Kormányinfó: folyamatosan csökken az államadósság
Lázár János elmondta, hogy a kormány kiemelt figyelemmel követte a felkészülést és a biztosítást is, mindenkinek méltó ünnepet kívánt az augusztus 20-i hétvégére.
2016. augusztus 18. 15:53

Szent István ünnepén legyünk büszkék a nemzeti teljesítményre, nemzetünkre és legyünk büszkék a hazánkra, mind az ünnep, mind az elmúlt hónapok sportteljesítményei tükrében. Az olimpiai eredmények is büszkeségre adnak okot a nemzeti ünnepen – mondta a miniszter. Elismeréssel kell szólni minden Rióban részt vevő sportolóról. Ehhez hozzátette, hogynem volt eddig olyan kormánya az országnak, amelyik ennyi pénzt áldozott volna a sportra, mint a mostani – tette hozzá.

Lázár János úgy fogalmazott, hogy minden magyar sportolóra büszkék lehetünk, az olimpiai szintek elérése önmagában elismerésre méltó teljesítmény.

Beszámolt arról, hogy az olimpia után a kormány számadásra készül, elemzi a kiemelt szakágak működési feltételeit és áttekinti, miben segíthet a magyar sportnak.

A tárcavezető megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kormányküldöttség vezetőjeként Rióba utazott, az olimpia idején pedig sokan fontos munkát végeztek annak érdekében, hogy meggyőzzék a világot arról, hogy Budapest a legalkalmasabb egy olimpia megrendezésére.

A magyar gazdaság az elmúlt félévben jól teljesített

Nagyon fontos gazdasági eredmények láttak napvilágot az elmúlt két hétben – mondta a miniszter. Lázár szerint a gazdasági növekedés a kormány tervei szerint alakult a második negyedévben, mindezt úgy, hogy az uniós kifizetések csak később fognak felpörögni. Az első félévben a gazdaság jól teljesített, így Varga Mihály egy rövid időre hátradőlhet – fűzte hozzá.

Lázár János arról is beszélt, hogy folyamatosan csökken az államadósság. Az adósság finanszírozásának költsége jelentősen csökkent, de még mindig magas – tette hozzá. A következő években is erős prioritást kap az adósság csökkentése.

11,6-ról 5,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a 2010-es kormányváltás óta és 4,4 millió ember fizet adót a munkája után – mondta Lázár. Ez a pozitív tendencia tartani fog a következő fél évben is. A magyar vállalkozók közösen lépnek föl, hogy a foglalkoztatás terhei csökkenjenek. Az adócsökkentés hatása is érződik már.

Arról is beszélt, hogy több alapélelmiszer, köztüka friss tej áfája is csökkeni fog 2017 elejétől, valamint az internet forgalmi adója is.

Az UHT-tej áfájáról is döntöttek, így csak akkor lesz csökkentés, ha a termelőknél a felvásárlási árak nőni fognak. Folytatódik az iskolatej program is.

Kormányzati munka hatékonysága is nőtt

A stratégiai kabinet tagjai és a gazdasági kabinet tagjai negyven napirendi pontot tárgyaltak meg. Minden miniszter számára kötelező a megjelenés. Ezzel kapcsolatban hónapok óta tartó vitákat sikerült lezárni – mondta a miniszter.

Lázár János arról is beszélt, hogy az ősszel a miniszterelnök meg fog bízni egy minisztert, hogy összeállítson egy kormányprogramot a 2018-2028-as időszakra. Szeretnénk leírni, hogy mit tudunk kínálni az embereknek, országnak. A tárcavezető kiemelte: „nagy kérdések kezelése áll előttünk 2018 után”, hiszen például akkor zárul le egy uniós fejlesztési ciklus. Ezért közép- és hosszú távú társadalmi programot akarnak hirdetni a 2018 utáni időszakra – közölte Lázár János.

Egészségügy -és közlekedésfejlesztés

Az Országos Mentőszolgálat számára egy új karrierpálya lehetőségét kínáljuk, amely 6-8 ezer embert érintene. Szeretnénk egy olyan közös programot hirdetni, ami a mentés biztonságát és színvonalát javítja – mondta a miniszter. Mindez a bérfejlesztéssel együtt történne meg.

Elmondta azt is, hogy a stratégiai kabinet döntése alapján6 milliárd forint-ból Nyíregyházától Zalaegerszegig le tudjuk zárni a kórházfejlesztéseket – mondta a miniszter.

Új Magyarországot érintő közlekedésfejlesztési programot készít majd az NFM az őszre – mondta Lázár. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy áttekintették az e-számla helyzetét, a fizetési lehetőséget a tervek szerint 2018. január 1-jével vezetnék be.

Tervben van az autópályák fejlesztése, de ezt nem EU-s forrásokból kell megvalósítani – válaszolta kérdésre Lázár János.

Brüsszel terve: több millió embert akarnak betelepíteni az EU-ba

A bevándorlásról a miniszter azt mondta a kormánynak segítségre van szüksége a kötelező betelepítés elleni harchoz. Az EU-ban az a terv, hogy a következő években emberek millióit akarják betelepíteni. Nem megszervezni, hanem megállítani kell a bevándorlást, de ez kisebbségi álláspont – mondta a miniszter.

Egyre több bevándorló fog érkezni a déli határszakaszra, ezért kellett meghosszabbítani a menekültügyi vészhelyzetet – mondta a miniszter.

Támadástól sem rettenek vissza a bevándorlók – tette hozzá Lázár.

A kormány az emberek segítségét kéri

A kormány a bevándorlás ügyében gyenge, ezért kéri az emberek segítségét. Ha a választók nem segítenek, akkor Brüsszel előbb vagy utóbb be fog telepíteni olyan embereket, akik nem közülünk valók – mondta Lázár János.

„Meggyőződésem szerint erről szól a népszavazás. Aki igazi demokrata, annak a referendumon való részvételre kellene buzdítania”.

Az ellenzék trollkodik a népszavazás ügyében – mondta Lázár. Hangsúlyozta, hogy súlyos kárt okoz a demokráciának, aki a népszavazás ellen kampányol – tette hozzá. Mindenki álljon ki a véleményével a betelepítés ügyében.

Jelenleg alig ezer bevándorló tartózkodik Magyarországon, így a bevándorlás szempontjából mi vagyunk a legbiztonságosabbak – mondta a miniszter. Lázár János kiemelte, hogy csak a határátlépési pontoknál van lehetőség arra, hogy bejöjjenek az országba. A biztonság egyik záloga, hogy több ezer rendőr végzi a feladatát. A magyar határvédelemhez Ausztriát leszámítva senki semmilyen segítséget nem ad – tette hozzá.

A kormány meggyőződése szerint az ország jövője a betelepítés megakadályozásán múlik – mondta Lázár János kérdésre válaszolva. A mniszter szerint ha az Európai Bizottság büntetést helyez kilátásba a népszavazás eredménye miatt, az beláthatatlan társadalmi következményekhez vezethet. Ez a gondolkodás vezetett a Brexithez – tette hozzá

Lázár János arról is beszélt, hogy 2010-ben belbiztonsági káosz volt. Az utóbbi években 6 ezer bűnözőt kivontak a forgalomból.

Béremelés, rezsicsökkentés

Augusztus 1-jétől a járási hivatalokban béremelés történt – jelentette be a miniszter. A béremeléshez persze bizonyos feltételeket vállalni kellett, így az önkormányzati szektorban csak akkor vállal szerepet a kormány az emelésben, ha bizonyos feltételeket teljesítenek.

2010-hez képest negyven százalékkal növekszik az egészségügyben dolgozók bérköltsége – mondta Lázár.

215 ezer ember mondta el a véleményét eddig az állami rezsicsökkentési tervekről – mondta a miniszter. Az adatok szerint a választók nagy része a gépjármű-tulajdonlással járó költségeket csökkentené.

Lát esélyt további rezsicsökkentésre Lázár János. Magyarországon drága foglalkoztatni, és most van lehetőség arra, hogy ezen a téren csökkentsék a terheket. A járulékcsökkentés mértékéről nincsen álláspontja a kormánynak. Lázár János szerint a költségvetés egyensúlya és a gazdasági növekedés döntheti el a járulékcsökkentés mértékét.

A mostani gazdasági növekedési adat egyértelműen bizonyítja, hogy nem az uniós forrásktól függ. A cél, hogy a gazdaság három százaléknál nagyobb mértékben bővüljön.

Nem lesz több állami földeladás

Adósságcsökkentésre fordítaná a kormány azt a 270 milliárd forintot, amely állami földek értékesítéséből folyt be – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az összeg sorsáról jövő héten dönt a kormány, ugyanakkor a kormánykabinetek azt javasolják, hogy „a szocialisták által felhalmozott nemzeti adósság” finanszírozására költsék.

Megerősítette, hogy a kormány szeptemberben törvényben zárja le a földárveréseket, amelyek során a meghirdetett 280 ezer hektárból 206 ezer kelt el. Mintegy 30 ezer vevő volt, akik közül 20 ezren 3 hektár alatti területet vásároltak.

EU-s pályázati pénzek

8900 milliárd forintos kerete van a 2014-20-as ciklusban Magyarországnak, ebből 1600 milliárd forintra van szerződés – mondta Lázár János. A visegrádi országokhoz képest is jól állunk. A korábbi ciklussal szemben a jövő év végéig minden pályázatot ki fogunk írni.

Déli Pályaudvar jövője

Megfontolásra érdemes gondolat, hogy a Kelenföldi pályaudvar fejlesztése után szükség van-e a Déli pályaudvarra – mondta Lázár János. A budapesti kerületek számának megváltozása nincs napirenden. Az hogy ez jó-e vagy sem, nehéz eldönteni, Lázár szerint a város fejlesztése szempontjából ez inkább hátrány.

Mengyi Roland mentelmi ügye

Az Országgyűlés fel fogja függeszteni Mengyi Roland mentelmi jogát, de erre nem lesz szükség, mivel ő maga kezdeményezte azt – mondta Lázár. Költségvetési csalás ügyében kezdeményezett eljárást az ügyészség. A miniszterelnök azonnali vizsgálatot követelt, amikor ez napvilágra került – mondta Lázár.

Hat éve kormányzunk, és ez az első eset, hogy közvádas ügyben kérték valakinek a felmentését, nagyon nem örülök Mengyi Roland ügyének – mondta Lázár. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillett, de a helyzetet tisztáznia kell a hatóságoknak.

Orbán Viktor világossá tette, hogy zéró tolerancia van a korrupció ügyében a Fideszben – mondta Lázár. Az ügy eljárásjogi részleteit nem ismerem, de az eljáró hatóságok minden törvényes feltételnek megfeleltek az eddigi tudásom alapján.

Lázár János arról is beszélt, hogy Mengyi mentelmi jogának a felfüggesztését támogatni fogja.

mti, hirado.hu, magyaridok.hu, gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó