Hazai buszokkal pótolhatják a metrót
Abban bíznak a magyar autóbuszgyártók, hogy a 3-as metró pótlására beállítandó 150 csuklós autóbusz hazai termék lesz – mondta a Magyar Idők kérdésére Vincze-Pap Sándor. A Magyar Buszgyártók Szövetségének elnöke fenntartja azt az állítását, hogy 2010 és 2014 között a fővárosi közlekedési vállalat jóval kevesebb hazai gyártású buszt vett, mint amennyire módja lett volna.
2016. július 5. 08:59

Igazat mondott-e a Magyar Buszgyártók Szövetségének (Mabusz) az elnöke, amikor azt nyilatkozta, hogy „a BKK előző vezetése jelezte, hogy nem bíznak a magyar buszokban, egyebek mellett ezért nem fut több magyar gyártású busz az utakon”?

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ akkori vezetője szerint nem mondott igazat, és ennek alátámasztására megemlítette, hogy a magyar gyártású, alacsony padlós Ikarus buszok BKV-val közös összeszerelése 2013-ban, éppen az ő vezetése idején kezdődött.

A Magyar Idők kérdésére a Mabusz elnöke azt mondta: az említett időszakban több mint 500 autóbuszt vásárolt a főváros, amelyből végül is összesen 18 volt magyar gyártású, az Ikarus V127 márkajel alatt futó típusból.

Tény, hogy mára 37, rövidesen 59 ilyen magyar busz jár Budapesten, ma már Mabi-gyártmányként, de ezt Vitézy Dávid utóda vásárolta.

A korábban a BKK, jelenleg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum vezetője azt is nyilatkozta, hogy a kormány buszstratégiája szerinti Rába–Volvo-együttműködés jegyében a BKK korábbi vezetése rendelte a legtöbb buszt – többet, mint a vidéki Volán-cégek együttvéve, összesen 134-et.

Ezzel kapcsolatban azt jegyezte meg Vincze-Pap Sándor, hogy ezek a járművek jóval drágábbak voltak a versenytársakéinál, és magyar hozzáadott értéket gyakorlatilag nem tartalmaznak. Mint emlékezetes, a svéd Volvo Bus Corporation és a Rába Járműipari Holding Nyrt. 2013 februárjában kötött stratégiai együttműködési szerződést.

Ennek célja az volt, hogy a Rába a Volvóval szorosan együttműködve hazai gyártású járművekkel elégítse ki a tömegközlekedési szolgáltatók járműigényeit. Valójában az együttműködés során hazánkban forgalomba helyezett járműveket a Volvo lengyelországi gyárában szerelték készre, Győrben csak a „delivered by Raba” matricát ragasztották rájuk. (Egyes járművekbe beszereltek Rába-alkatrészeket: futóműveket, üléseket is.)

A Mabusz elnöke üdvözölte, hogy a kormány most olyan, a nemzeti autóbuszgyártás megerősítését szolgáló programot dolgozott ki, amely megteremti a hazai buszgyártás megújításának feltételeit, hozzájárul a gyártók versenyképességének növekedéséhez, és lendületet ad a közösségi közlekedés fejlesztésének is.

Vince-Pap Sándor abban reménykedik, hogy most valóban odaállt a kormányzat az ügy mögé, a stratégia kialakításába a gyártókat, a szakmai szervezeteket is bevonták, a Mabusszal együtt. Lepsényi István államtitkár révén ráadásul hozzáértő személy került a politikai oldalon államtitkárként meghatározó pozícióba.

Bíznak benne, hogy eredményes lesz a közös munka, és a fővárosi csuklósbusz-beszerzésben lehetőséget kapnak a hazai gyártók. A nemzeti buszgyártási stratégia első jelentős és látható megnyilvánulását a metrópótló autóbuszok beszerzésekor remélik látni. A múlt pénteken megszületett a kormányhatározat, miszerint a 3-as metróvonal felújításához szükséges járműpótlást kiszervezéssel oldhatja meg a főváros.

Bizakodásukat erősíti, hogy a határozat kiemeli: a 3-as metró pótlását szolgáló autóbuszok gyártásánál, illetve az erre vonatkozó szolgáltatásvásárlásnál a nemzetgazdasági, iparpolitikai szempontokat kiemelten kell érvényesíteni.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó