Aranyérmes a kajakos Kozák Danuta
Kozák Danuta megvédve címét, aranyérmet nyert kajak egyes 500 méteren. Ezzel Magyarország 500. olimpiai érmét szerezte meg, övé a 175. arany.
Utoljára frissítve: 2016. augusztus 18. 18:35
2016. augusztus 18. 15:29

Az immár négyszeres olimpiai bajnok kajakos a csütörtöki döntőben a mezőnnyel jött el a rajttól. Az elején a fehérorosz Marina Litvincsuk volt a leggyorsabb, bő fél hajóval a többiek előtt lapátolt. Mellette a 6-os pályán Kozák az ellenfelekénél nagyobb utazótempóját felvéve megközelítette, majd még a féltáv előtt meg is előzte őt.

A második 250 méter pedig már az ő diadalmenetéről szólt, a Rodrigo de Freitas Lagúna evezős és kajak-kenu központjának megtelt lelátóján szép számban jelenlévő magyar szurkolók nagy örömére annyira elhúzott a többiektől, hogy egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme. A célba bő másfél hajóval a dán Emma Jörgensen előtt ért be. Harmadikként a tavaly világbajnok, Rióban 200 méteren aranyérmes új-zélandi Lisa Carrington végzett.

Kozák - aki kedden Szabó Gabriellával párosban is győzött ezen a távon - a magyar kajak-kenu sport 24., illetve a riói küldöttség hetedik aranyérmét szerezte. Négy elsőségével most már ő minden idők legeredményesebb magyar kajakosa.

"Az elsődleges célom az volt, hogy egészségesen tudjak odaállni a rajthoz, és ki tudjam hozni magamból, ami bennem van. - mondta pár perccel a célba érkezése után. - Szeretném megköszönni Toman József csapatorvosnak, hogy helyre rakott, s az egész orvosi stábnak, meg az egész szövetségnek, hogy tartották bennem a lelket, és mentálisan is sokat segítettek" - utalt arra, hogy a hétfői, első vízre szállása előtti éjszaka hasmenése volt, és - a csapatorvos tájékoztatása szerint - bélfertőzéses szindróma alakult ki nála.

"A londoni olimpia után az volt a cél, hogy megvédjem a címem, ez még Magyarországon senkinek sem sikerült ebben a számban. Négyéves álmomat sikerült valóra váltani" - tette hozzá.

A magyarok az olimpiákon - a Magyar Olimpiai Bizottság összesítése szerint - eddig 175 arany-, 151 ezüst- és 174 bronzérmet nyertek.

A riói magyar küldöttség csütörtökig hét első, három második és négy harmadik helyet harcolt ki.

A női kajakosok 500 méteres döntőjének Kozákon kívül volt még egy magyar résztvevője, Ruzicic-Benedek Dalma - szerb színekben - hetedik lett.

Kozák Danuta: most már 110 százalékban itt vagyok

Kozák Danuta szerint, aki négy olimpiai aranyérmével minden idők legeredményesebb magyar kajakosa lett, az első helyeknek majd tíz év múlva lesz igazán értéke.

"A statisztikát rátok bízom, én a pályán szeretnék teljesíteni!" - mondta nevetve újságíróknak az eredményhirdetés után az UTE 29 éves versenyzője.

"Ennek a négy aranynak szerintem tíz év múlva lesz igazán értéke, amikor a fiatalságot arra kell buzdítani, hogy gyerünk fiatalok, kövessetek!" - tette hozzá.

Amikor megtudta, hogy sikere az 500. magyar érem és a 175. arany az olimpiák történetében, vidáman felkiáltott: "Jeee!"

A csütörtöki versenyről úgy nyilatkozott, nem számított ilyen fölényes győzelemre 500 méteren.

"Én arra készültem, hogy itt az utolsó centiig kell küzdeni, mint a párosban, szerintem az a normális, ha az ember kihajtja magát. Örülök, hogy meg tudtam azt csinálni, amit gyakoroltunk. Boldog vagyok, most már itt voltam teljes szívvel-lélekkel." - nyilatkozott, jelezve, hogy nem figyelt a riválisokra.

"A pályámnál foglalkoztam, érzékeltem 200-nál, hogy elöl vagyok. Lisa a kettes pályán ment, így nem láttam, de csak magammal próbáltam foglalkozni, nem néztem, ki merre tart." - utalt arra, hogy a végül harmadik világbajnok új-zélandi Lisa Carrington számított egyik nagy ellenfelének.

A betegségéről elárulta, hogy az már a múlté, s a legnehezebb a hétfői első vízre szállás volt párosban.

"Teljesen rendben vagyok. Horror volt az első délelőtti futam, visszagondolva, mintha álmodtam volna az egészet. De napról napra egyre jobban voltam, most már tényleg azt tudom mondani, hogy 110 százalékban itt vagyok!" - jelentette ki.

Kozák - aki kedden Szabó Gabriellával párosban is győzött ezen a távon - a magyar kajak-kenu sport 24., illetve a riói küldöttség hetedik aranyérmét szerezte.

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó