A meteorológia alábecsülte a felmelegedést
Az elmúlt 150 év meteorológiai adatbázisai félrevezető adatokkal szolgáltak a globális felmelegedéssel kapcsolatban. A modellek pontosabbak.
2016. július 23. 18:15

Egy új NASA tanulmány szerint eddig pontatlanul számolták ki a felmelegedés mértékét a meteorológusok.

A torzító tényezők az 1860-as évek óta akár a felmelegedés 19 százalékát is elrejthették – állítják.

Hőmérsékleti adatokat nagyjából 150 éve jegyeznek fel, de a metodika sokat változott azóta, a régebbi, hiányos adatsorok torzító hatását pedig alulértékelték – olvasható a NASA publikációjában.

Az egyik kritikus pont az északi sarkvidék, mely gyorsabban melegszik, mint a Föld többi területe.

Ez a régió viszont nehéz megközelíthetősége miatt sokáig alul volt reprezentálva a globális felmérésekben.

Az olyan felmérések, melyekben kevesebb északi sarki hőmérséklet szerepel, kisebb melegedési ütemet mutatnak.

Mivel utólag már nem lehet a régi mérések körét bővíteni, a NASA szakemberei becslésekkel egészítették ki azokat.

Az új amerikai tanulmány más problémára is felhívja a figyelmet. A régi idők feljegyzéseiben keverednek a víz- és levegő hőmérsékletek.

A mai modellek csak levegőhőmérséklettel számolnak, de korábban a sarkvidéki szigeteken mindkét félét mérték. Mivel a víz lassabban melegszik, mint a levegő, ez is csalóka képet fest a folyamatokról.

A kutatást vezető Mark Richardson szerint apró eltérésekről van szó, melyek összesítve már nagy eltéréseket eredményeznek.

Így lehetséges, hogy a pusztán meteorológiai alapú előrejelzések 90 százaléka alacsonyabb melegedést mutat és prognosztizál, mint a számítógépes klímamodellek.

A NASA szerint az a meglepő helyzet állt elő, hogy a valóság közelebb áll az elmélethez, mint a gyakorlati megfigyelésekhez.

hirado.hu - Science Daily
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó