A vártnál jobban nőtt a GDP a II. negyedévben
A magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
2016. augusztus 14. 14:14

A növekedés jelentősebben felülmúlja az elemzői konszenzust, amely 2,1 százalékos növekedést várt a II. negyedévre és némileg meghaladja a Századvég
Gazdaságkutató korábbi 2,5 százalékos előrejelzését.

A KSH előzetes becslése szerint az éves GDP-növekedés üteme 2016. II. negyedévében 2,6 százalékra gyorsult, így az első negyedéves lassabb növekedés átmenetinek bizonyult.

Bár a KSH az első becslésben még nem publikálja részletesen a növekedés összetevőit, valószínűsíthető, hogy termelési oldalról a növekedéshez – az első negyedévvel szemben – egyaránt hozzá tudott járulni a mezőgazdaság, az ipar és a szolgáltató szektor, míg fékezte azt az építőipar gyengébb teljesítménye, amely az uniós források átmenetileg lassabb lehívásához köthető.

Felhasználási oldalon vélhetően a fogyasztás és a nettó export húzta a GDP-t, míg a beruházások (szintén az új uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódóan) lassították a növekedést. A fogyasztás növekedését a kedvező munkaerő-piaci folyamatok (alacsonyabb munkanélküliség, magasabb bérek) magyarázzák, amelyek (a személyi jövedelemadó csökkentésével együttesen) a lakosság rendelkezésre álló jövedelmének emelkedéséhez vezettek. Ebből az is következik, hogy a fogyasztás növekedése nem a lakosság eladósodásán keresztül történt. A nettó export valószínűsíthető bővülése az ipar kedvezőbb teljesítményével
magyarázható.

Bár az év második felében várható folyamatok pontosabb előrejelzéséhez a részletes adatok ismeretére van szükség, a gazdaság éves növekedési üteme összességében meghaladhatja a 2 százalékot.

Századvég Gazdaságkutató Zrt.
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
 • A Magyarország elleni propagandaháború újabb fejezete
  A nyugati média szemében egyfajta kulturális eretnekségnek minősül, hogy a magyar kormány nem hajlandó alávetni magát az Európai Uniót vezető személyiségek tekintélyének, sem a hollywoodi ultraprogresszív konszenzusnak.
 • Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus történészi szemmel
  Mérföldkő - kiszabadították a katolikus világtalálkozó emlékezetét a tévhitek és a marxista történelemértelmezés fogságából.
MTI Hírfelhasználó