Baán László: indulhat a park átfogó megújítása
Az illetékes jegyző határozata alapján helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben, így minden akadály elhárult a parkot évtizedek óta elcsúfító, használaton kívüli Hungexpo épületek bontása elől - közölte az MTI-vel Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa szerda kora délután, miután a rendőrség kiürítette a területet.
2016. július 6. 16:53

Közleményében a miniszteri biztos leszögezte: a bontási terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezt a jogukat a Városligetnek azon a területein, melyek nem építési, bontási vagy munkaterületek.

"A véleménynyilvánítás szabadsága azonban nem járhat önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetekkel, mint amilyen a lebontandó Hungexpo irodaházak megszállása volt" - fogalmazott Baán László.

Ismertette: a ligetben található romok által eddig elfoglalt terület kisebbik részén épül majd a nemzetközi építészeti tervpályázaton kiválasztott, a világhírű Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza épülete, a parkból évtizedek óta kihasított, eddig elzárt 10 ezer négyzetméternyi terület legnagyobb részét pedig zöldfelületként kapják vissza a Liget látogatói.

A Városliget átfogó fejlesztése egy többéves előkészítő folyamat után indul meg: 2019-re megújul a park teljes zöldfelülete, és annak aránya a Városligeten belül a jelenlegi 60-ról 65 százalékra növekszik. Ezzel párhuzamosan felújítják a már meglévő épületeket, és a liget hagyományaihoz illeszkedő új, világszínvonalú kulturális intézmények létesülnek - írta Baán László.

A miniszteri biztos arra is emlékeztetett: a Városliget megújítása évtizedek óta várat magára, a Liget projekt Budapest történetének a millenniumi idők óta legnagyobb kulturális városfejlesztési lépése, amelyet a liget használóinak többsége is támogat.

Az Ipsos Zrt. idén tavasszal kétfázisú (kvalitatív és kvantitatív), reprezentatív kutatást végzett a budapestiek és a Városliget használói körében a park átfogó megújítását szolgáló Liget projektről. A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik, pont úgy, ahogy a liget megújítása történik majd - tartalmazza a miniszteri biztos közleménye.

A Városliget Zrt. szerdán közölte az MTI-vel, hogy elkezdték bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítik a területet.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó