NVI-balhé: Az ügyészséghez fordul az MSZP
Az MSZP-s Nyakó István az ügyészséghez fordul amiatt, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozást a február 23-án a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történtek ügyében.
2016. augusztus 22. 12:56

szocialista politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte: „ellenbeadványt” írnak az ügyészségnek, mert szeretnék, ha a legfőbb ügyész „nem a rendőrség háta mögé bújva”, hanem „kiállva a napfényre, férfiként” mondaná ki, hogy hivatala pártszolgálatot teljesít.

Hozzátette: a rendőrségnek három napja van arra, hogy megváltoztassa döntését és folytassa a nyomozást, a Legfőbb Ügyészségnek pedig 30 napja van, hogy vádat emeljen az ügyben. Nyakó István a nyomozást megszüntető rendőrségi határozatot a magyar demokráciának küldött „hadüzenetként” értékelte, és úgy vélte, hogy a nyomozó hatóság és a vádhatóság átvette az igazságszolgáltatás szerepét Magyarországon.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: súlyos és nehéz időszak van ma Magyarországon, a demokráciát lábbal tiporják, kitüntetést kaphat augusztus 20-án, aki „uszít a Fidesz nevében”, aki pedig bűnt követ el, az meg tudja úszni a büntetést.

Kit véd az ügyészség?

Nyakó István múlt héten jelentette be, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozást a február 23-án a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történtek ügyében. A szocialista politikus szerint mindez a „Fidesz megrendelésére” történt, mert „a szálak ugyanis olyan fideszes körökhöz vezetnek, például Kubatov Gáborhoz, a Fidesz alelnökéhez, akiket az ügyészség nem akart lebuktatni”. A Budapesti Rendőr-főkapitányság március 4-én közölte, hogy nyomozást rendeltek el az ügyben választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Február 23-án ugyanis kisebb tömeg jelent meg az NVI Alkotmány utcai épületének kapujánál, arra várva, hogy a Kúria honlapján megjelenjen az a végzés, amely megnyitja az utat egy újabb népszavazási kérdés benyújtása előtt a vasárnapi boltzár ügyében.

A kérdést végül elsőként egy magánszemély, Erdösi Lászlóné tudta leadni, megelőzve Nyakó István MSZP-s képviselőt. A szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több „kopasz férfi” akadályozta politikusukat. A Fidesz elhatárolódott a történtektől, míg ellenzéki pártok szerint diktatúrákba illő bűncselekmény történt.

MTI
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó