Nógrádi: Analfabétákkal válaszol Törökország
Kőkemény Európa elleni török stratégiáról beszélt az M1-en Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a hétvégi NATO-csúcs után. Az elemző azt is elmondta, hidegháborús képzettársításai vannak a NATO-egységek lengyelországi és romániai felállítása kapcsán.
2016. július 12. 13:43

A hidegháborúra emlékezteti Nógrádi György biztonsági szakértőt, hogy lengyel katonák mennek Romániába, románok pedig Lengyelországba a NATO keleti, Oroszországgal szomszédos szárnyának megerősítésére. Évtizedekkel ezelőtt, amikor még létezett a Szovjetunió és a kelet-európai szocialista államok katonai szövetsége, a Varsói szerződés, a NATO-tag Nyugat-Németországban az első vonalban szintén vegyesen állomásoztak a csapatok: egy amerikai-egy német, egy belga-egy német dandár vagy zászlóalj – mondta a biztonsági szakértő.

Nógrádi György szerint az, hogy több nemzet katonái állomásoznak egy országban azt is jelenti, hogy egy feltételezett lengyelországi elleni orosz támadás – amiről szó sincs a valóságban – azonnali közös reakciót váltana ki a NATO-államok részéről, akárcsak egy Románia elleni katonai akció. Egy-egy ilyen támadás ugyanis egyből több ország katonai egységeit is közvetlenül érintené.

Négyezer katona, új vezetési pontok a NATO-orosz határvidéken

A NATO hétvégi varsói csúcstalálkozóján a tagállamok arról döntöttek, hogy a jövő évtől a szövetség négyezer katonája érkezik Lengyelországba és a három balti államba. Romániába négyszáz bolgár és esetleg lengyel katonát telepítenek. A NATO déli és keleti tagállamaiban működő eddigi hat előretolt irányítási pont mellé pedig kettő új létesül, Magyarország és Szlovákia területén.

Törökország most inkább barátkozik az oroszokkal

Az elemző arról is beszélt, a NATO-tag Törökország, bár nem mondható, hogy pálfordulást hajtott végre, de teljesen új stratégiát állított fel. Ennek lényege, hogy a kis-ázsiai állam bent marad a nyugati katonai szövetségben, de egyidejűleg kiváló kapcsolatokra törekszik Oroszországgal.

Mint Nógrádi György hangsúlyozta, Törökország, illetve annak gyakorlatilag egyszemélyi vezetője, Recep Tayyip Erdogan államfő mindent megtett, hogy a Nyugat integrálja, azonban országát továbbra sem veszik fel az Európai Unióba, a török állampolgárok nem kapnak vízummentességet és az ankarai kormányzat nem kap elég európai pénzt a menekülthelyzet kezelésére. Ebben a helyzetben, hogy a Nyugat a három legfőbb igényét nem teljesíti, Törökország percek alatt kibékült Oroszországgal, Izraellel és Egyiptommal – fogalmazott.

Kőkeményen szembe megy Európával

Ezen kívül, a Törökországban összegyűlt szírek közül a diplomásoknak és a szakmunkásoknak állampolgárságot ad, a többieket kiengedi. Nógrádi György szerint például Luxemburgba nemrég olyan csoport érkezett, amely 97 százalékban analfabétákból áll, Svédországba pedig 70-80 százalékban fogyatékos emberekből összeállított csoport ment. Erdogan tehát azokat engedi nyugatra, akik a török gazdaságnak sem kellenek – hangsúlyozta.

Az tehát, amit Erdogan csinál, megfelel a rövid és közép távú török stratégiai érdekeknek, miközben kőkeményen szembe megy Európával – úgy, hogy ezt nem mondja ki – tette hozzá Nógrádi György.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • A kommunizmus dermesztő meséje
  Álom, valóság, rémálom. Három szóval leírható a kommunizmus dermesztő meséje. Emlékeztetni kötelesség.
 • Megakasztották a Liget Budapest Projektet Karácsonyék
  Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület.
 • Zöld böjtre hív a pannonhalmi főapát
  Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát február 26-án, hamvazószerdán Facebook-oldalán tette közzé azt a felhívást, amelyben a bencés közösség tagjait, munkatársait és barátaikat „zöld böjtre” biztatja az előttünk álló nagyböjt folyamán.
MTI Hírfelhasználó