Nincs nyomozás a Political Capitalnél - helyreigazítással
2010 előtt az NBH 190 milliót adott az elemzőcégnek
Részben elévülés, részben pedig egy korábbi ítélet miatt megszüntette a volt Nemzetbiztonsági Hivatal és a Political Capital közötti megbízási szerződések ügyében indult eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség.
Utoljára frissítve: 2016. augusztus 31. 23:42
2016. augusztus 6. 15:43

Megszüntette a volt Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a Political Capital (PC) közötti megbízási szerződések ügyében indult eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) – tájékoztatta a Magyar Időket a hatóság.

Mint ismeretes, Tényi István 2015. december 22-én tett feljelentése szerint a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején a titkosszolgálat 190 millió forintot fizetett ki az elemzőcégnek olyan, a magyarországi szélsőjobb internetes megjelenéséről szóló tanulmányokért, amelyeket maga is elkészíthetett volna.

A KNYF most azért szüntette meg a nyomozást, mert a hűtlen kezelés vonatkozásában már 2014 szeptemberé­ben jogerős ítélet született: a bíróság felmentette a nemzetbiztonság két korábbi főigazgatóját, Galambos Lajost, valamint Laborc Sándort. Az államtitoksértés gyanúját pedig nem lehetett érdemben vizsgálni, ugyanis a bűncselekmény – ha csakugyan megtörtént – már elévült.

A Magyar Idők tavasszal részletesen számolt be a PC és az NBH szerződéseiről és az elkészült tanulmányok tartalmáról is. Akkor a 432,2 millió forintos állami megrendelésre (ebből 190 millió az NBH-tól érkezett) különféle elemzéseket készítő vállalat egyebek között azzal igyekezett igazolni az általa elvégzett munka értékét, hogy előre jelezték a 2008–2009-es romagyilkosságokat.

Az igazság azonban az, hogy a Magyarországi szélsőséges politikai tendenciák című, durván 230 oldalas anyag nagyobbrészt az intézet sajtófigyelésének eredményeit tartalmazza.

Rasszista gyilkosságokról ugyan egy orosz férfi esetében szó esik a dolgozatban, de olyan állítást nem találtunk, amely szerint hasonló eset nálunk is előfordulhatna. Érdemes megemlíteni továbbá, hogy a PC feladata lett volna a Nemzetbiztonsági Hivatal megtépázott imázsának javítása.

A cég ennek érdekében meghökkentő tanácsokkal látta el például Balajti Lászlót, aki az UD-botrányba belebukó Laborc Sándort váltotta az NBH élén. Balajti Lászlótól gyakorlatilag médiaroadshow-t vártak volna el, televíziós szereplésekkel.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egyik áprilisi ülése után Molnár Zsolt (MSZP), a testület elnöke azt mondta: tényfeltáró bizottság fogja vizsgálni a PC és az NBH közötti szerződéseket, dokumentációkat. Molnár most kérdésünkre elmondta: tudomása szerint a bizottság érdemi munkát mindeddig nem végzett az ügyben.

* * *

Helyreigazítási kérelem teljesítése

Alulírott dr. Bolevácz Éva ügyvéd (Bolevácz és Vörös Ügyvédi Iroda) a mellékelt meghatalmazással képviselt ügyfelem (Juhász Attila ügyvezető), a POLITICAL CAPITAL SZOLGÁLTATÓ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG jogi képviselőjeként eljárva az alábbi helyreigazítás iránti kérelmet terjesztem elő.

A gondola.hu internetes újságban 2016. augusztus 6. napján a fenti címmel megjelent cikk hamis színben feltüntetett állítást közöl, az alábbiak szerint:

A hivatkozott cikk hamis színben tünteti fel a következő állítást, miszerint „Ráadásula PC munkatársai az előírt biztonsági tanúsítvány hiányában kaptak hozzáférést minősített adatokhoz.”

A valóság ezzel szemben az, hogy a Political Capital Kft. 2007 és 2009 között, egészen pontosan 2009.december 31. napjával bezárólag állt szerződéses kapcsolatban a Nemzetbiztonsági Hivatallal, azonban azt a fajta biztonsági átvilágítást, amelynek a hiányára a sérelmezett cikk hivatkozik, csak az iparbiztonsági ellenőrzés és a telephely biztonsági tanúsítvány kiadásának részletes szabályairól 92/2010.(III.31.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Korm.r.) alkotta meg, amely Korm. r. csak 2010. április 1-jén lépett hatályba, következésképpen nem tartalmazhatott rendelkezéseket, illetve kötelezettségeket a hatálybalépését megelőzően megkötött és lezárult szerződésekkel, így különösen a Political Capital Kft. és a Nemzetbiztonsági Hivatal között és 2009. december 31. napján lezárult szerződéssel kapcsolatosan. Vagyis a Political Capital Kft. munkatársait 2010 előtt nem is kellett, hogy átvilágítsák.

A sérelmezett cikk tehát a valós tényeket a Political Capital Kft. hátrányára ferdítette el és a tények ilyen módon való közlése alkalmas volt arra, hogy az olvasóknak azt a hamis látszatot, illetve azt a közlést nyújtsa, mintha a Political Capital Kft. munkatársait 2010 előtt is át kellett volna, hogy világítsák, ennek elmaradásával pedig a Political Capital Kft. mintha valamiféle szabálysértést követett volna el. Ez azonban nyilvánvalóan nem igaz. (…)

A szöveg:

A gondola.hu internetes újságban 2016. augusztus 6. napján megjelent fenti című cikk abban a hamis színben töntette fel azt a tényt, hogy "Ráadásul a PC munkatársai az előírt biztonsági tanúsítvány hiányában kaptak hozzáférést minősített adatokhoz", mintha ilyen átvilágításra a Political Capital Kft.-nek a munkájához szükség lett volna.

A cikkünkben leírt, hammis színben feltüntetett ténnyel szemben a valóság a következő:

A Political Capital Kft.-nek a Nemzetbiztonsági Hivatal részére végzett megbízása idején nem is kellett, hogy rendelkezzen a cikk által említett biztonsági átvilágítással, ugyanis akkor a cikkben hiányolt biztonsági átvilágítás meglétét még semmilyen jogszabály nem írta elő, az erre vonatkozó jogszabály, az iparbiztonsági ellenőrzés és a telephely biztonsági tanúsítvány kiadásának részletes szabályairól 92/2010. (III.31.) Korm. rendelet csak 2010. április 1-jén lépett hatályba, következésképpen nem tartalmazhatott rendelkezéseket, illetve kötelezettségeket a hatálybalépését megelőzően megkötött és lezárult szerződésekkel, így különösen a Political Capital Kft. és a Nemzetbiztonsági Hivatal között létrejött és 2009. december 31. napján lezárult szerződéssel kapcsolatban.

A sérelmezett mondatot ezért a fenti cikkből eltávolítottuk.

(2016. aug. 31. Gondola)

Magyaridok.hu, gondola.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó