Az ellenzéki szimpatizánsok több mint fele is elégedett
A magyarok 68 százaléka elégedett azzal, ahogy a kormány kezeli az illegális határátlépéseket, az ellenzéki szimpatizánsok több mint fele (51 százalékuk) is a kormány mögött áll.
2016. augusztus 24. 11:00

Ez derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz számára készült legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a pártok támogatottságában nem történtek érdemi változások júliushoz képest, a pártversenyt továbbra is nagy fölénnyel vezetik a kormánypártok.

poll_press_01_HU

A kutatás alapján a magyarok 68 százaléka elégedett azzal, ahogy a kormány kezeli az illegális határátlépéseket, e téren az ellenzéki szimpatizánsok több mint fele (51 százalékuk) is a kormány mögött áll. Tízből nyolc magyar (a megkérdezettek 81 százaléka) változatlanul tart attól, hogy az illegális bevándorlók között terroristák is lehetnek, a megkérdezettek közel négyötöde (79 százalék) pedig a kényszerbetelepítés ellen foglal állást. Jól mutatja az ügy pártszimpátiát felülíró jelentőségét, hogy tízből hét ismeretlen pártpreferenciájú (a politika iránt nem, vagy kevésbé érdeklődők 74 százaléka), de még a baloldaliak kétötöde (41 százalékuk) is kvóta-ellenes.

pol_press_02_HU

A pártok támogatottságában nem történtek érdemi, egy százalékpontot meghaladó változások júliushoz képest. A pártversenyt továbbra is a Fidesz-KDNP vezeti, a kormánypártokat a teljes felnőtt népesség 32 százaléka támogatja. Azonos bázison a Jobbikkal 12, a szocialistákkal 10, a DK-val 6, az Együttel 2, a Liberálisokkal 1, a LMP-vel 4 százalék szimpatizál. A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a kormánypártok 45 százalékon állnak, míg a Jobbik 22, az MSZP 10, a DK 9, az Együtt 2, a PM és a Liberálisok 1-1, az LMP pedig 6 százalékon.

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. augusztus 12-15. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

nezopontintezet.hu
  • Hadházy Ákos körül elfogyott a levegő
    Már a baloldal sem kér a botrányhősből, aki egyéniben mindeddig csúfos kudarcot vallott, csak listáról jutott be az Országgyűlésbe.
  • 340 millió keresztényt üldöznek a világon
    Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évet áttekintő jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban.
  • Armin Laschetet választották meg a CDU elnökének
    Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnökének győzelmét hozta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító, online kongresszusa. Laschet borítékolhatóan CDU-elnök lesz, ám közel sem biztos, hogy ő váltja majd Angela Merkelt a kancellári székben az őszi szövetségi parlamenti választásokat követően.
MTI Hírfelhasználó