senkinek baja, pedig négy hónap alatt négyszer robbantottak máig ismeretlenek. Március 12-én a Független Kisgazdapár székházánál találtak egy zacskóban bombát, aztán négy nappal később a párt elnökének otthonánál történt detonáció. Pár hét múlva a Fidesz alelnökének lakása, majd a Fidesz székháza előtt robbant pokolgép.

Miért pont ők?

Miért? – alapkérdés az indíték. Miért pont ezt a két rendőrt, miért pontosan ott, miért akkor és miért ilyen brutális eszközzel akarták kivégezni. A Kékfény információ szerint a rendőrség belső elhárításának nevezett Nemzeti Védelmi Szolgálat azonnal elkezdte átvilágítani a két egyenruhás kapcsolatrendszerét. Hogy van-e olyan haragosuk, aki gyilkolni is képes.

A legapróbb részletekig feltárják a teljes privátszférájukat. A szerelmi életüket is, hogy nincs-e a háttérben mondjuk egy elhagyott szerető. Az üzleti ügyeiket is vizsgálják. Nincs tartozásuk, követelésük, más egyéb pénzügyi vitájuk. És persze évekre visszamenőleg elemzik az intézkedéseiket is, hogy ki „rághatott be” rájuk, vagy csak egyikükre ennyire. Még a parkolási bírságaikat is előveszik most. A Kékfény úgy tudja, eddig semmi értékelhetőt nem találtak az NVSZ nyomozói.

A szélsőségesek sincsenek kizárva

Papp Károly főkapitány szerint a járőrökön keresztül az egész testületnek szólt a támadás. Itt is kérdés a miért? És el is jutottunk a szélsőséges csoportokig. Ez a terület a terrorelhárítóké és a titkosszolgálatoké. Ilyen horderejű bűntényeknél rutineljárás, hogy a tisztek szinte azonnal megkeresik az informátorokat, beépített ügynököket, hogy ki mit hallott a robbantásról, van-e bármilyen mozgolódás szélsőséges körökben.

– Harminc-negyven olyan csoport van, amely zavaros ideológia alapján működik. Vannak olyanok, amelyek csak ideológia mentén működnek, és vannak, amelyek ennél továbbmennek, gyakorlatoznak, hatástalanított fegyverekkel gyűléseket, katonai táborokat szerveznek. –mondta Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese november végén. Akkor, amikor elfogtak két szélsőséges figurát, sorozatlövő fegyvereket találtak náluk.

És ne felejtsük! A bíróság pár hete hozott első fokon ítéletet az első magyar politikai terror-perben. A Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító hadsereg nevű csoport vezére, Budaházy György 13 év fegyházbüntetést kapott. A bűnszervezet 2007 és 2009 között egy sor akkor kormánypárti politikus házára dobott Molotov-koktélt. Volt, amikor egy napon öt gyújtogatást hajtottak végre, ők verték félholtra a garázsában Csintalan Sándort. A rendőrség vizsgálja, hogy a szombati robbantás netán bosszú volt-e a banda ítélete ellen.

Az elmúlt évtizedekben eddig kétszer merült fel, hogy szimbolikus támadás érte a rendőrséget, mint szervet: 2007 februárjában Kalasnyikovval lőttek rá a rendőrpalotára. Akkor sérülés nem történt, a tettes máig ismeretlen. Hat éve viszont kivégezték Gamauf Jánost Alsóőrs határában. A főtörzsőrmester épp igazoltatott, amikor a svájci-magyar állampolgárságú merénylő 13 lövést adott le rá egy gépfegyverből, majd elmenekült, és pár óra múlva öngyilkos lett.

hirado.hu - Kékfény
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó