A rendőrök voltak a célpontok a belvárosban
Papp Károly altábornagy országos rendőrfőkapitány vasárnap este Budapesten, sajtótájékoztatón kijelentette: "a rendőreimet ki akarták végezni."
Utoljára frissítve: 2016. szeptember 25. 20:11
2016. szeptember 25. 19:25

Miután egyértelművé vált, hogy a szombat éjjeli robbantás célpontjai a rendőrök voltak, a nyomozás irányítása hétfőn átkerül a Központi Nyomozó Főügyészségre – emelte ki az országos főkapitány. Hozzátette, meg fogják találni az elkövetőt, aki ellen szombaton hajtóvadászat indult. Jelenleg is több száz rendőr dolgozik az ügyön.

A vasárnapi sajtótájékoztató megrázó felvételekkel indult: lejátszották a rendőrjárőr segélykérő hívását, amelyből kiderült, hogy járőrtársa súlyosan megsérült, eszméletlen. Papp Károly megjegyezte, hogy mind a két kollégája túl van már a szükséges műtéteken, állapotuk kielégítő, stabil. A rendőrnőt azonban továbbra is altatásban tartják.

Házi készítésű repeszképző anyagokkal kombinált robbanószerkezet robbant szombat éjjel a fővárosi Teréz körúton - jelentette be Papp Károly országos rendőrfőkapitány.

Tízmillió forintos nyomravezetői díj

A rendőrség 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a szombat éjszakai robbantás gyanúsítottjának felkutatására. Az elkövető 170 centiméter magas, 20-25 év közötti, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmert, fehér sportcipőt viselő férfi - jelentette be Papp Károly altábornagy országos rendőrfőkapitány vasárnap este Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az országos főkapitány elmondta: a feltételezett elkövető 20-25 év körüli férfi, aki ellen emberölés kísérlete miatt indult eljárás. A rendőrök egy 170 cm magas, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmert és fehér sportcipőt viselő tettest keresnek. Az országos főkapitány kiemelte, hogy tízmillió forintot fizetnek a nyomravezetőnek.

Papp Károly arra a kérdésre, hogy történhetett-e terrortámadás azt mondta, hajnalban hét verziót állított fel a rendőrség magyarázatként, mindegyik lehetőségét vizsgálják.

Vasárnap folyamán már 145 térfigyelő kamera felvételét foglalta le a rendőrség és megkezdték azok elemzését. A robbanáshoz valószínűleg házi készítésű, repeszképző anyagokkal kombinált bombát használt az elkövető.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője a sajtótájékoztatón közölte: éjszaka tájékoztatta arról az országos rendőrfőkapitány, hogy szolgálatukat teljesítő, hivatalos személyként eljáró rendőrök sérelmére követtek el bűncselekményt, ami megalapozza, hogy a KNYF vegye át az ügyet.

A főügyész elmondása szerint több ügyészt is a helyszínre küldött, hogy ismerkedjenek a bizonyítékokkal és segítsék a felderítést. Mint mondta, minden feltétel biztosított ahhoz, hogy amikor hétfőn átveszik a nyomozást, az eljárás "törés nélkül haladjon tovább".

Az országos rendőrfőkapitány kérdésre elmondta: a rendőrök járőröztek, ebben a körzetben teljesítettek szolgálatot, azaz nem hívásra mentek és nem intézkedés közben voltak.

Arra a felvetésre, utal-e bármi arra, hogy a járőrpáros egyik tagja lett volna a bűncselekmény célpontja, azt válaszolta, hogy a járőrpáros volt a célpont.

A főkapitány egy kérdésre válaszolva elmondta: a sérült rendőrnő a Budapesti Rendőr-főkapitányság toborzó tevékenységében vett részt és vesz részt a jövőben is. Arra a kérdésre, hogy terrortámadás történhetett-e, azt mondta: a rendőrség hét verziót állított fel a bűncselekmény lehetséges indítékára, ezeket most vizsgálják.

Papp Károly válasza szerint a bűncselekmény környéke addig lesz lezárva, amíg a szemlebizottság vezetője azt nem jelenti a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjének, hogy a szemlét befejezték. Ebbe - mint mondta - nem kíván országos rendőrfőkapitányként beleszólni.

Az elkövető hollétét firtató kérdésre pedig annyit mondott, a nyomozás érdekében erre nem kíván válaszolni.

A sajtótájékoztató elején lejátszották azt a négy hangfájlt, amelyen a járőrpáros férfi tagja segítséget kért a robbanás után. A járőr először arról beszélt, robbanás történt a Teréz körúton, majd segítséget kért, elmondta, hogy egy rendőr eszméletlen, végül mentőt kért megsérült kolléganőjének.
 

Aki bármilyen információval rendelkezik a robbantásról zöld számon (06-80-620-107) tud bejelentést tenni a rendőrségen. Eddig 14 bejelentés érkezett.

Budapest, 2016. szeptember 25. Rendőri kordon 2016. szeptember 25-én a fővárosi Király utca és a Teréz körút kereszteződéséhez közel, ahol ismeretlen eredetű robbanás történt 24-én késő este az egyik földszinti üzlethelyiségben. Az elsődleges információk szerint két ember megsérült, a mentők kórházba szállították őket. A rendőrség körbezárta a környéket, vizsgálják a robbanás körülményeit. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Korábbi felvételek. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Még mindig zajlik a helyszínelés a Teréz körúton, a rendőrség munkáját a TEK (Terrorelhárítási Központ) és a Nemzet Védelmi Szolgálat is segítik.

Segítséget kér a rendőrség

Az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap délután arra kérte mindazon állampolgárokat, vállalkozásokat, akik, illetve amelyek Budapest teljes közigazgatási területén belül térfigyelő kamerát üzemeltetnek,  hogy a rögzített  felvételeiket 30 napig, azaz 2016. október 24-éig őrizzék meg.

A rendőrség továbbra is keresi a bűncselekmény szemtanúit: aki a robbanás helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve aki a történtekkel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107 telefonszámon, illetve hívja a 107 vagy a 112 nemzeti segélyhívó telefonszámok valamelyikét.

MTI, hirado.hu, M1
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Európa alatt
  Egy szélsőséges figura „nácinak" minősített egy demokratikusan megválasztott vezetőt: ezzel próbálván lezülleszteni az európai politikai életet. Párttársainak kellene megfékezni a dühöngőt, de nem teszik.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
MTI Hírfelhasználó