EURO-2016: Bravúros győzelemmel kezdtük az Eb-t
A magyar labdarúgó-válogatott győzelemmel mutatkozott be a franciaországi Európa-bajnokságon, miután kedd este Bordeaux-ban 2-0-ra nyert Ausztria ellen az F csoport nyitómérkőzésén.
Utoljára frissítve: 2016. június 15. 01:06
2016. június 14. 20:32

Eljött a nap, amire 1972 óta vártak a magyar szurkolók: a nemzeti csapat újra Európa-bajnokságon léphetett pályára. Negyvennégy évvel ezelőtt a belgiumi kontinensviadalon a 4. helyen végzett az Illovszky Rudolf szövetségi kapitány által irányított magyar válogatott, amely a házigazdák ellen elvesztett (1-2) bronzmérkőzésen, 1972. június 17-én a következő összeállításban szerepelt: Géczi István - Fábián Tibor, Páncsics Miklós, Bálint László, Juhász Péter - Juhász István, Kű Lajos , Kozma Mihály - Dunai II, Antal, Albert Flórián, Zámbó Sándor (Szűcs Lajos, 45.). A magyar együttes gólját Kű Lajos (53.) szerezte tizenegyesből.

Visszatérve az osztrákok elleni mérkőzésre: a vasárnapi edzésen kisebb bokasérülést szenvedett Kádár Tamás vállalta a játékot, így helyet kapott a kezdőcsapatban. A németek elleni, utolsó felkészülési mérkőzéshez képest az egyetlen változás az volt, hogy Pintér Ádám helyett Gera Zoltán szerepelt védekező középpályásként Nagy Ádám mellett. Az előretolt ék ismét Szalai Ádám volt. A magyar kaput Király Gábor védte, aki 40 évesen és 74 naposan minden idők legidősebb játékosaként lépett pályára Eb-meccsen.

A francia Clément Turpin sípjelére a következő összeállításokban léptek pályára a csapatok:

Ausztria:
Robert Almer - Florian Klein, Aleksandar Dragovic, Martin Hinteregger, Christian Fuchs - Julian Baumgartlinger, David Alaba - Martin Harnik, Zlatko Junuzovic, Marko Arnautovic - Marc Janko

Magyarország:
Király Gábor - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás - Gera Zoltán, Nagy Ádám - Dzsudzsák Balázs, Kleinheisler László, Németh Krisztián - Szalai Ádám

Alaposan ráijesztettek az osztrákok a magyar válogatottra, hiszen Alaba az 1. percben majdnem gólt szerzett. A Bayern München középpályása 20 méterről lőtt, a labda a bal oldali kapufán csattant.

Három perccel később a másik oldalon Kleinhesler is hasonló távolságból küldte kapura a labdát, Almer védett.

A 19. percben újabb távoli Alaba-lövést láthattunk, de Király menteni tudott. A magyar válogatott egyre inkább magához tért, ügyesen passzolgattak Bernd Storck szövetségi kapitány játékosai, miközben a szurkolók hangosan biztatták a csapatot. A 24. percben Gera távoli lövése után Almer könnyen védett.

A 35. percben Junuzovic lövését követően megpattant a labda, Király bravúrral hárított.

Hat perc múlva nagyon veszélyes támadást vezettek az osztrákok, de a kapuhoz érkező Harnick nem értel el a beadást.

A 43. percben eddigi legígéretesebb helyzetét alakította ki a magyar válogatott, Dzsudzsák azonban 8 méterről keresztbe ellőtte a labdát.

A második játékrészben tíz percet kellett várni az első gólszerzési lehetőségre, de ez a magyar csapathoz, ismét Dzsudzsák nevéhez fűződik. A szélső az 55. percben Gera átadásából bombázott kapura, Almer bravúrral mentett.

A 62. percben viszont már tehetetlen volt az osztrák kapus: Kleinhesler passza után a szurkolók által sokat kritizált Szalai 7 méterről, becsúszva, jobb külsővel a hálóba helyezett (1-0).

Négy perccel később emberelőnybe került a magyar válogatott. Dragovic szabálytalankodott Kádárral szemben, az osztrák védő megkapta második sárga lapját, így kellett hagynia a pályát.

A 69. percben Storck a gólszerző Szalai helyére Priskint küldte a pályára. Az M4 Sport riporterétől, Berkesi Judittól megtudtuk, hogy Szalai - nyilvánvalóan örömében - sírt a kispadon. A 71. percben Némethnek volt ígéretes lövése 16 méterről, de Almer védett.

A 79. percben újabb cserejátékos kapott lehetőséget a magyar válogatottban, Kleinheislert Stieber váltotta.

A 87. percben növelte előnyét a magyar együttes: Stieber ugrott ki a jobb oldalon, remek labdát kapott, és 14 méterről a kapus fölött a kapuba emelt (2-0).

A mintegy tízezer magyar drukker már akkor hatalmas üdvrivalgással köszöntötte a válogatottat, amikor a Karib-tenger kalózai című filmnek a betétdalára kivonult bemelegíteni, elemi erővel zúgott fel a Ria-ria, Hungária rigmus.

A meccs felvezetéseként mintegy százan hozták be a két csapat óriásméretű mezét és a kezdőkörbe a labdát ábrázoló ponyvát, majd mai slágerekre táncoltak és tapsolásra, szurkolásra biztatták a publikumot, amelynek több se kellett, hogy igazi meccshangulatot varázsoljon a bordeaux-i arénában. Az osztrákok élőképpel fogadták kedvenceiket, ugyanis fényes zászlókat lengettek, amelyek a nemzeti zászlót rajzolták ki a lelátón.

A magyar szurkolók viszont ezt is kitörő örömmel és tapssal fogadták. Az első tíz perc osztrák fölényét Alaba újabb, ezúttal közeli lövése zárta, de Király ekkor is a helyén volt. Ahogy Németországban, úgy idővel most is megnyugodott a magyar csapat, sőt képes volt akár percekre eldugni a labdát az osztrákok elől, igaz, ez többnyire mezőnyben történt, azaz helyzet nem lett belőle. A kapuk hosszú ideig nem forogtak veszélyben, mígnem egy saját térfélen eladott labda után Junuzovic 18 méteres lövését hárította bravúrral Király.

Nem sokkal később pedig veszélyes kontrát vezettek az osztrákok, de a hosszú oldalon érkező Harnik nagy helyzetben rosszul találta el a labdát.

Az első igazán nagy magyar lehetőségre majdnem a szünetig kellett várni, ekkor a 16-os jobb oldalán kiugró Dzsudzsák csúnyán mellé lőtt.

A második félidőre érezhetően nagyobb elánnal jött ki az osztrák csapat, több veszélyes támadást vezetett a bal oldalon, de igazán nagy helyzet a rossz beadások miatt nem alakult ki. A magyar csapatnak megint némi időre volt szüksége, hogy kiegyenlítetté tegye a játékot. Nem sokkal azután, hogy a magyar közönség a cserepadon ülő Böde Dánielt éltette, Kleinheisler és Szalai kétszer is pazarul játszott össze, melynek eredményeként utóbbi a védők mögé került és ziccerben gólt lőtt.

Nem sokkal ezután az osztrákok megfogyatkoztak, ugyanis Dragovic megkapta a második sárga lapját.

A 69. percben Storck a gólszerző Szalai helyére Priskint küldte a pályára. Az M4 Sport riporterétől, Berkesi Judittól megtudtuk, hogy Szalai - nyilvánvalóan örömében - sírt a kispadon.

Nagy lendülettel rohamoztak tovább az osztrákok, viszont a kinyíló védelmük és az emberhátrányuk magával vonta az "életveszélyes" magyar kontrákat, egy ilyen után Németh lövését védte bravúrral Almer. A 69. percben Storck a gólszerző Szalai helyére Priskint küldte a pályára. Az M4 Sport riporterétől, Berkesi Judittól megtudtuk, hogy Szalai - nyilvánvalóan örömében - sírt a kispadon. Ahogy múlt az idő, úgy csökkent az osztrákok hite és lelkesedése, majd a 87. percben a csereként beállt Stieber ugrott ki a jobb oldalon és okosan a labda alá pörgetve emelte át az osztrák kapust, ezzel pedig eldöntötte a három pont sorsát.

A magyar válogatott végig fegyelmezetten, taktikusan futballozva megérdemelt győzelmet aratott, s az Eb-k történetében ötödik meccsén most először nem kapott gólt.

A magyar szurkolótábor és válogatott percekig ünnepelt önfeledten a lefújás után.

"Óriási, ahogy a csapat teljesített, megérdemelten nyertünk" - értékelt Bernd Storck az M4 Sportnak a találkozó után, s hozzátette, nagyon jó eredményt értek el egy nagyon jó mérkőzésen. "Nagyon akartunk, ez egy álom, ami valósággá vált" - tette hozzá.

A szövetségi kapitány kifejtette, az elején nehezen jött játékba a magyar csapat, de a második félidőre feljavult a teljesítménye.

"Jól kezdtünk, volt egy kapufánk. Sajnos idegesek voltak a játékosaim, ezért sok labdát vesztettünk el. A bekapott gól után rögtön jött a kiállítás, rossz helyzetbe kerültünk, de felvállaltuk a támadást, ebben pedig benne volt, hogy ismét eredményesek lesznek a magyarok. Nem így terveztük a rajtot" - mondta Marcel Koller, az osztrákok svájci szövetségi kapitánya.

Gera: megjött az étvágyunk

Gera Zoltán kijelentette, megjött a csapat étvágya azok után, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte Ausztriát a franciaországi Európa-bajnokság F csoportjának keddi nyitómérkőzésén.

"A meccs után nem arról volt szó az öltözőben, hogy nyertünk, akkor ezzel el is végeztük a dolgunkat és már boldogan mehetünk haza. Megjött az étvágyunk" - mondta a Ferencváros középpályása, aki arra a kérdésre, hogy bírni fogják-e azt a fizikális terhelést, hogy négynaponta játszaniuk kell, nevetve csak annyit válaszolt a maga 37 évével, hogy persze, hisz fiatalok mindannyian.

Gera szerint jó csapatot vertek meg annak köszönhetően, hogy középen jól zártak, de a pálya minden területén partiban voltak a riválissal.

"Az első percben örülhettünk, hogy nem 1-0 volt oda. Nagyon nagy tempóban kezdtek, kellett öt perc amíg felvettük a ritmust, de utána már nem volt gondunk. A félidőben az hangzott el, hogy ne adjunk több területet az osztrákoknak, a lehetőségeink ugyanúgy meglesznek a folytatásban is, csak ki kell használni őket" - értékelt Gera Zoltán, aki elismerte, a vezető gól után a kiállítás jelentősen befolyásolta a meccset.

Szalai Ádám több mint másfél év után talált ismét kapuba tétmérkőzésen, ezzel kapcsolatban kifejtette, nagyon kemény időszakon van túl, de a sok munka most kifizetődött.

"Csak magamnak sikerült bizonyítanom, mert a kritika a sport része, azt el kell fogadni" - mondta a Németországban légióskodó csatár, aki elmondta, azt szeretik a szurkolók, aki gólt rúg, öt perccel korábban még nem szerették, de szerinte ilyen a profi világ, nincs ezzel baja.

Dzsudzsák Balázs csapatkapitány szerint ettől a győzelemtől nem lett esélyes Magyarország, de szeretnék most kiélvezni ezt a pillanatot, ugyanakkor szerdától ugyanúgy készülnek tovább Izland ellen.

"Elszámolták magukat a letámadás terén, azt hitték, hogy három-négy emberrel be tudnak csapdázni minket és megzavarodunk hátul, de ezt gyakoroltuk folyamatosan, hogyan hozzuk ki a labdát ilyen helyzetben" - válaszolt a győzelem kulcsát firtató kérdésre a Bursaspor szélsője, aki szerint tőlük játékosoktól az a legkevesebb, hogy ilyen alázattal és akarattal játszó csapatot láttak a szurkolók. Kiemelte még, hogy kapják a videókat otthonról, ami óriási élmény számukra, látják, mekkora örömet sikerült szerezniük az embereknek, de ezt még fel kell dolgozniuk.

A második gólt szerző Stieber Zoltán arról beszélt a meccs után, hogy biztos volt a sikerben a találata után, a csapat játékával kapcsolatban pedig azt emelte ki, hogy élményszámba ment, ahogy társai kihozták a labdát hátul az osztrákok folyamatos letámadása ellenére is.

"Az egység az erényünk, akik nem kezdők, azok is készen állnak, ha be kell szállniuk" - mondta Stieber, aki elárulta, mostani gólját előrébb helyezi a sorban, mint a selejtezők során lőtt finnországi találatát, noha az győztes gól volt.

"Jobbak voltunk, nemcsak az eredményben, hanem játékban is. Gyorsabbak voltunk, jobban játszottuk be az üres területeket és átjátszottuk a középpályájukat" - jelentette ki Lang Ádám, aki mesélt arról is, hogy amikor kijöttek a pályára, akkor majd felrobbant a stadion a hangorkántól, s ő az ilyen élményekért kezdett el futballozni.

A 44 év után Eb-résztvevő magyar válogatott sikerével reális esélyt teremtett arra, hogy továbbjusson a csoportjából, de erről egyelőre egyik játékos sem akart beszélni.

A magyarok legközelebb szombaton Izlanddal találkoznak Marseille-ben, majd négy nappal később Portugália lesz az ellenfelük Lyonban. A hat négyesből az első és második helyezetteken túl a négy legjobb harmadik is nyolcaddöntőbe jut.

Storck: most térült meg, hogy erős ellenfelekkel játszottunk

Bernd Storck szövetségi kapitány szerint most térült meg a magyar labdarúgó-válogatott számára, hogy az Európa-bajnoki felkészülés során olyan erős ellenfelekkel mérkőzött meg, mint a világbajnok német és az Afrika-bajnok elefántcsontparti csapat.

"Az összeállítás alapján egyértelmű melyik együttes volt a favorit, de sokat dolgoztunk az elmúlt három hétben és ez látszott ma" - mondta Storck, aki kiemelte, a játékosok ezalatt "kitolták saját határaikat."

Arra kérdésre, hogy néhány idősebb játékosa bírni fogja-e azt a terhelést, hogy négynaponta pályára kell lépniük, úgy válaszolt, nem fiatal vagy öreg, hanem jó futballistái vannak a keretben.

"A futballban mindig mindenre van lehetőség, ha mindenki százszázalékosan teszi a dolgát, akár a második győzelmet is meg lehet szerezni" - jelentette ki a német szakember, aki viszont a továbbjutás esélyével egyelőre nem kívánt foglalkozni, mivel szerinte csak a következő meccs számít, azaz most az Izland elleni találkozó, amelyet szombaton rendeznek Marseille-ben.

Storck beszélt a meccs legjobbjának választott Kleinheisler Lászlóról is, akit még U20-asként ismert meg, és nagyszerű tehetségnek tartja.

"A csapat érdeme volt ez a győzelem. Mindenki teljesítette, amit a kapitány kért, mindenki hozzátett ehhez a csodálatos sikerhez" - jelentette ki a Werder Bremen játékosa, aki hozzátette, rendkívül büszkék most magukra, de kiemelte, ez a siker nem jöhetett volna létre a szurkolók nélkül, akiknek köszönetet mondott, akár a helyszínen drukkoltak, akár a tévék előtt.

A magyarok legközelebb szombaton Izlanddal találkoznak Marseille-ben, majd négy nappal később Portugália lesz az ellenfelük Lyonban. A hat négyesből az első és második helyezetteken túl a négy legjobb harmadik is nyolcaddöntőbe jut.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó