Lengyelország nem enged a bevándorlási nyomásnak
Új bevándorlási útvonalat keresnek az Európába igyekvő muzulmán migránsok, de Lengyelország nem enged a keleti határán jelentkező bevándorlási nyomásnak - közölte szerdán Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter, reagálva ezzel egy, a Lengyelországba bejutni próbáló csecsen csoport követelményeire.
2016. augusztus 31. 18:25

A lengyel média kedden számolt be arról, hogy a fehérorosz-lengyel határnál, a Terespol határátkelő közelében tábort vert egy, körülbelül 200 fős csoport, és tagjai követelik, hogy beengedjék őket Lengyelországba. Szerda reggelre a csoport eltűnt. A fehéroroszországi sajtójelentések alapján a varsói sajtó azt írta, hogy csecsen nemzetiségű orosz állampolgárok a tagjai.

A lengyel határőrség szóvivője, Agnieszka Goliat, kedden úgy nyilatkozott: nem lehet tudni, hogy a Fehéroroszország területén tartózkodó csoportban pontosan hányan vannak, és valóban csecsenek-e, a lengyel hatóságok ugyanis nem látták személyazonosító dokumentumaikat.

Sajtóforrások szerint a tüntetők többsége korábban menedékjogi kérelmet nyújtott be, a lengyel hatóságok azonban úgy ítélték meg, hogy nem teljesítik a beengedéshez szükséges feltételeket.

“Lengyelország azon az állásponton van, hogy Csecsenföldön nincs háború. Amikor ez zajlott, befogadtuk a menekülteket” – kommentálta a helyzetet Blaszczak szerda reggel a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízióban. A belügyminiszter ezzel arra utalt, hogy Lengyelország 90-es években kitört két csecsen háború idején menekültek tízezreinek nyújtott menedékjogot, illetve tartózkodási engedélyt adott nekik.

Blaszczak elmondta: nem engedi meg, hogy Lengyelországot terrorveszély fenyegesse. Korábban a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: a lengyel kormány “nem enged azok nyomásának, akik migrációs válságot akarnak előidézni” Lengyelországban, számukra a lengyel keleti határ – mely az Európai Unió határa is egyben – átjárhatatlan marad.

A lengyel idegenrendészeti hivatal adatai szerint az orosz állampolgárságú csecsenek 2015-től növekvő számban nyújtanak be Lengyelországban menedékjogi kérelmeket, csak az idei év első felében mintegy 6 ezer ilyen kérvényt regisztráltak, és mintegy 2-3 százalékukat bírálják el pozitívan.

Sajtóbeszámolók szerint a fehérorosz-lengyel határnál az utóbbi hónapokban időnként tábort ver a Lengyelországba beutazni akaró csecsenek egy-egy nagyobb csoportja.

Lengyel biztonsági szakértők szerint a migránsok egy része a Kaukázus térségében zajló konfliktusok elől menekül, vannak köztük azonban olyanok is, akik a dzsihadistákkal vannak kapcsolatban.

A lengyel média 2015 májusában számolt be arról, hogy a  Belbiztonsági Hivatal (ABW) három, a Nyugat-Európából Lengyelországba érkező csecsent tartóztatott le azzal a gyanúval, hogy pénzt gyűjtöttek az Iszlám Állam támogatására, az ellenük folytatott ügyészségi eljárást idei szeptemberig hosszabbították meg.

A német sajtóban júliusban olyan hírek jelentek meg Lengyelország felől erősödik a Németországba irányuló illegális migráció, a lengyel-német határt főleg csecsenek lépik át, csak májusban 116 ilyen illegális átlépést regisztráltak.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Balassi, a kortárs
  Itt Esztergomban igyekszünk a méltó módon minden évben többször is megemlékezni róla, különféle rendezvények, pályázatok, múzeumi foglalkozások, vagy tudományos előadások keretén belül. Balassa emlékét kiemelten fontosnak tartjuk közvetíteni.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 7. rész
  Sorozatunk hetedik részében három tájegységre is elbarangolunk. Havas Rezső A magyar tenger című írásában Fiume, mint a magyar koronához csatolt test sok évszázados sorsát eleveníti fel. Schöpflin Aladár pozsonyi diákéveire emlékezik, Vészi József, az egykori aradi gimnazista a legszomorúbb történetű magyar városban átélt megrendítő élményét meséli el.
 • A magyarellenesség rétegei
  Az erdélyi magyar ember Trianon óta kénytelen más kódrendszer alapján megélni a mindennapokat.
MTI Hírfelhasználó