Százasával viszik a hazai buszokat
Készletkisöprés volt a Kravtexnél, elektromos midik érkeznek a megyeszékhelyekre.
2016. augusztus 30. 14:12

Két sikeres közbeszerzésnek köszönhetően több mint száztíz Credo autóbuszt kapnak a régiós közlekedési társaságok, így jórészt eltűnnek a Kravtex-Kühne-csoport győri gyárának udvaráról a kész járművek. Több vidéki nagyvárosban pedig a Mabi-Bus által is kínált elektromos midibuszokat kívánnak beszerezni.

Nem kevesebb, mint 52 magyar Credo autóbuszt állít forgalomba a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. az elkövetkezendő hónapokban – közölte a Magyar Idők kérdésére Tormássy Attila, a cég szóvivője. A buszok átadása a napokban kezdődik, a teljes flottát október végéig kell leszállítania a győri székhelyű Kravtex-Kühne-csoportnak.

Az autóbuszok közül Tolna megyébe 24, Baranya megyébe 16, Somogy megyébe 12 jármű kerül. Még jelentősebb flottát szerzett be a győri gyártótól az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK) Zrt., amely a járművekre Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye helyközi közlekedésében számít. A 61 busz szállítását már megkezdték, és néhány hét alatt az összeset átadják. A könnyűszerkezetű Credo Econell és Credo Inovell típusú autóbuszok légkondicionáltak. Az ÉNYKK Zrt. helyközi járműállományának átlagéletkora a beszerzés révén 14 évről 12,65 évre csökken.

A 113 jármű kiszállításával gyakorlatilag kiürül a győri gyár udvara, ami jelentős könnyebbség a Kravtex számára – mondta el kérdésünkre a szóvivő. További közbeszerzések kiírásáról nem tudnak a cégnél, ellenben bizakodással tekintenek a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság (NABB) tevékenysége elé. Mint ismeretes, a közelmúltban megalakult NABB feladata, hogy a regionális közlekedési központokkal és a flottakezelő társaságokkal közösen az iparpolitikai céloknak megfelelően készítse elő az autóbusz-beszerzéseket.

A siker reményében indulhat több közbeszerzési pályázaton a másik jelentős hazai gyártó, az Evopro tulajdonolta Mabi-Bus, amely maga fejlesztette kompozit karosszériás, elektromos hajtású midibuszaival tavasz óta szereplője a fővárosi Várnegyed közlekedésének. A következő időszakban több vidéki városban is az utcakép része lehet a Modulo e-busz. Mintegy ötmilliárd forint értékben – a tervek szerint még idén – 6 elektromos midibuszt (és 41 CNG-üzemű járművet) kap a szabolcsi megyeszékhely, az Integrált közlekedésfejlesztési operatív program (IKOP) keretében a járművekhez önerő nélkül jut hozzá az önkormányzat. A tenderkiírás alapján az alacsony padlós buszokon legalább tizennégy ülőhely kell hogy legyen, és alkalmasnak kell lenniük legalább harminchárom utas befogadására. Az utastérnek egy kerekes szék számára is helyet kell biztosítani. A legfeljebb tizenkét tonna tömegű járművek hosszúsága 7,5 és 8 méter között lehet.

A Modern városok program dunaújvárosi állomásán májusban Orbán Viktor miniszterelnök azt közölte, hogy a kormány a nemzeti buszstratégia keretében arról határozott, hogy a Fejér megyei iparváros összes buszát elektromos meghajtásúra cserélik. A megyeszékhelyen jelenleg több mint 30 jármű közlekedik. Sajtóhírek szerint Dunaújváros mellett Pécs is rendelhet harminc elektromos midit. A buszokat uniós pénzből venné meg a város, és a töltőállomásokat is ebből építenék fel. Az új e-buszok a pályázat lehívása után, az év második felében érkezhetnek Pécsre – írta a helyi sajtó.

Az elektromos járműveket a belvárosba és a Mecsek hegyi útjaira szánják, mint ahogy a fővárosban is hasonló feladatot látnak el. Szintén az Evopro innovatív terméke lehet majd a befutó Zalaegerszegen, ahol a közelmúltban vizsgálták felül a tömegközlekedés rendszerét, az elképzelések szerint a helyi szolgáltatóval együttműködve a jövőben szintén elektromos járművekre cserélnék le a zalai megyeszékhely dízelbuszait. Korábban tárgyalt a gyártó a Zala megyei Hévíz városvezetői­vel, és a zéró emissziós közlekedési eszköz próbautat is teljesített a fürdővárosban. Hévíz vezetése helyi járat indítását fontolgatta a város és a környező települések között.

magyaridok.hu
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó