A Fidesz-KDNP az abszolut többség határán
Az abszolút többség határán mozog a Fidesz-KDNP támogatottsága a Tárki legfrisebb felmérése szerint. Csökken a szocialisták támogatottsága, viszont nő a Jobbiké.
2016. július 28. 10:33

A Fidesz-KDNP valamelyest növekvő támogatottságát csak a baloldal valamennyi pártja és a Jobbik együtt tudja produkálni.

Továbbra is biztosan vezet a Fidesz-KDNP, amely az abszolút többség határán mozog – közölte a Tárki a legfrissebb, júliusi pártpreferencia-kutatásának eredményeit.

A tájékoztatás szerint a kormánypártok és a Jobbik szavazótáborainak kismértékű növekedése mellett a szavazói aktivitás is erősödött valamelyest az elmúlt negyedévben.

Júliusban a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP és a Jobbik egyaránt 3-3 százalékponttal növelte népszerűségét áprilishoz képest: az előbbi támogatottsága 27-ről 30 százalékra, míg az utóbbié 11-ről 14 százalékra nőtt. A pártválasztók körében is hasonló mértékben, 2-2 százalékponttal változott a kormánypártok és a Jobbik szavazóinak aránya, 47-ről 49 százalékra, valamint 20-ról 22 százalékra.

A szocialista párt támogatottsága viszont csökkent: a teljes népesség körében 10-ről 8 százalékra, a pártválasztók körében pedig 18-ról 13 százalékra.

Baloldal plusz Jobbik: Fidesz-KDNP

A Tárki mérése szerint a többi, kisebb ellenzéki párt támogatottsága júliusban változatlan: a teljes népesség körében a Demokratikus Koalíció 5, az LMP 3, az Együtt 1 százalékon áll, míg a pártválasztókon belül 8, 4, 2 százalékot kapnának. Utóbbi körben a PM-et 1 százalékra mérték. A szervezet közleményében kiemelte: a kormánypártok vezető pozícióját továbbra sem veszélyezteti a többi parlamenti párt, sőt áprilishoz képest kissé még növelni is tudták a szavazótáborukat, hozzátéve: a második helyen álló Jobbik is hasonló mértékben bővült. Az MSZP leszakadóban van, különösen a pártválasztókra vetített adatok alapján.

A baloldali pártok (MSZP, Demokratikus Koalíció, Együtt, Párbeszéd Magyarországért) szavazóit vizsgálva az látható, hogy a Jobbik és ezek összesen bírnak akkora támogatottsággal, mint a Fidesz-KDNP egyedül. A LMP tartósan a bejutási küszöb környékén teljesít, és az utóbbi hónapokban az egyes pártok konkrét arányát aktuálpolitikai események mozgatják.

Nőtt a válaszolók aránya

A pártot nem választók aránya 5 százalékponttal, az áprilisi 43-ról 38 százalékra csökkent, azaz valamelyest aktivizálódott a valamilyen okból passzívak tábora.

„Mindez elsősorban a pártpreferenciájukat titkolók, azaz a nem válaszolók arányának csökkenésének köszönhető” – írták, megjegyezve, hogy a csökkenés ellenére tízből mintegy négy szavazó nem tud pártot választani vagy nem árulja el preferenciáját, így továbbra is ez a legnépesebb szavazói csoport Magyarországon.

A személyes megkérdezésen alapuló adatfelvételt július 15. és 24. között végezték mintegy ezer ember felkeresésével, a véletlen minta reprezentálja az ország felnőtt lakosságát – olvasható a közleményben.

MTI
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó