Tovább vizsgálhatják az Alstom-botrányt
Még nincs gyanúsítottja a metrókocsi-beszerzésnek
A testületnek hatalmas mennyiségű, több ezer oldalnyi iratot kell majd áttanulmányoznia. A munkát egy adminisztrátor is segíti majd.
2016. július 12. 11:41

Ez idáig nem vezetett eredményre a Nemzeti Nyomozó Iroda eljárása az Alstom-ügyben – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából, amely szerint a hatóság vesztegetés bűntett gyanúja miatt változatlanul ismeretlen tettes ellen folytatja a nyomozást. Azt nem tudni, hogy Medgyessy Pétert vagy másokat kihallgattak-e már. A nyomozás határideje mindenesetre augusztus 3-án lejár; ezt valószínűleg meghosszabbítják majd.

Mint korábban megírtuk: az Alstom brit leányvállalata nagy összegű, munkavégzéssel nem ellentételezett tanácsadói szerződéseket kötött üzletszerzési célországaiban. Magyarországon az Als­tom a Medgyessy-érdekeltségű AssistConsult Kft.-vel és a 2006 nyaráig off­shore-résztulajdonban lévő Honfran Kft.-vel kötött tanácsadási, illetve képviseleti szerződést. Az AssistConsult Kft.-vel létrejött megállapodás alapján az Alstom 2007. március 30-án 259 ezer, 2008. január 22-én 338 ezer eurót, összesen mintegy 180 millió forintot utalt át.

Néhány napon belül szinte a teljes összeg Medgyessy családi cége, az M. P. Európa Tanácsadó Kft. számláján kötött ki. Mint arról a Magyar Idők elsőként beszámolt, végül több mint 100 millió Medgyessy feleségének a számláján landolt, ebből 60 millió születésnapi ajándék jogcímen.

Az Egyesült Királyság Súlyos Csalások Elleni Hivatala eddig négy Alstom-vezetőt vádolt meg azzal, hogy 2006 januárja és 2007 októbere között bűnszervezet tagjaként összesen 2,3 millió eurónyi összeget adtak, vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek, hogy befolyásolják a céget az Alstom szerelvényei­nek megvásárlása érdekében.

A metrókocsik beszerzésével összefüggésben a magyar hatóságok is vizsgálódnak. A rendőrség 2011 januárjában indított büntetőeljárást, miután a Fidesz 2010-es választási győzelmét követően az Állami Számvevőszék megvizsgálta a 4-es metró beruházását és a járműbeszerzéseket. A szervezet jelentése szerint a magyar államot és a fővárosi önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte. Az akkori városvezetés az elszámoltatási kormánybiztosnak is átadta a 65 milliárd forintos ügylet dokumentumait, és a metrókocsi-beszerzés ügyében Tarlós István főpolgármester Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult. A nyomozás jelenleg is tart.

Várhatóan augusztus végén–szeptember elején kezdi meg a munkát az Alstom-ügyet vizsgáló fővárosi ideiglenes bizottság. A testületnek hatalmas mennyiségű, több ezer oldalnyi iratot kell majd áttanulmányoznia. A munkát egy adminisztrátor is segíti majd a testületben. A háromtagú ideiglenes bizottság elnöke Borbély Lénárd, Csepel kormánypárti polgármestere, két tagja pedig Orbán Gyöngyi (Fidesz–KDNP) és Geiger Ferenc (független), Soroksár polgármestere. A Fővárosi Közgyűlés május 12-i rendkívüli ülésén Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester, rendészeti tanácsnok előterjesztése alapján döntött arról, hogy az Alstom metrókocsik beszerzése ügyében felmerült korrupció kivizsgálására háromtagú vizsgálóbizottságot hoz létre.

A testület feladata a beszerzéssel kapcsolatos döntéshozási mechanizmusok működésének, a szerződéskötések körülményeinek, a döntések előkészítésében részt vevők felelősségének vizsgálata és erről jelentés készítése. A bizottság munkájának jogi következménye nincs, de megállapításaival komoly segítséget nyújthat a jelenleg is folyamatban lévő nyomozásnak.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó