Kunhalmi kicsit előreszaladt
A DK szerint a tét hazánk uniós tagsága, és az Orbán kabinet a „huxithez” kíván társadalmi felhatalmazást szerezni.
2016. augusztus 30. 10:42

A Demokratikus Koalíció bemutatta a betelepítési kvótás népszavazással kapcsolatos ellenkampányának részleteit. Az eddig 10 milliós összköltségvetésű akciósorozat egyszer csak összeér a többi ellenzéki párt hasonló törekvéseivel, de az egyelőre titok, hogy hol és mikor állnak egy színpadra a pártvezérek. Addig is nem árt, ha tudjuk, hogy a DK szerint ők sosem voltak egy párt az MSZP-vel.

Sajátos értelmezést adnak Gyurcsányék a kormány által kiírt októberi népszavazásra, hogy otthonmaradásra ösztönözzék a magyarokat. A DK szerint a tét hazánk uniós tagsága, és az Orbán kabinet a „huxithez” kíván társadalmi felhatalmazást szerezni. Már a referendumon feltett kérdés is hazugság – mondta Molnár Csaba, ügyvezető alelnök az erről szóló sajtótájékoztatón, és hozzátette: aki távol marad, az EU-ra szavaz.

Azzal kapcsolatban, hogy ennek a fordítottját is ilyen bátran állítanák-e, már óvatosabban fogalmazott és elismerte: nem gondolják, hogy aki viszont részt vesz a népszavazáson, az az unióból való kilépésre voksolna.

Mint mondta, azért sem így fogalmazták meg üzenetüket, mert az sértő lenne a más meggyőződésűekkel szemben, akiket egyébiránt megtévesztettek, és ez a Fidesz lelkén szárad.

Megint egy aláírásgyűjtés

Ők viszont hadd gondolják úgy, hogy – miután már Völner Pál, igazságügyi államtitkár is elismerte az Európai Bizottság felé a referendum kötelező erejének hiányát – egy gyűlöletkampánnyal felhabosított álnépszavazásról van csupán szó, amely más, mint aminek látszik. És a DK nem viccel, mert szeptember második felében még Londonba is elmennek az ott élő magyarokhoz, hogy elmagyarázzák nekik a csapdahelyzetet.

Itthon viszont már a hónap elején beindul a nagyüzem, és lesz itt 500 darab óriásplakát, 100 ezer utcai plakát, szóróanyag DK-Hírek négyoldalas különszámmal, Facebook kampány 3 filmmel, Gyurcsány kisfilm, és kampánydal is.

A párt arcai országjárásra indulnak, és minden választókerületbe terveznek utcai fogadóórát, illetve standos aláírásgyűjtést. Hogy ennek mi értelme, ha úgyis kamu az egész népszavazás, arra Molnár azt mondta az atv.hu-nak, hogy erősíti az ügy melletti elköteleződést, és mivel petíciós módszerrel gyűjtik az aláírásokat, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felé is letudják a kötelező köröket. 

Lesz-e közös színpad?

A kampányt a voksolás előtti napon egy élőlánccal zárja a DK, amelynek célja a Parlament szimbolikus körbezárása. Egy újságírói kérdésre Molnár elárulta, hogy azért külön kampányolnak a bojkott-párti ellenzéki formációk, mert úgy látják, hogy így több emberhez tudnak eljutni. Ugyanakkor a szocialistákkal megkötött megállapodás értelmében az MSZP mozgósítja híveit az élőlánchoz, míg a DK cserébe felszólítja sajátjait a népszavazás napján megrendezésre kerülő első Szabad Európa-napon való részvételre.

Mindemellett Molnár azt is elárulta, hogy aznapra a DK-nak is van egy meglepetés-rendezvénye. Nagy kérdés, hogy a kettő ugyanaz-e, vagy ütik egymást, mert Molnár titoktartási kötelezettségére hivatkozva éppen ezen kérdés feszegetése közben nem árulta el az újságíróknak, hogy mikor állnak majd egy színpadon az ellenkampányoló ellenzéki erők vezetői.

Nem kell úgy sietni

A témának érdekes aktualitást ad, hogy Kunhalmi Ágnes, a szocialisták fővárosi elnöke egyre többször utal a két párt közös anyaszervezetére, amely szerinte az MSZP. Legutóbb az ATV Start című reggeli műsorában jelentette ki, hogy nem tartja kizártnak a DK és az MSZP egyesülését valamikor a jövőben, hiszen a két közösség „korábban már volt egy párt”.

Mint a budapesti elnök hozzátette: örül, hogy a párt azt a Molnár Gyulát választotta meg vezetőjének, aki már elnöki kampányában is kijelentette, hogy az ellenzék vezetőinek egy asztalhoz kell ülniük.

A DK egyik tanácsadója arról tájékoztatta az atv.hu-t, hogy köreikben nem nagyon találni olyat, aki úgy látja, hogy ők valaha is egy párt lettek volna az MSZP-vel. Vagyis nem lehetetlen, hogy van ebben a kijelentésben egy árnyalatnyi szándékosság. Ettől persze még továbbra is úgy hiszik, hogy 2018-ban elkerülhetetlen lesz egy összefogás, amelynek mindkét párt a szereplője lesz.

„Kunhalmi egy kicsit előresietett a két párt valószínűsíthető, 2018-as együttműködését illetően, és vélhetően ő maga sem egyesítésre gondolt, hanem inkább a két párt kapcsolatának szorosabbra fűzésére” – tette hozzá forrásunk.

atv.hu