Orbán: Egy kommunista oktat ki demokráciából
Orbán Viktor szerint politikai tréfa Magyarország uniós tagságának megvonásáról beszélni. Hazánk kizárását az EU-ból – amelyről a luxemburgi külügyminiszter beszélt – Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ostobaságnak tartja.
2016. szeptember 15. 09:04

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint Jean Asselborn bírálata tanácstalanságot jelez, míg a lapunknak nyilatkozó baloldali EP-képviselők úgy vélik, az Orbán-kormány politikája szembefordítja velünk Európát.

– Ez a helyzet arról szól, hogy egy luxemburgi kommunista próbálja demokráciáról kioktatni azokat, akik negyven évig szenvedtek a kommunizmustól – így reagált Orbán Viktor a luxemburgi külügyminiszter Magyarországra vonatkozó bírálataira szerdán. A kormányfő a politikai tréfa kategóriájába sorolta Jean Asselborn nyilatkozatát, megjegyezve: a politikában az abszurditás a legszórakoztatóbb.

Mint ismert, a luxemburgi külügyminiszter a Die Weltnek kedden adott interjújában úgy fogalmazott: elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az Európai Unióból az olyan tagokat, mint Magyarország. Szerinte nálunk „kerítéseket építenek háborús menekültek ellen”, megsértik a sajtószabadságot és az igaz-ságszolgáltatás függetlenségét. Asselborn egyébként szerdán már óvatosabban nyilatkozott a Süddeutsche Zeitungnak.

Azt mondta, hogy a Magyarország uniós tagságának megvonásáról szóló kijelentését ébresztőnek szánta a pénteki pozsonyi rendkívüli uniós csúcstalálkozóra, és valójában „nem egy nép vagy egy ország ellen” akart felszólalni. – A közöny ellen szólaltam meg – fogalmazott. A Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban azonban már nem ezt a mérsékeltebb hangnemet ütötte meg, a műsorban ugyanis leszögezte: továbbra is kiáll az uniós tagságunk megszüntetésére vonatkozó „goromba” kijelentése mellett.

A politikus nyilatkozata példátlan kiállást eredményezett hazánk mellett, többek között Frank-Walter Steinmeier német és Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter is visszautasította Magyarország kizárásának felvetését.

Hasonlóképpen vélekedett szerdán Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is, aki a ZDF német országos köztelevízióban leszögezte: ostobaság Magyarország uniós tagságának megvonásáról beszélni. A német szociáldemokrata politikus szerint Orbán Viktor a „provokáció nagymestere”, és emlékeztetett, hogy a kormányfő a napokban nihilistának és „tudom is én, még minek” nevezte őt és más uniós politikusokat.

Hozzátette: holnapi találkozójukon majd arról beszél a miniszterelnökkel, hogy „nincs értelme a kölcsönös provokációnak”, mert az emberek nem azt várják a politikusoktól, hogy egymást hergeljék, hanem azt, hogy megoldják a problémákat.

A magyar kormányfőt gyakran bíráló Martin Schulz is ostobaságnak nevezte Jean Asselborn szavait

Franz Josef Jung, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti frakciójának helyettes vezetője szerint Jean Asselborn megnyilvánulása teljesen kontraproduktív, ezért gyorsan napirendre kell térni felette, és Európa ügyének előmozdítására kell összpontosítani.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a távirati irodának leszögezte: Jean Asselborn hiába tagadja, aljas támadást indított Magyarország ellen. A luxemburgi politikus kijelentésére Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is reagált a Deutschlandfunknak. Szerinte Asselborn bírálata csak annyiban érdekes, hogy megmutatja, „mennyire tanácstalanok azok az emberek, akik az európai politikát akarják ma megtestesíteni”.

Balog Zoltán hangsúlyozta: Jean Asselborn szavai bizonyítják, hogy durva vádaskodás és bűnbakkeresés zajlik a válaszok keresése helyett egy olyan válság közepette, amely megrázza Európát, és amelynek megoldásához hazánk igyekszik hozzájárulni. Arra a felvetésre, hogy a luxemburgi külügyminiszter nem Magyarországot, hanem a magyar kormányt bírálja, és úgy véli, a kabinetnek tiszteletben kellene tartania az uniós alapértékeket, a tárcavezető felhívta a figyelmet: „a jogok és az értékek összetartoznak”, és mi voltunk az egyetlen uniós tagállam, amely készen állt maradéktalanul betartani a schengeni és a dublini szabályokat, és a genfi menekültügyi egyezmény előírásait.

– Kifejezetten boldogtalan voltam a luxemburgi külügyminiszter nyilatkozata után, mivel Magyarországnak az egyetlen esélye a békés fejlődésre az EU-tagság – nyilatkozta lapunknak Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője. Emlékeztetett: természetesen nem tudnak minket kizárni a közösségből, ugyanakkor sajnálatos, hogy „az orbáni kardot ragadó, harcos” politika szembefordítja velünk Európát. – Több felelősséget várok el a kormánytól – tette hozzá a politikus.

Jávor Benedek szerint nem lehet cél a tagállamok kizárása, sokkal inkább arra kellene törekedni, hogy létrejöjjenek olyan mechanizmusok, amelyek az uniós alapértékek betartását garantálják. A Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője lapunknak hangsúlyozta: hazánk kizárása az átlag magyar állampolgárokat sújtaná elsősorban, a „Fidesz körüli oligarchák ettől még vígan élnének tovább”. A politikus abban egyetért a luxemburgi külügyminiszterrel, hogy a kormány súlyosan megsérti a magyar alapértékeket és embertelen menekültpolitikát folytat.

Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke azt hangsúlyozta, ez a fajta stílus nagyon távol van az európai normáktól és az unió szellemiségétől. Szerinte rossz stratégiát választott a luxemburgi külügyminiszter, mivel ezzel éppen azt éri el, hogy még több ember fog elmenni az októberi kvótareferendumra és mond véleményt az uniós politikusoktól.

Magyar Idők
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó