A terv szerint halad a Liget Budapest projekt
Sikerült a tiltakozások ellenére is tartani a tervezett beruházási ütemet a Liget Budapest projekt esetében. A Városligetben jelenleg két területen, a Magyar Zene Háza és a Közlekedési Múzeum területén bontják a romos házakat. Az új múzeumépületek kivitelezőinek kiválasztása még ebben a hónapban elkezdődik.
2016. augusztus 12. 08:48

Az eredeti ütemtervet tartva, az épületek bontása a leendő Magyar Zene Háza helyén szeptemberben, míg a Közlekedési Múzeum területén október végéig fejeződik be – tájékoztatta a Magyar Időket a Városliget Zrt. A park vagyonkezelője hozzátette: ezzel párhuzamosan elkészültek a Magyar Zene Háza kiviteli tervei, amelyek alapján a zrt. még augusztusban el fogja indítani a generálkivitelezőre vonatkozó közbeszerzési eljárást. A Közlekedési Múzeum esetében a kivitelező kiválasztása ez év végén indulhat el. A mintegy kétszázmilliárd forintos Liget Budapest projekt részeként az egykori Hungexpo-irodák helyén létrehozandó Magyar Zene Házát 2018-ban, míg az eredeti tervek felhasználásával újjáépített, felszín alatt bővített kupolás Közlekedési Múzeumot 2019-ben vehetik birtokba a látogatók.

Mind a két említett helyszínen március óta tüntetéseket, blokádokat szerveztek a magukat Ligetvédőnek nevező aktivisták. A bíróságon be nem jegyzett, a közösségi oldalakon szerveződött civil csoport szerint mind a Városligetben, mind Budapest számos pontján fák százai, ezrei vannak veszélyben a tervezett állami és önkormányzati nagyberuházások miatt. A Liget Budapest projektet felügyelő Városliget Zrt. vezetői többször is elmondták, csak beteg fákat vágnak ki az új épületek helyén, a többi, egészséges fát speciális technológiával megpróbálják átültetni.

Se pénz, se molinó Tovább szélesedett az ellentét a Hungexpo-épületeket majd négy hónapig megszállva tartó Ligetvédők között. A mostani vita oka az, hogy az egyik aktivista nem tudott vádlói szerint elszámolni a Ligetvédőkhöz számos szálon kötődő „Országvédők Tábora” mozgalom által gyűjtött adománnyal. A férfi molinókészítésre vett fel állítólag harmincezer forintot egy hónappal ezelőtt. Őt felszólították, ne használja a mozgalom nevét, ne hozzon létre arra hivatkozva bankszámlát, és azon ne gyűjtsön adományt nevükben. Erre a megvádolt aktivista törölte az Országvédők egyik alapítóját a mozgalom közösségi oldaláról.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó