Bérfelzárkóztatásba kezdett a MÁV
A vasúttársaság egyedi toborzási módszere beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
2016. szeptember 17. 11:52

Mintegy 600 dolgozóra van szükség az állami vasúttársaságnál, ezért a súlyos munkaerőhiányt bérfelzárkóztatási programokkal is orvosolja a MÁV – tudta meg a Magyar Idők. A belső erőforrások átcsoportosításából származó pénzt a dolgozók béremelés, valamint kafetéria formájában kapják, emellett ösztönző juttatáshoz is hozzájuthatnak a jelenlegi dolgozók. Ágazatonként különböző bértáblát vezetnek be, a program jövőre folytatódik. 

Folyamatos a felvétel a MÁV-nál és a MÁV-Startnál, mintegy 600 szakember hiányzik a vasúttársaságnál. Ezért nemcsak a képzés átszervezésével, de bérfelzárkóztatási programokkal, ágazatonkénti bértáblák bevezetésével is ösztönzik a leendő munkavállalókat, valamint a jelenlegi 38 ezer dolgozót a MÁV-csoportnál – közölte kérdésünkre a vasúttársaság. A tájékoztatás szerint habár a szakszervezetek visszautasították annak lehetőségét, hogy megkezdjék a jegyvizsgálói munkakörökben dolgozók jövedelemszintjének rendezését, mégis egy új, a szakmai gyakorlati időt és teljesítményt is elismerő bértáblázatot dolgoztak ki.

A jegyvizsgálói bértábla magasabb jövedelemszintet, átlagosan nettó 11 ezer forinttól 25 ezer forintig terjedő pluszkeresetet garantál. A bérek rendezését a MÁV-Start vezetése a vezénylői és vezénylőtiszti bértábla bevezetésével folytatja, 2017-ben további stratégiai munkakörökre tervezi bértáblák bevezetését, többek közt a járműkarbantartóknál, valamint a pénztárosoknál.

A jelenlegi munkavállalók megtartása érdekében idén júniusban pluszjuttatást is adott dolgozóinak a vasúttársaság. Azok a nem vezető beosztású dolgozók részesültek a támogatásból, akik idén már a MÁV állományában voltak, de kimaradtak a korábbi bérfejlesztésekből. Az egyszeri kifizetés 400 ezer forintos alapbérig 70 ezer forint volt. Emellett a cég átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést hajtott végre január 1-jéig visszamenőleges hatállyal azon munkavállalók körében, akiknek alapbére nem haladja meg a 350 ezer forintot. A választott szakmától, képzettségtől és a munkaviszony idejétől függő alapfizetésen túl a béren kívüli juttatás keretösszege évi bruttó 271 400 forint, a Szép-kártyára alanyi jogon járó javadalmazás összege pedig 92 700 forint. A MÁV-csoport ezenkívül az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára az alapbér további 2,5 százalékát kitevő kiegészítést is nyújt önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjukhoz.

A MÁV egyedi módszerekkel is toboroz dolgozókat, többek közt a vonatokon, állomásokon hirdetnek állásokat. Az egyedi megoldás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mivel a felhívások közzétételét követően 800-an jelentkeztek, közülük 500 fiatal, akik a harmincadik életévüket még nem töltötték be. A jelentkezők már a szükséges tanfolyam időtartama alatt is fizetést kapnak, cserébe sikeres vizsgát kell tenniük.

A megbízható szakmai utánpótlás érdekében a vasúttársaság már korábban megkezdte az egyeztetéseket a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a szakképző iskolákkal, továbbá az érintett felsőoktatási intézményekkel. Ezzel párhuzamosan újraszervezték a belső továbbképzési rendszerüket is annak érdekében, hogy összehangolt képzési terv alapján folyamatos szakemberoktatással segítsék a munkaerő-utánpótlást. Emellett ebben a hónapban többek közt a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a győri Széchenyi István Egyetemmel, valamint a Debreceni Egyetemmel is együttműködést kezdeményez a cég a szakember-utánpótlás érdekében.

Magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó