EURO-2016 - Továbbjutás után, higgadtan
A portugál válogatott is legyőzhető ellenfél Bernd Storck és játékosai szerint.
2016. június 22. 09:28

Ma azzal a válogatottal találkozunk, amelyikről azt tartottuk a franciaországi labdarúgó Eb rajtja előtt, hogy könnyen lehet, mire szembekerülünk vele, nem lesz tétje az összecsapásnak. Aztán úgy alakult, hogy tényleg majdnem nincs, legalábbis nekünk, mert Cristiano Ronaldóék számára az életben (versenyben) maradás forog kockán, mi pedig már továbbjutva, a csoport tetején várhatjuk a lyoni találkozót.

Ha akad olyan szurkoló, aki azt állítja, sejtette előre, hogy a csoportmeccsek két fordulója után nem annyira a kiesés elkerülése, mint inkább a kvartett első helyének a megszerzése a cél, akkor az illető nyugodtan lottózzon, mert esélye lesz megütni a főnyereményt. Mert hogy négy ponttal állunk az F csoport élén az egyaránt kétpontos Portugália és Izland előtt, míg a rajt előtt a titkos esélyesek között emlegetett Ausztria egyetlen ponttal sereghajtó. S a tegnapi lyoni sajtóértekezleten, amelyen Bernd Storck szövetségi kapitány mellett válogatottunkból Lovrencsics Gergő és Németh Krisztián vett részt, előbbi éppen a csoportelsőségről beszélt: „Igen, megpróbálunk ráhajtani az első helyre, ez pedig azt jelenti, hogy nem szeretnénk kikapni Portugáliától.

Külön motivál, hogy a világ legjobb labdarúgója az ellenfelünk, ilyesmi ritkán adatik meg egy játékos életében.” (Lovrencsics természetesen Cristiano Ronaldóra utalt.)

Miközben az általános hangulat határainkon belül és kívül euforikus – tegnap is piros-fehér-zöld trikolórokkal felcicomázott lakóbuszok keringtek az Olympique Lyon stadionja, a sajtóértekezlet és a mai összecsapás (18.00 óra, M4 Sport) színhelye körül –, a szövetségi kapitány két lábbal a földön áll, és igyekszik a komoly európai klubok által körberajongott játékosait is ott tartani. (Tegnap a másfél milliós olvasótáború madridi El Mundo írást közölt Nagy Ádámról, a „magyar középpálya kulcsának birtokosáról”, s azt a kitételt is olvashattuk, hogy „ötven éve nem találkoztunk ekkora tehetséggel”.)

„Ott még nem tartunk, hogy ráerőszakoljuk a stílusunkat egy olyan, világsztárokat felvonultató válogatottra, mint a portugál. Az ellenfélhez alkalmazkodó taktikánk az osztrákok és az izlandiak ellen is sikert hozott, ezen nincs okunk változtatni. Nem taktikázunk, hanem játsszuk a játékunkat, és győzni akarunk” – fogalmazott Storck. S ha ehhez Németh Krisztián gólja kell, az még jobb lenne, ezt vallja a csatár. „Először azt szeretném, ha pályára léphetnék, másodszor pedig berúgnám az első Európa-bajnoki gólomat” – ábrándozott „Némó”. Persze érkezett óvatosságra intő újságírói kérdés is, például egy ilyen: „Nem tart-e attól a kapitány, hogy kiszakad a zsák, és két sikertelen mérkőzés után Ronaldo megszórja válogatottunkat néhány góllal?” Storck mintha már várta volna ezt a felvetést: „Ausztria is esélyesebb volt nálunk, Izland selejtezőbeli eredményei is tiszteletet parancsoltak, most mégis mi vezetjük a csoportot. Portugáliát és Ronaldót is tiszteljük, de nem esünk hasra előttük.”

Már csak azért sem, mert ők a továbbjutásért küzdenek, mi viszont már ott vagyunk a nyolcaddöntőben, mivel Albánia után a németektől tegnap kikapó északírek is kevesebb ponttal lettek csoportharmadikok, mint amennyi nekünk van már most. De ki beszél erről? Győzelem vagy döntetlen elsőséget érhet, ha pedig nem veri meg Izland Ausztriát, vereséggel is megvan a második pozíció. Hittük volna?

Mai műsor. F csoport, 3. forduló: Magyarország–Portugália, Lyon 18.00, Izland–Ausztria, Saint-Denis 18.00.
Az állás: 1. Magyarország 4 pont, 2. Izland 2 (2-2), 3. Portugália 2 (1-1), 4. Ausztria 1.

--------------------------------

Ronaldo-függőség

A magyar válogatott edzése után – amelyet a gyepszőnyeg gyenge minősége nem a ma esti mérkőzés helyszínén tartottak, hanem a régi lyoni stadion, a Gerland tréningpályáján – a portugálok szövetségi kapitánya, Fernando Santos és a középpályás William Carvalho állta az újságírók kérdéseit. Köztük a Magyar Időkét, ami arra vonatkozott, hogy van-e „Ronaldo-függőség” a portugál válogatottban. Nem meglepő módon edző és játékosa ugyanazt mondta: „Nincs, Ronaldo nélkül is erős, kompakt válogatott a portugál, de természetesen a világ legjobb labdarúgójának formája kihat a csapat teljesítményére.” A portugál kollégák azonban elárulták, hogy ideges a hangulat a válogatott táborában, különösen az eddig még eredménytelen Ronaldo hangulata rossz, és az is tény, hogy a média részéről óriási nyomás hárul az együttesre az eddigi gyenge szereplés, a mindössze két megszerzett pont miatt.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó