Erdő Péter: a segítő szeretet nyelvét beszélte Teréz anya
Teréz anya a segítő szeretet nyelvét beszélte, azt a nyelvet amelyet minden nép és minden felekezet megért.
2016. szeptember 4. 20:26

hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornának nyilatkozva vasárnap, Teréz anya szentté avatása napján.

Erdő Péter szombaton Budapesten celebrált szentmisét a XII. kerületi Városmajori Jézus Szíve Plébánia-templomban. A mise végén megáldották Teréz anya emléktábláját, amelyet annak emlékére helyeztek el, hogy három évtizeddel ezelőtt, 1986. május 27-én az ismert rendalapító felkereste a templomot és együtt imádkozott a hívekkel.

Boldog Kalkuttai Teréz anyát, Nobel-békedíjas apácát, a Szeretet Misszionáriusai rend alapítóját a vatikáni Szent Péter téren Ferenc pápa vasárnap délelőtt avatta szentté. A szabadtéri szentmisén megjelent több állam- és kormányfő, köztük Narendra Modi indiai miniszterelnök, valamint az a férfi is, aki 2008-ban feleségének a Teréz anyához intézett imádsága hatására gyógyult meg addigi bénulásos és az orvosok által halálosnak nyilvánított betegségéből. Ez a csoda eredményezte az 1997. szeptember 5-én elhunyt albán származású Teréz anya szentté avatását. A "szegények angyalaként" is emlegetett Teréz anyát már életében sokan szentként tisztelték. Egy másik csodáért - egy bengáli asszony rákbetegségből való felgyógyulásáért - 2003. október 19-én az apácát már boldoggá avatta II. János Pál pápa.

Ennek kapcsán Erdő Péter az M1-nek vasárnap elmondta: a szenteket az egész világegyházban tisztelik. A szentté nyilvánításhoz széles körű egyetértésre van szükség, a pápa írásban minden bíboros véleményét kikéri.

A bíboros felidézte, hogy Teréz anya esetében gyorsan zajlott az eljárás, mivel már halála után hat évvel boldoggá is avatták. Ezt megelőzően viszont még azt is felvetették, hogy rögtön szentté kellene nyilvánítani. Erdő Péter szerint a Teréz anya személye körüli egyetértést és tiszteletet már indiai temetése során, amelyet milliók követtek, köztük rengeteg nem keresztény is, "le lehetett mérni".

II. János Pál pápa látogatása mellett Teréz anya magyarországi látogatása is kiemelkedő eseménynek számított a magyar egyházmegye szempontjából - idézte fel a bíboros, aki szerint Teréz anya, bár derűs volt, de sokszor tépelődött is, szenvedett a körülmények miatt, s hogy jól csinálja-e, amit csinál.

Erdő Péter szerint Teréz anya öröksége és az általa alapított rend napjainkban is azt közvetíti, hogy másokon segíteni "nem mechanizmus, személyes odaadást, személyes szeretet kíván".

MTI
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó