Idén és jövőre is növekvő gazdaság és csökkenő államadósság
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2016-ban 2,1 százalékkal, míg 2017-ben 3,2 százalékkal bővülhet.
2016. szeptember 23. 10:58

Számításaink szerint az államháztartás hiánya a kormányzati várakozásoknál kedvezőbben alakulhat: idén GDParányosan 1,7 százalék, míg jövőre 1,9 százalék lehet. Ezzel párhuzamosan csökken az államadósság ráta is: várakozásaink szerint a tavalyi 75,3 százalékról idén év végére 72,8, míg jövőre 71 százalékra.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a II. negyedéves, 2,6 százalékos növekedési adat után továbbra is a gazdaság 2,1 százalékos növekedésére számít 2016-ban, míg 2017-ben ennél magasabb, 3,2 százalékos lehet a bővülés üteme. Az idei évben a növekedés motorja a háztartások fogyasztása lehet, de a növekedést elősegítheti a külkereskedelem is. A háztartások fogyasztási kiadása idén a korábban vártnál is nagyobb mértékben, 4,6 százalékkal növekedhet. A növekedés elsősorban a magyar családok rendelkezésre álló bővülő jövedelmének köszönhető, amelyet a kedvező munkaerőpiaci folyamatok mellett a személyi jövedelemadó kulcsának idei csökkentése is elősegít. Várakozásaink szerint a munkanélküliség tovább mérséklődik: az idén 5,3 százalék, jövőre pedig 4,8 százalék lehet a munkanélküliségi ráta, tehát már idén is a rendszerváltás óta legkedvezőbb adattal számolhatunk. A bérek érdemi emelkedése továbbra is folytatódik, idén 6 százalékos, jövőre 5,3 százalékos lehet. Ez tehát azt jelenti, hogy a fogyasztás bővülése a jövedelem bővüléséből ered, és nem hitelfelvételből, mint a válság előtti időszakban

Az uniós források átmeneti kiesése jelentősen fékezi az idei növekedést. Ennek nyomán a beruházások a korábban vártnál nagyobb, 9,9 százalékos visszaesésére számítunk, amelyet jövőre 4,3 százalékos növekedés követhet. Ennek magyarázata az, hogy a magyar vállalkozások kivárják, amíg az új uniós költségvetési ciklusból beruházásaikat olcsóbban tudják végrehajtani.

Az infláció várakozásaink szerint továbbra is mérsékelt marad, a pénzromlás mértéke idén 0,1 százalékos, jövőre 1,3 százalékos lehet. A mérsékelt inflációhoz az olajárak tartósan alacsony szintje és a külső inflációs környezet mellett hozzájárulnak a csökkenő inflációs várakozások, továbbá például a sertéshús áfájának idei csökkentése is.

Az idei lehet sorozatban az ötödik olyan év, amelyben sikerül teljesíteni a 3 százalékos maastrichti hiánycélt – a hiánycél teljesülésére ezt megelőzően utoljára 2000-ben volt példa. Várakozásunk szerint a GDP-arányos hiány a kormányzati várakozásoknál kedvezőbb, az idén 1,7 százalékos, jövőre pedig 1,9 százalékos lehet, amennyiben nem kerül sor újabb fiskális lazításra. Így folytatódhat a GDP-arányos államadósság mérséklődése is: a mutató a tavalyi 75,3 százalékos szint után az idén 72,8 százalékos, míg jövőre 71 százalékos lehet.

Századvég Gazdaságkutató Zrt.
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó