A terv szerint halad a Liget Budapest projekt
Sikerült a tiltakozások ellenére is tartani a tervezett beruházási ütemet a Liget Budapest projekt esetében. A Városligetben jelenleg két területen, a Magyar Zene Háza és a Közlekedési Múzeum területén bontják a romos házakat. Az új múzeumépületek kivitelezőinek kiválasztása még ebben a hónapban elkezdődik.
2016. augusztus 12. 08:48

Az eredeti ütemtervet tartva, az épületek bontása a leendő Magyar Zene Háza helyén szeptemberben, míg a Közlekedési Múzeum területén október végéig fejeződik be – tájékoztatta a Magyar Időket a Városliget Zrt. A park vagyonkezelője hozzátette: ezzel párhuzamosan elkészültek a Magyar Zene Háza kiviteli tervei, amelyek alapján a zrt. még augusztusban el fogja indítani a generálkivitelezőre vonatkozó közbeszerzési eljárást. A Közlekedési Múzeum esetében a kivitelező kiválasztása ez év végén indulhat el. A mintegy kétszázmilliárd forintos Liget Budapest projekt részeként az egykori Hungexpo-irodák helyén létrehozandó Magyar Zene Házát 2018-ban, míg az eredeti tervek felhasználásával újjáépített, felszín alatt bővített kupolás Közlekedési Múzeumot 2019-ben vehetik birtokba a látogatók.

Mind a két említett helyszínen március óta tüntetéseket, blokádokat szerveztek a magukat Ligetvédőnek nevező aktivisták. A bíróságon be nem jegyzett, a közösségi oldalakon szerveződött civil csoport szerint mind a Városligetben, mind Budapest számos pontján fák százai, ezrei vannak veszélyben a tervezett állami és önkormányzati nagyberuházások miatt. A Liget Budapest projektet felügyelő Városliget Zrt. vezetői többször is elmondták, csak beteg fákat vágnak ki az új épületek helyén, a többi, egészséges fát speciális technológiával megpróbálják átültetni.

Se pénz, se molinó Tovább szélesedett az ellentét a Hungexpo-épületeket majd négy hónapig megszállva tartó Ligetvédők között. A mostani vita oka az, hogy az egyik aktivista nem tudott vádlói szerint elszámolni a Ligetvédőkhöz számos szálon kötődő „Országvédők Tábora” mozgalom által gyűjtött adománnyal. A férfi molinókészítésre vett fel állítólag harmincezer forintot egy hónappal ezelőtt. Őt felszólították, ne használja a mozgalom nevét, ne hozzon létre arra hivatkozva bankszámlát, és azon ne gyűjtsön adományt nevükben. Erre a megvádolt aktivista törölte az Országvédők egyik alapítóját a mozgalom közösségi oldaláról.

magyaridok.hu
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó