Tusványos: csütörtökön a gazdaságé volt a főszerep
A visszahonosított magyarok népszavazáson való részvételéről, a nemzeti kisebbségek jogi helyzetéről és gazdasági fejlesztési lehetőségekről volt szó .
2016. július 21. 21:00

A népszavazáson való részvételre ösztönzi a kabinet a visszahonosított határon túli magyarokat – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a szabadegyetemen rendezett fórumon. Kifejtette: a kvótareferendum arról szól, elfogadják-e a magyar állampolgárok, hogy mások döntsenek helyettük alapvető kérdésekben, a kvótareferendum pedig a nemzetegyesítés egyik szimbolikus ügyévé is vált, mivel először vált lehetővé, hogy a visszahonosított külhoni magyarok is véleményt nyilvánítsanak egy magyarországi népszavazáson.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elmondta: eddig 259 ezer visszahonosított magyar regisztrált, így a referendumon az érvényességi küszöb 4 millió 230 ezerre emelkedett.

Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos arról számolt be, hogy eddig 850 ezer állampolgársági kérelem érkezett és 780 ezren tették le az állampolgársági esküt.

A Magyarországgal szomszédos államok közül a szerbiai Vajdaságban a legbiztatóbb a nemzeti kisebbségek jogi helyzete – fogalmazódott meg egy délutáni pódiumbeszélgetésén.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke elmondta, Szerbia hétfőn megnyitotta az európai uniós csatlakozási tárgyalások 23. fejezetét, amelyik az igazságüggyel és az alapvető jogokkal foglalkozik. E tárgyalási fejezetnek része az a kisebbségi cselekvési terv, amelynek kidolgozásában a VMSZ is részt vett. Pásztor István áttörésnek nevezte a dokumentumnak azt a pontját, amely a nemzeti kisebbségek tagjainak arányos alkalmazásáról szól a közszférában és a közvállalatokban.

Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) újonnan megválasztott elnöke szerint a pártnak az önkormányzatok szintjén kell elérnie a nyelvi jogok alkalmazását, és biztatnia kell a felvidéki magyar lakosságot arra, hogy éljen a nyelvi jogaival. Úgy vélte, sok felvidéki magyarban a közös emlék elhalványul, és nem fogalmazódik meg közös terv a jövőre, márpedig a közös emlékezés és a közös terv adja a nemzetet.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség titkára, Darcsi Karolina kijelentette, Kárpátalján azért nem lehet kisebbségi jogkövetelésekről beszélni, mert Ukrajna nem jogállam.

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja a román hatóságoknak a székely szabadság napja kapcsán történt fellépését elemezve kijelentette: Romániában az adóhivatal is, a csendőrség is az egykori Securitate módszereit alkalmazva politikai rendőrségként lépett fel az SZNT ellen. Úgy vélte: nem nyomásgyakorlási eszközként kell tekinteni a nemzetközi szervezetekre, hanem olyan fórumokként, amelyek által párbeszédet lehet kezdeményezni a román állammal.

Csütörtökön több kerekasztal-beszélgetésen is foglalkoztak gazdasági témákkal.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az elkövetkező időszakban egyre inkább a saját, belső források felé kell fordulni, ezeket kell használni a gazdaság növekedéséhez. Varga Mihály azt mondta: örülnek, ha kapnak külső, uniós támogatást, de ezek kötött források. A miniszter kitért arra, hogy jelenleg a bruttó hazai terméknek a 6 százalékát adják uniós fejlesztési források és 4-4,5 százalékot a hazai belső források. Beszámolt arról, hogy a kormány iparfejlesztési, elektro-mobilitást segítő programot fogadott el, sokat várnak az otthonteremtési programtól, s komoly forrásokat szánnak a turizmus fejlesztésére. Az uniós támogatásból kiszorult, de fejleszteni kívánó cégeknek indították el a nagyvállalati beruházási programot, amelynek első eredményei nagyon kedvezőek, több mint 500 új munkahelyet hoztak létre – közölte.

Az iskolaszövetkezetek jelentős mértékben hozzájárulnak a magyarországi foglalkoztatási helyzet javulásához a fiatalok körében, nagy igény van erre a foglalkoztatási formára – állapították meg egy másik kerekasztal-beszélgetés résztvevői. Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár azt mondta: folyamatosan pozitív eredményekről tudnak beszámolni a foglalkoztatás területén, s ebben a Magyarországon közel 30 éve jelen lévő iskolaszövetkezetek is jelentős szerepet játszottak. Egyrészt munkalehetőséget adnak a fiataloknak, akik belekóstolnak a munka világába, másrészt sok fiatal a diákmunkán keresztül találja meg későbbi munkahelyét.

Egy másik kerekasztal-beszélgetésen az előadók azt hangsúlyozták, hogy a magas feldolgozottságú termékek arányának növekedésétől várható a külkereskedelmi eredmények javulása az agráriumban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett beszélgetésen Éder Tamás, a kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke azt mondta: jelenleg az évi 8 milliárd eurónyi magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export alig egyharmada tartalmaz “érdemi hozzáadott értéket”.

Délután mutatták be Németh Zsoltnak, az Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének könyvét, Hitünkből értékek következnek címmel. A kétkötetes mű Németh Zsolt 2002-2014 közötti írásait, beszédeit tartalmazza, előszavában Orbán Viktor miniszterelnök méltatta Németh Zsolt hozzájárulását a magyar nemzetpolitikához.

A könyvbemutatón Németh Zsolt az “Európát maga alá temető migrációs őrület”, az intolerancia európai megerősödése, és az “erdélyi magyarság elnyomására felhasznált” terrorizmusellenes harcról említést téve állapította meg, hogy az új külpolitikai helyzetben nehezebb lesz a kisebbségi érdekérvényesítés.

Este a Tankcsapda és Rúzsa Magdi ad koncertet a nagyszínpadon.

MTI
  • Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére
    Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
  • KDNP: veszély fenyegeti a nemzet szuverenitását
    Simicskó István az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából írt közleményében kiemelte, a történelem sorsfordító eseményei tanulságul szolgálnak minden későbbi nemzedéknek: „szabadságunkat, nemzetünk szuverenitását ismét veszély fenyegeti."
MTI Hírfelhasználó