Soros súlyos pénzeket költ az abortusz megkönnyítésére
Hogy tehet szert egy magát filantrópnak, nagy adományozónak feltüntető személy olyan komoly befolyásra az európai országok belpolitikai életében, mint Soros György.
2016. szeptember 4. 17:17

Tette fel a kérdést ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A szakértő a milliárdos üzletemberhez köthető civil szervezetek abortusszal kapcsolatos törekvéseiről mondott véleményt.

A legfontosabb kérdések közé tartozik, hogy az abortusz ügyében a hagyományos értékrendet képviselő, a terhességmegszakítás szigorú megítélésében utolsó bástyának számító országokban milyen hatásfokkal tudnak működni a Soros Györgyhöz köthető alapítványok és egyéb civil szervezetek – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Kossuth Rádióban.

Legitimációs aggály

A szakértő annak kapcsán nyilatkozott a Vasárnapi újságban, hogy a DC Leaks által közétett dokumentumok szerint a nők jogainak kiteljesítéséért is tevékenykedő, Soros Györgyhöz kötődő civil szervezetek változtatnának az abortuszt tiltó törvényeken, például a különösen szigorú írországin.

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint nagyon nehéz körülírni és szavakba önteni a Soros György tevékenységével kapcsolatos legitimációs aggályt. Az alkotmányjogász hangsúlyozta, az első számú kérdés, hogy egy magyar származású, de New Yorkban élő, magár filantrópnak, nagy adományozónak feltüntető személy hogyan tud az Európai Unióban, illetve a tagországok vonatkozásában olyan komoly befolyásra szert tenni súlyos belpolitikai ügyekben, mint Soros György.

Ez az első számú kérdés, amelyet rendbe kellene tenni, azokban az államokban, ahol különösen aktív tevékenységet fejtenek ki az üzletemberhez köthető médiumok, civil szervezetek – tette hozzá.

Gazdasági érdek is lehet az abortusz könnyítése

Az alkotmányjogász szerint a Planned Parenthood nevű szervezet és egyéb nőjogi szervezetek is súlyos összegeket kapnak azért, hogy az anyák önrendelkezési joga mellett kardoskodjanak, lehetőség szerint terjesszék az abortusz liberalizációját. Megjegyezte, Soros György ez irányú tevékenysége nem csak Európát és az Egyesült Államokat érinti, hanem például Mexikót és számos afrikai országot is.

Ifjabb Lomnici Zoltán úgy fogalmazott, folyik a küzdelem a kérdésben, és nem csak eszmék, hanem sokszor politikai erők között is, valamint adott esetben gazdasági érdekek is meghúzódnak a háttérben, hiszen az abortuszra is komoly iparág épül.

Magzati élet védelme és liberális abortusztörvény

A magyar szabályozásról azt mondta, bár a jogszabály nevében a magzati élet védelméről szól, valójában liberálisnak mondható abortusztörvényről van szó. Ha az anya esetében súlyos válsághelyzet merül fel, akkor a terhesség bizonyos időhatárig művi úton megszakítható. Ez azért aggályos, mert a jogalkotó a mai napig nem sorolta fel tételesen, hogy milyen esetekben lehet súlyos válsághelyzetről beszélni. Ennek mérlegelése ráadásul nem is feltétlenül bírói, hanem hatósági jogkörbe tartozik, ami nagy mozgásteret ad nekik, illetve az egészségügyi intézményeknek – hangsúlyozta az alkotmányjogász.

Kossuth Rádió/Vasárnapi Újság
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó