EURO-2016 - Már a portugálok sincsenek győzelmi kényszerben
A továbbjutásunk biztossá vált, de jó lenne elkerülni az alsó ágat, ahol a sors fintorának köszönhetően öt korábbi világbajnok gyűlt össze. A többi csoport végeredménye miatt az is biztossá vált, hogy Portugália akkor is továbbjut a csoportból, ha ellenünk csak ikszel, sőt lehet, hogy jobban jár vele.
2016. június 22. 13:14

Az ember már csak olyan, hogy egyre többet akar. Evés közben jön meg az étvágy, tartja a mondás. Először elképesztően boldogok voltunk amiatt, hogy hosszú, ínséges évtizedek után végre kijutott a magyar válogatott egy világversenyre, és azt mondtuk, mindegy mi lesz, a lényeg, hogy ott leszünk Franciaországban. Aztán jött az osztrákok elleni szenzációs 2-0-s győzelem, és elkezdtünk álmodozni a továbbjutásról. Az Izland elleni döntetlen tovább növelte esélyeinket a nyolcaddöntőre, ami tegnap, a németek Észak-Írország elleni 1-0-s győzelmével biztosság vált. Hatalmas az öröm Magyarországon, ráadásul Kleinheisler Lászlóék nem a szerencsének köszönhetik az eddig megszerzett 4 pontot, hanem keményen megküzdöttek érte, és bebizonyították, hogy jelen állás szerint pariban vannak az európai középmezőnnyel. De ha már továbbjutottunk, miért ne bízhatnánk abban, hogy a nyolcaddöntőn is túljutunk?

tabella 0619

Horvátország, Belgium, vagy Anglia lehet az ellenfelünk

Mivel a spanyol válogatott kedd este 1-0-s vezetésről hatalmasat égett a remek formában lévő horvátok ellen (2-1-re fordítottak Rakiticék), elbukta a csoportelsőséget is, így amennyiben 3. helyen végzünk a csoportban, Horvátország vár ránk az egyenes kiesési szakaszban, akikkel februárban felkészülési mérkőzésen 0-0-ra végeztünk. Ha másodikak leszünk, akkor Anglia jön velünk szembe, és a továbbjutás az ott játszó nagy nevek alapján már-már lehetetlen küldetésnek tűnik, azonban csapatként egyáltalán nem muzsikálnak olyan jól Rooneyék, mint Bernd Storck fiai, a mi fiaink, akik keményen hajtanak a pályán, és mindig kisegítik egymást.

Amennyiben megnyerjük a csoportot, a belgákkal, a svédekkel vagy az írekkel játszunk, ez ma este dől el, de a legnagyobb esély arra van, hogy Belgium lesz a befutó, mert a nem túl acélos svédekkel játszik, és az előző fordulóban remek teljesítményt nyújtott Írország ellen (3-0).

Az egyik ágon öt korábbi világbajnok került össze

Azzal, hogy a spanyolok és az angolok nem nyerték meg a csoportjukat, az alsó ágra kerültek, ahol a németek, az olaszok és a franciák is szerepelnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy az öt európai világbajnok közül csak egy juthat be a fináléba. Jó lenne elkerülni ezt a „darálót”, már persze abban az esetben, ha tényleg nagyot álmodunk, és már a döntőbe vezető utunkat tervezzük. Miért ne lehetnénk mi 2016 görögjei (akik esélytelenül nyerték a 2004-es portugáliai Eb-t)? Ha másodikak leszünk, akkor sajnos erre az ágra fogunk kerülni, de a csoportból való továbbjutás után ennél nagyobb gondunk ne legyen soha.

A portugálok és az izlandiak is matekozhatnak

Tegnap az is biztossá vált, hogy két olyan 3 pontos 3. helyezett is van, akiknek -2-es a gólkülönbsége (Albánia és Törökország), tehát minden olyan válogatott, aki ennél jobb gólkülönbséggel lesz 3 pontos és 3. helyezett, továbbjut a nyolcaddöntőbe. A mi csoportunkban pedig Portugáliának és Izlandnak is 2-2 pontja van, tehát két döntetlennel abszolválták az eddigi két fordulót, így gólkülönbségük 0. Izlandnak csak annyi a dolga, hogy ne kapjon ki az osztrákoktól, és már páholyban érezheti magát, Ronaldóék pedig törhetik a fejüket azon, hogy az első győzelmük érdekében eszetlenül rohamozzanak ellenünk, és ezzel kockáztassanak egy esetleges vereséget és az Eb-től való búcsút, vagy óvatosabb taktikát alkalmazzanak, hiszen az iksz nekik is, nekünk is jó.

Mindenesetre ember legyen a talpán, aki most meg tudja jósolni, hogy az F csoportban ki hányadik helyen végez?!

Várható összeállítás a portugálok ellen

Storck dolgát továbbra is az első meccsen megsérült Fiola Attila hiánya nehezíti, de Izland ellen nélküle is jól működött a védelem: Juhász Roland került be középre és így Lang Ádám játszott jobb oldali védőt. Utóbbi viszont kisebb sérüléssel bajlódik, emiatt hétfőn – Böde Dániellel együtt – külön edzett, de kedden már a csapattal tréningezett. Az összeállításnál kérdéses lehet még, hogy biztos továbbjutóként a német szakember pihenőt ad-e például a 37 éves Gera Zoltánnak, vagy megkockáztatja-e a sárga lappal rendelkező játékosok – Németh Krisztián, Kádár Tamás, Kleinheisler László és Nagy Ádám – szerepeltetését, akiknek újabb büntetés esetén ki kellene hagyniuk a nyolcaddöntőt.

A magyar játékosok többször kiemelték, nemcsak egyetlen játékosra, Cristiano Ronaldóra készülnek, hanem az egész portugál csapatra. Storck korábban kifejtette, hogy a Real Madrid sztárja nélkül is a luzitán válogatottnak van a legerősebb kerete a csoportban, így az együttes játéka nem csupán Ronaldón múlik, aki ráadásul az eddigi két mérkőzésen kifejezetten idegesen futballozott, s Ausztria ellen még büntetőt is rontott.

A magyar-portugál összecsapás szerdán 18 órakor az angol Martin Atkinson sípjelére kezdődik a Parc Olympique Lyonnais-ben. A csoport másik meccsét, az Ausztria-Izland találkozót Saint-Denis-ben rendezik szintén 18 órától. Utóbbi két együttes várhatóan kiélezett mérkőzést vív egymással, mivel mindkettőnek van esélye a továbbjutásra. A jelenleg egy ponttal utolsó osztrákok győzelemmel továbbjutnának a harmadik vagy akár a második helyen. Esetükben annyi biztos, hogy a magyar csapatot nem tudják megelőzni az első körben elszenvedett 2-0-s vereségük miatt.

Az izlandiak vannak a legfurább helyzetben, hiszen a csoport első helyére éppen úgy van esélyük, mint a biztos kiesést jelentő utolsóra. Egy szerdai győzelemmel másodiknál rosszabb helyen biztosan nem zárnának, döntetlennel mindenképpen továbbjutnának, míg vereséggel biztosan kiesnének.

A várható magyar kezdőcsapat: Király Gábor – Lang Ádám, Guzmics Richárd, Juhász Roland, Kádár Tamás – Pintér Ádám, Nagy Ádám – Dzsudzsák Balázs, Kleinheisler László, Németh Krisztián – Szalai Ádám.

magyaridok.hu
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A jég hátán (boldogan) élni
    Kupát szervezett az egykori műkorcsolya Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júlia, miután szinte az összes nemzetközi versenyt törölték.
  • Erkölcsileg is elfogadhatatlan az EB álláspontja
    Az EP szövegében nagyon cinikus és arcátlan megállapítások vannak. Például azzal akarják kiszúrni a szemünket, hogy az Európai Unió már romastratégiát és más intézkedéseket fogadott el, amelyek bizonyos kisebbségeket védtek, és ezzel nekünk meg kellene elégednünk.
MTI Hírfelhasználó