175 éves a tudományos ismeretterjesztés
A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alapításának 175. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi megemlékezést kedden a Pesti Vigadó épületében, ahol Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke úgy fogalmazott: az oktatás jövője a művészet és a tudomány különböző területeinek "egybeírásában" rejlik.
2016. június 14. 13:54

Ha az iskola belátható időn belül nem tudja keresztülvinni a művészet és tudomány integrációját, akkor a közművelődésnek, az ismeretterjesztésnek kell kísérletet tennie erre - fűzte hozzá Fekete György, aki hangsúlyozta azt is: a tudás a legfontosabb nemzetmegtartó erő.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az eseményen a megújuló népfőiskolai mozgalom és a TIT kapcsolatáról tartott előadásában elmondta: a kormány tegnapi döntése nyomán 2017 januárig a megszűnő Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) feladatait a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány veszi át. Az NMI közművelődési feladatait az alapítvány által létrehozott önálló jogi személyként és önálló gazdálkodással bíró szervezeti egység fogja tovább végezni, amelynek új központja a kormányzati beruházásból kibővülő népfőiskolában kap helyet.

Szólt arról is: a lakiteleki népfőiskolán az elmúlt években 20 olyan kollégium szerveződött, amelynek részeként egy-egy határon túli magyarok lakta tájegységen végeznek hungarikum- és értékfeltáró terepmunkát fiatal egyetemisták és szakemberek segítségével. A munka eredményeként már több tájegységről jelentek meg összegző könyv- és DVD kiadványok.

Nincsenek értékek nélküli települések - fogalmazott Lezsák Sándor, aki szerint ezek feltérképezésében és megerősítésében komoly szerepe lehet a népfőiskolával hagyományosan gyümölcsöző kapcsolatokat ápoló TIT-nek is.

Az eseményen Hámori József akadémikus, a TIT elnöke köszöntőjében felidézte: az ismeretterjesztő szervezet elődjét 1841-ben alapították Bugát Pál vezetésével, a nemzeti történelem kiemelkedő időszakában, a reformkorban.

A tanácskozás Kiss László, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatójának Újdonságok a csillagok világában című előadásával folytatódott, Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a történelemkutatás és ismeretterjesztés kapcsolatáról beszélt, a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet vezetője, Gazda István pedig a TIT elmúlt 175 évét elemezte a társulati elnökök munkásságának tükrében.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Hollandia „drogállammá” vált egy főrendőr szerint
  A kábítószer piaca párhuzamos gazdaságot működtet, a drogkereskedelmet felügyelő maffia befolyása pedig mindenhova elér – panaszolta nyilvánosan a holland rendőrszakszervezet elnöke, Jan Struijs.
MTI Hírfelhasználó