Százezrek demonstráltak Isztambulban a puccs ellen
Az erőszakos hatalomátvételek ellen tartott nagyszabású demonstrációt vasárnap Köztársaság és Demokrácia jelszóval a legnagyobb török ellenzéki tömörülés. Nem véletlenül idegesek Erdoganék.
2016. július 24. 20:52

A kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke ugyanakkor a puccsisták feletti ítélkezés jogállami keretek között tartását, továbbá a gondolat, a szólás és a gyülekezés szabadságának megőrzését szorgalmazta beszédében.

Az isztambuli Taksim térre meghirdetett rendezvény kezdetén egyperces néma tiszteletadással emlékeztek a július 15-i puccskísérlet áldozataira emlékezve, majd a tömeg elénekelte a török himnuszt. A kemalista Sözcü, de a Sabah című legfőbb kormánypárti napilap szerint is több százezren voltak jelen a megmozduláson.

A szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy ne vigyenek magukkal pártjelképeket, csak nemzeti zászlókat és a Török Köztársaság megalapítóját, Mustafa Kemal Atatürköt ábrázoló posztereket, így a tér egésze a felhívásnak megfelelően piros-fehérbe öltözött.

Kemal Kilicdaroglu, a CHP vezetője beszédében kiemelte: a parlamenti pártok egyöntetűen elítélték a múlt pénteki puccskísérletet, ami egyfajta közös nevezőként kell hozzájáruljon a politikai megbékéléshez. Törökország ismét bebizonyította, hogy mennyire létfontosságúak számára a demokráciát garantáló világi jogállam alapelvei – tette hozzá a politikus.

MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Hangsúlyozta: egy ország gyűlölettel és dühvel nem irányítható, ezért a puccskísérlet résztvevői felett a jog keretei között kell ítélkezni. Az állam méltósága ezt követeli. A kínzás, az embertelen bánásmód, a fenyegetés a puccsistákkal egy szintre süllyeszti a vezetést, ami megengedhetetlen – fejtette ki. Mint fogalmazott: a demokrácia nem csupán a szavazójog, hanem a gondolat, a szólás és a gyülekezés szabadsága.

A CHP teljes parlamenti frakciója mellett civil szervezetek és szakszervezetek is képviseltették magukat az eseményen, amelyhez a CHP meghívására a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) több képviselője is csatlakozott, többek között Mehmet Müezzinoglu korábbi egészségügyi miniszter.

A transzparenseken a következő feliratok voltak olvashatók: “Törökország szekuláris állam és az is marad”, “Se diktatúrát, se puccsot, demokratikus Törökországot”, “Vállvetve a puccs ellen”, “Mustafa Kemal katonái vagyunk”.

A hatóságok a környéken fokozott biztonsági óvintézkedéseket vezettek be.

A rendőrök a térre nyíló kereszteződésekben egyenként ellenőrizték az embereket. A tüntetésre a környező tartományokból is sokan érkeztek buszokkal.

A modern Török Köztársaság 1923-as megszületése óta a hadsereg úgy tartja, hogy ő Törökország világi rendjének őrzője és az államalapító örökségének folytatójaként a kemalista berendezkedés legfőbb letéteményese, az Atatürk-alapította CHP ennek ellenére legfőbb ellenzéki pártként sem híve az erőszakos hatalomátvételnek.

Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfő délután egy időben fogadja majd Binali Yildirim miniszterelnököt, továbbá a CHP, valamint a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) vezetőit, Kilicdaroglut és Devlet Bahcelit. Kilicdaroglu első alkalommal látogat majd az elnöki palotába.

A kisebb szabású demokráciatüntetések a múlt pénteki puccskísérlet óta egymást követik. Ezrek, de néhol tízezernél is többen vonulnak munka után a városok utcáira az ország egész területén. Felszólások és zenei együttesek tarkítják a hajnalig tartó tüntetést.

Nem véletlenül idegesek Erdoganék

Erdogan nem fog leállni – nem a puccskísérlet utáni letartóztatási hullám volt az utolsó Törökországban, újabb tisztogatások jönnek – mondtaTarik Demirkan, a Türkinfó főszerkesztője. A demokratikus ellenzék teljes körű boszorkányüldözéstől tart. A szakértő szerint azonban a török kormányzat idegessége is érthető, sokan lettek hirtelen jó fiúkból rosszak az államigazgatásban.

Egyelőre semmit nem éreznek a török emberek a hétköznapokban abból, hogy az országukban rendkívüli állapot van érvényben a sikertelen államcsínykísérlet óta, az élet a rendes kerékvágásában zajlik. Van azonban félelem a társadalomban, aminek oka, hogy az elbukott július 15-ei puccs után a kormányzatnak túl sok eszköz van a kezében, a kijárási tilalom bevezetésétől, a letartóztatások, házkutatások elrendeléséig, szakszervezetek, civil egyesületek feloszlatásáig, a médiumok megszüntetéséig  – mondta a Kossuth Rádióban Tarik Demirkan, a Türkinfó főszerkesztője.

Az újságíró a Vasárnapi újság című műsorban hangsúlyozta, bár egyelőre semmi rendkívüli nem történik a hétköznapokban, nem lehet tudni, hogy mit hoz a közeljövő. Hozzátette, a külföldiek sem tapasztalhatnak semmi különöset, ugyanúgy mehetnek Törökországba, mint eddig, a tengerparti üdülőhelyek továbbra is várják őket.

Boszorkányüldözéstől tart az ellenzék

Nagyon sok személyt letartóztattak, katonákat, rendőröket, valamint rengeteg embert elbocsátottak. A hírek szerint körülbelül ötvenezer közalkalmazottat függesztettek fel az állásából, köztük huszonegyezer tanárt, az összes egyetem összes dékánját, ezen kívül négy rektort elküldtek, egyiküket letartóztatták, háromezer ügyészt és bíró sem dolgozhat tovább, ellenük nyomozás folyik – mondta. Az indok, hogy kapcsolatban állnak, állhatnak a puccsért felelőssé tett száműzetésben lévő Fethullah Gülen hitszónokkal.

Tarik Demirkan szerint ez csak az első hullám volt, újabb nyomozások, letartóztatások jönnek, szélesedik a kör. Ez már kicsit aggasztja a demokratikus ellenzéket, amely nem tudja, hol áll meg a kormányzat, lesz-e határ, vagy teljes körű boszorkányüldözés következik-e – tette hozzá.

Tarik Demirkan megjegyezte, fontos momentum, hogy a rendkívüli állapot bevezetése után Törökországban felfüggesztették az európai emberi jogi egyezményt.

Mint egy nyugati szekta

A főszerkesztő szerint a Gülen-mozgalom a nyugati szektákéhoz hasonló szervezettel bíró közösség, hivatalosan nem lehet nyomon követni, ki tartozik hozzá és ki nem. Az élet minden területét felöleli, dolgozók, és munkaakadók, tanárok, diákok is részei a szervezetnek. Különösen az oktatásban erős a erős Gülen híveinek a jelenléte, a mozgalomnak több száz iskolája van Törökországban. Hozzátette, a puccs után 625 magán és alapítványi oktatási intézményt zártak be, amelyek valószínű, a hitszónokhoz kötődnek. Ezek célja, hogy olyan képzett fiatalokat bocsássanak ki, akik majd a közigazgatásban, igazságszolgáltatásban és az állami fegyveres testületeknél káderként fontos posztokat töltenek be. Ez az oka, hogy a kormányzat most épp ezeknél a szervezeteknél tisztogat leginkább.

Hirtelen lettek rosszak az addigi jó fiúk

Az újságíró szerint bár az államfő, Recep Tayyip Erdogan, illetve pártja támogatottsága a legutóbbi választásokon 50 százalék körüli volt, de ez az állami szervek személyi összetételében nem tükröződik, a káderállomány jelentős része kormányellenes. A vezető politikai erő idegeskedése ilyen szempontból jogos, mert nem tudhatja, ki, milyen lépésre készül. Hozzátette, ezen személyek közül sokat Erdogan kormánya helyezte a posztjukra, mert néhány éve, a hadsereg letörésében, a katonák ügyében indított koncepciós perek előkészítésében még a legjobb szövetségesek voltak Gülennel. Most tehát a j fiúkból, hirtelen rossz fiúk lettek, és nem tudják, utóbbiak hányan vannak a hajón belül – fogalmazott.

MTI, Vasárnapi újság/Kossuth Rádió
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
 • A baloldal nemet mondott a családok támogatására
  A baloldal ismét nemet mondott a családok támogatására - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó