Orbán: erősebb a Fidesz, mint négy éve
Politikailag erősebb most a Fidesz, mint négy évvel ezelőtt volt - mondta Orbán Viktor a Magyar Idők pénteki írása szerint a párt frakcióülésén.
2016. szeptember 9. 08:30

Szerinte ennek az az oka, hogy a migráció kezelésében a társadalom és a kabinet álláspontja azonos. Közterületi kampányolásba és országjárásba kezd a Fidesz, hogy arra buzdítsa a választókat, szavazzanak nemmel az október 2-i kvótareferendumon – erről már Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője beszélt.

Orbán Viktor a Fidesz kihelyezett frakcióülésén hosszasan elemezte a migráció ügyét, nemzetközi kontextusba helyezve azt – értesült a Magyar Idők. A kormányfő többek között szót ejtett a törökök, illetve az olaszok helyzetéről, szerepéről is. Beszélt a német tartományi választás eredményéről, ezzel kapcsolatban megjegyezte, a CDU-t jobbról még sosem előzték meg.

A miniszterelnök összehasonlította az előző és a jelenlegi ciklus azonos időszakait. Megállapította, hogy most politikailag lényegesen erősebb a kormányoldal, mint négy évvel ezelőtt volt ugyanebben a periódusban. Ehhez hozzájárult a migráció is, de legfőképpen annak kezelése. A kormány és a társadalom álláspontja ugyanis a legtöbb kérdésben azonos. Információink szerint Orbán Viktor beszédében az ellenzékről nem ejtett szót.

Orbán Viktor a frakcióülésen arról is hangsúlyosan beszélt: az október 2-ai népszavazás nem a napi belpolitikai küzdelmekről, hanem Magyarország jövőjéről szól, amelynek az a tétje, hogy Magyarország meg tudja-e védeni közösségeit, kultúráját, és meg tudja-e erősíteni biztonságát. Lapunk úgy tudja, a miniszterelnök arról is szólt, hogy mindenkinek aktívan részt kell vennie a népszavazási kampányban.

A frakcióülésen több alkalommal is szóba került, hogy a kormány tagjainak, a minisztériumi államtitkároknak és a Fidesz–KDNP-frakciószövetség tagjainak is személyesen ki kell venniük a részüket a munkából az október 2-ai népszavazás sikere érdekében.

Orbán Viktor miniszterelnök is kampányolni fog azért, hogy minél nagyobb legyen a részvétel és minél magasabb legyen a nemek aránya a voksoláson. Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő pedig frakcióülésen részletes tájékoztatást adott a brüsszeli kvótaintézkedésekről, amelyek annak ellenére léteznek, hogy a magyar ellenzék tagadja azokat. Szájer szerint ezek az intézkedések komoly fenyegetést jelentenek. Szijjártó Péter a britek távozásával összefüggésében közölte, Magyarország egy fontos uniós szövetségesét veszíti el. Ezzel összefüggésben azonban a V4-es országokkal való együttműködés fontosságát hangsúlyozta, amit hosszú távon is szeretnének folytatni.

A miniszterelnök szerint a voksolás nem a belpolitikai küzdelmekről szól

Egy veszprémi rendezvénnyel csütörtökön elkezdődött a Fidesz népszavazási országjáró kampánya, amelynek során októberig nyolcvan előadó részvételével több mint kétszáz fórumot szervez a párt – mondta el Halász János. A frakció szóvivője hozzátette: emellett a Fidesz önkéntesei több mint hétszáz helyszínen szerveznek majd közterületi standolást. Bejelentette azt is, hogy a kampány részeként a párt hamarosan megkeresi a Fidesz korábbi kvótaellenes petíciójának minden aláíróját. A szóvivő azt is elmondta: a Fidesz–KDNP úgy döntött, hogy a kampány idején a kormány által készített reklámokat jeleníti meg – a kabinet hozzájárulásával – televíziókban, rádiókban.

A kormányfő szólt a családpolitika folytatásának fontosságáról is. Orbán Viktor a népességfogyás megállítását nevezte a Fidesz legfontosabb kormányzati céljának, aminek érdekében tovább kell erősítenie a családtámogatási rendszert. Fontos célként nevezte meg a munkaalapú társadalom továbbépítését is.

A kormányfő szeptember 11-én a kötcsei pikniken a párt értelmiségi holdudvarához szól majd. A tervek szerint az Országgyűlés szeptember 12-én kezdődő őszi ülésszakát Orbán Viktor majd egy nagyon jelentős politikai beszéddel nyitja majd meg. Az előzetes tervek szerint a miniszterelnök az EU szep­tember 16-i pozsonyi uniós csúcsa után az eddiginél erősebb személyes részvételével is támogatja a népszavazási kampányt.

Kozma Imre: kiüresedett a kereszténység

A frakcióülés egyetlen nem politikus meghívott előadója a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Kozma Imre atya volt. A kormány felkérésére a magyar határ mellett gyülekező migránsokat segítő karitatív szervezet vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy előadásában a migrációs válsággal kapcsolatban arról beszélt: egy antropológiai forradalom végéhez értünk, eltűnt a Krisztus-központú emberkép Európából és egy emberközpontú emberkép került a helyére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Európában kiüresedett a kereszténység. Most az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e még visszafordítani a megváltozott szemléletmódot – tette hozzá Kozma Imre atya. Az ország egyik legnagyobb karitatív szervezetét, a Máltai Szeretetszolgálatot irányító szerzetes pap a migrációs válsággal összefüggésben nyújtott segítségről azt mondta, hogy ez örömöt jelent, hiszen a segítség nyújtásával az adakozók megajándékozzák önmagukkal a segítségre szorulókat. Kozma Imre szerint jó ötlet volt a karitatív szervezetek kormányzati felkérése a migrációs válság kezelésében való részvételre, ami az eddigi tapasztalatok szerint jól működik.

Magyar Idők
  • Megmenteni Európát
    Az unió jövőjéről szóló vita kulcsa a tegnap normalitásának újrafelfedezése.
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
MTI Hírfelhasználó