Máris látszik a felminősítés hatása
Kovács Árpád: A nagy elemzőházak elfogadták, hogy másképp is lehet problémákat kezelni.
2016. szeptember 20. 10:17

Olcsóbbá válik a finanszírozás, illetve javul az ország nemzetközi megítélése, miután már a második nagy intézet is javított a magyar adósbesoroláson – összegezte a Magyar Időknek Kovács Árpád a múlt hét végi döntés következményeit. A költségvetési tanács elnöke szerint az objektív számok alapján már három évvel ezelőtt is fel lehetett volna minősíteni Magyarországot.

Lehetett számítani arra, hogy a Fitch Ratings után a Standard & Poor’s is felminősíti Magyarországot, ugyanis a mutatók, amelyek alapján a nagy házak szoktak dönteni, elég egyértelműek – így kommentálta a Magyar Időknek Kovács Árpád a minap született határozatot.

A költségvetési tanács elnöke szerint a magyar makrogazdasági adatokat, a fenntarthatóságot ma már nem kérdőjelezi meg a világ, a költségvetési fegyelem és az adósság csökkenő pályán tartása tény.

– A hitelminősítés javításának az eredményei már látszanak, a hosszú távú állampapírok hozamai például meredeken csökkentek tegnap, az alacsonyabb kamatkiadások pedig összességé­ben olcsóbbá teszik a finanszírozást. Mindez pénzt hoz az országnak – mutatott rá a tanács vezetője. A jobb besorolás tulajdonképpen azt jelzi, hogy itt békesség és rend van, ha voltak is korábban egyenlőtlenségek, és mindez pozitívan befolyásolja az országról kialakult képet, illetve beruházásokat, befektetéseket vonz – tette hozzá.

Az államháztartás hiányát 2011 óta 3 százalék alatt tartotta a kormány, és a tartozások GDP-arányos szintje is hosszú ideje egyre alacsonyabb, emiatt felmerül a kérdés, hogy a hitelminősítők miért nem léptek korábban.

Kovács Árpád ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az intézetek az objektív tényezők mellett egy sor szubjektív szempontot is figyelembe vesznek, meghagyva ezzel a mozgásteret maguknak. Ráadásul – ahogy fogalmazott – a hibák elkövetése után az élet minden területén általában gyorsan jönnek a következmények, a hitelesség helyreállítása pedig jellemzően hosszabb időt szokott igénybe venni. – Egyszerűen nem hitték el, hogy a magyar gazdaságpolitika a stabilitás és a kiszámíthatóság útjára lépett – összegezte Kovács Árpád.

Arra a felvetésre, hogy a minősítők tulajdonképpen a patrióta gazdaságpolitikát büntették azzal, hogy ilyen sokáig kivártak, a közgazdász megjegyezte: a világgazdaság szereplői üzleti koordinációban gondolkodnak, és ez a szemlélet nem ismeri az országhatárok, illetve a nemzetállamok fogalmát.

Még két típusú koordinációs logika létezik – tette hozzá –, az egyik a vallási, amely szintén globális léptékben szemléli a folyamatokat, a harmadik pedig az államháztartásoké, amely természetéből adódóan lokálisabb, államhatárokhoz kötött. – A hazai gazdaság érdekében és sokszor a nemzetközi tőke ellenében meghozott döntésekkel a kabinet tulajdonképpen keresztezte az üzleti világ érdekeit, ami közvetetten befolyásolhatta a hitelminősítőket – ismerte el a szakember.

Arra is kitért, hogy mára már a nagy elemzőházak is kezdik elfogadni azt, hogy más szempontrendszereknek, problémakezelési mechanizmusoknak is meglehet az igazságuk, nem feltétlenül csak az egy kaptafára készülő receptek működnek. Ha csak a számokat nézzük – jegyezte meg Kovács Árpád –, tulajdonképpen már 2013-ban is bekövetkezhetett volna a felminősítés, azt követően, hogy Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól.

Ami a jövőt illeti, Kovács Árpád szerint a stabilitási és a növekedési fordulat megtörtént, jelenleg pedig a versenyképesség terén lehetne további javulást elérni. Elsősorban a munkaerő-kínálatot kellene az új piaci igényekhez igazítani, de a vállalatok bérterheinek csökkenésére is szükség lenne. A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által előrevetített járulékcsökkentés például épp ez utóbbi téren hozhatna javulást.

----------------------------------------------------

Nagy valószínűséggel a Moody's is felminősíti Magyarországot

A Standard & Poors (S&P) nemzetközi hitelminősítő pénteki felminősítési döntése után a Moody's-tól is hasonló lépést vár novemberben Pesuth Tamás közgazdász.

A Corvinus Egyetem nemzetközi igazgatója az M1 aktuális csatornán kedden reggel kifejtette: az S&P bejelentését követően a 10 éves futamidejű állampapírok hozama több bázisponttal csökkent. Ha novemberben a Moody's is felminősíti Magyarországot, az további néhány bázispontnyi hozamcsökkenést eredményezhet, és valószínűleg hosszabb távon is tartható lesz az alacsony kamatszint melletti adósságfinanszírozás.

Felidézte azt is, hogy a nagy intézményi befektetőknél követelmény, hogy a három nagy hitelminősítőből kettőnél legyen befektetésre ajánlott az adott terület. Magyarországnál ez már megvalósult, a Moody's felminősítése pedig tovább javíthat az ország pozícióján - jegyezte meg.

magyaridok.hu - MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó