Lázár: Magyarország az egyik leginkább szolidáris ország Európában
Megvédi az EU határait, és ezt uniós támogatás nélkül teszi – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.
2016. szeptember 22. 15:05

A Kormányinfo kis késessel indult. Lázár János elmondta, hogy az osztrák kormány szombatra hívta össze a bevándorlás balkáni útvonalán fekvő országok vezetőit és a kormányfővel erről egyeztettek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter először felvázolta a magyar kormány hatpontos álláspontját, amelyet Szijjártó Péter az ENSZ-csúcson ismertet majd. A kormány álláspontja, hogy a bevándorlás kiváltó okait kell megszüntetni. Jelenleg 35 millió ember van Európa közelében, akik készek megindulni Európa irányába. Fontos, hogy az ENSZ lépéseket tegyen, hogy segítséget nyújtson nekik.

A kormány második javaslata, hogy ellenőrzött bevándorlásra van szükség, mert az ellenőrzés nélküli bevándorlás súlyos kockázatot jelent, lehetőséget ad terrorszervezeteknek, hogy Európába bejussanak. Az államok kötelessége az, hogy megvédjék állampolgáraikat és nem az hogy beengedjék az illegális bevándorlókat, tette hozzá. Az embercsempészet visszafogása érdekében is szorosabb nemzetközi együttműködést is sürget a kormány. A hatpontos javaslatcsomag része az a magyar álláspont, hogy a demokrácia-export kudarcra van ítélve – mondta Lázár.

A kvótareferendum napirenden lesz Brüsszelben

A népszavazás tétje, hogy létrejön-e egy nemzeti egység, vagy sem – mondta Lázár, hozzátéve, hogy ha a magas lesz a részvétel a népszavazáson, az világos üzenet lesz Brüsszelnek. A referendum az utolsó esély ,hogy megállítsuk a bevándorlást.

Magyarország az egyik leginkább szolidáris ország Európában, hiszen megvédi az EU határait, és ezt uniós támogatás nélkül teszi. Lázár János hangsúlyozta: az Európai Bizottságnak másfél éve nincs egyetlen világos és egyértelmű mondata sem a határok védelméről, semmit nem tett ezért és a kvótatervek továbbra is napirenden vannak.

Emlékeztetett: a múlt pénteki pozsonyi informális EU-csúcson nem értek el áttörő eredményt Brüsszel bevándorláspolitikájának megváltoztatása tekintetében, az Európai Parlament a kvótacsomag jogszabályi vitáját szeptember 30-án kezdi meg. Szombaton a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országokkal egyeztetnek Bécsben, és itt újabb kísérletet tesznek arra, hogy hatást gyakoroljanak erre az uniós politikára.

A kormány újabb fizikai határzárat épít a szerb-magyar határszakaszon, a válsághelyzetet pedig 2017-ig meghosszabbítják – mondta.

Napirenden az élelmiszerbiztonság

A stratégiai és a gazdasági kabinet üléséről is beszámolt Lázár. A stratégia kabinetülésen áttekintették az élelmiszer-minőség kérdését. Kiemelten foglalkoznak a kiskereskedelemmel és a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszer minőségével, ami a multinacionális cégeket is érinti majd.

A felminősítés kapcsán Lázár elmondta, hogy ezzel az adósságfinanszírozásban új lehetőségek nyílnak.A kormányfő arra kérte Varga Mihályt, hogy tegyen javaslatokat hogy milyen eszközöket használhat Magyarország az állampapírpiacon. Lázár szerint akár a letelepedési kötvények rendszerét is felülvizsgálhatják. A tárcavezető kiemelte, hogy soha nem volt ilyen olcsó a magyar adósság finanszírozása.

Nem lesz előrehozott választás

Újságírói kérdésre válaszolva Lázár hangsúlyozta, hogy a kvótareferendum után nem lesznek előre hozott választások. A kormányinfón is témát szolgáltatott a no-go zónák kérdése. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az európai nagyvárosokban igenis vannak olyan negyedek, ahová nem ajánlatos sötétedés után bemenni . Bár nem szívesen beszélnek róla a diplomácia szereplői, de Berlinben, Brüsszelben, Párizsban és Londonban is vannak olyan körzetek, ahol nem tudják garantálni a közbiztonságot, ahol minden éjszaka megtámadják a rendőröket.

M1 hírfolyam, MTI, Magyar Idők Online
MTI Hírfelhasználó