Orbán: még egy kerítéssort építünk
Magyarország egy olyan masszívabb védelmi rendszert épít a déli határon, amely akár több százezer ember megállítására is kész.
2016. augusztus 26. 08:09

Ezt jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Megemeljük a kalapot a riói olimpiára kijutott magyar versenyzők előtt, függetlenül attól milyen helyezést értek el, az aranyosaink előtt pedig fel is dobáljuk azt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. A világverseny után ugyanakkor kötelező mérleget is készíteni, és előre gondolkodni is, ráadásul nem négy, hanem legalább 12 évre, szem előtt tartva a demográfiai szempontokat is. Ma egyre több sportolási lehetőség, és lassan eljutunk odáig, hogy nemcsak az élsportban mutassunk fel kiváló eredményeket, de sportos nemzet is legyünk.

A magyar olimpia rendezési esélyei ugyanakkor egyelőre mérsékeltek, hiszen, ahogyan ez Rióban is világosan kiderült, három Góliáttal kell megküzdenünk nekünk, Dávidnak. Nagyon fontos lenne ugyanakkora lehetőség, mert hatalmas gazdasági esélyeket adhat. Bár Budapestre már most is a fél világ kíváncsi, még nagyon komoly fejlesztésekre lenne szükség, ráadásul – tette hozzá Orbán Viktor – ezek az olimpia nélkül is kellenek, így nem az a kérdés, miért rendezzünk, hanem, hogy miért ne rendezzünk olimpiát.

A tervezett ausztriai szükségállapotról a miniszterelnök azt mondta, Magyarországra biztosan nincs kit visszatoloncolni, hiszen rajtunk keresztül egy lélek sem megy át, az osztrákoknak inkább azon kell elgondolkodniuk, hol húzzanak kerítést, a határt ugyanis plüss állatokkal és virággal nem lehet megvédeni. A legegyszerűbb a magyar-szerb és a magyar horvát határt lenne védeni, de a szerb-macedón határon is elkél a szigorúság, ide azonban már európai segítség kell – tette hozzá.

Ha egyébként a migránsok a fellebbezésüket – a korábbi magyar javaslatnak megfelelően – zárt táborban várhatnák meg, nem jöhetne senki – hangsúlyozta a miniszterelnök. A biztonsággal ugyanis nem lehet játszani, a bevándorlás és a terrorizmus közt ugyanis már már egyértelmű az összefüggés, ezért is döntött a kormány a határvadász egységek bővítéséről, és arról, hogy még egy, masszívabb kerítéssort fogunk felhúzni déli határainkon – jelentette be a kormányfő a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. Ami most kockán forog Európa és Magyarország jövője – emelte ki Orbán Viktor -, feleségeink, lányaink biztonságáról szól, ezért a magyaroknak határozott nemet kell mondaniuk Brüsszelnek, hogy életformájukat megőrizhessék.

A kedvező magyar makroszámok kapcsán a miniszterelnök a 180 percben azt emelte ki: a munkanélküliségi mutatóink mostanra olyan kedvezőek, közel állunk ahhoz, hogy mindenki dolgozhasson, miközben folyamatosan nőnek a bérek, és az országot, bár belső tartalékok még vannak, már a munkaerőhiány jellemzi.

Kossuth Rádió/180 perc
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Együtt újra sikerülni fog
  A Magyar Nemzetnek írt cikkében Orbán Viktor – egyebek mellett – a liberálisok módszereiről, a kereszténydemokrácia jövőjéről, valamint a soron következő választásról is szót ejt.
 • Megkezdi őszi ülésszakát a parlament
  Az Országgyűlés ma kezdi meg őszi ülésszakát. A képviselők összesen két órában tehetnek fel azonnali kérdéseket a kormány tagjainak.
 • Kilencszáz alá csökkent a napi új fertőzöttek száma
  876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 18 866 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 krónikus beteg, így az elhunytak száma 686 főre emelkedett, 4401-en pedig már meggyógyultak.
MTI Hírfelhasználó