Mire is gyúrnak a spanyolok?
Spanyolországban hivatalosan pénteken indul a június 26-ai választások előtti kampány. A spanyolok 82%-a találja rossznak a politikai helyzetet.
2016. június 10. 12:34

Spanyolországban hivatalosan pénteken indul a június 26-ai választások előtti kampány. A közvélemény-kutatások szerint az egyébként általában vidám és optimista spanyolok 82%-a találja rossznak vagy nagyon rossznak a politikai helyzetet, s csak 5,6% bízik abban, hogy javulni fog. Ez persze jórészt annak köszönhető, hogy a tavaly decemberi megmérettetésen a pártok mindegyike könnyűnek találtatott, azaz nem tudtak kormányt alakítani, mivel sehogy sem jött ki a kormányképes többség. Emiatt hiába csak most indul hivatalosan a kampány, az Ibériai-félsziget már lassan egy éve kampány üzemmódban létezik, amibe mindenki kezd belefáradni.

De majd most… Merthogy pénteken kezdődik egy másik, sokkal többeket lelkesítő esemény, a franciaországi futball Európa-bajnokság. Spanyolország címvédő, sőt, ha nyer, akkor egymás után sorozatban háromszor, 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban bizonyul a kontinens legjobbjának. Vicente del Bosque szövetségi kapitány kicserélte a címvédő csapat kétharmadát, kihagyott nagy nevet, s még az sem biztos, hogy a legendás kapitány, Iker Casillas, akinek ez az ötödik EB-je, véd majd a nyitó meccsen. Az utolsó felkészülési mérkőzésen a csapat 1:0-ra kikapott Georgiától. Jelenleg 46 millió futball szakértő csámcsog ezeken a fejleményeken, s a kampányoló politikusoknak erősen kell kapaszkodniuk, hogy ők maradjanak a figyelem középpontjában. Pedig a politikusok is próbálkoznak erősen: már csak kevés bár van, ahol Pedro Sanchez szocialista pártvezér nem ivott meg egy sört a választóival, Rajoy kormányfő, ahogy illik, hajhálóban és köpenyben vizsgálja a száradó sonkákat egy andalúziai üzemben, Albert Ribera liberális elnök Venezuelában védte az emberi jogokat, a szélsőbaloldali Podemos pedig, amely jelenleg népszerűbb a szocialistáknál, IKEA katalógus formájába rendezte választási programját.

Se a politikai kampányból, sem a fociból nem marad ki az Ibériai-félsziget jelenlegi legnagyobb fejfájása: a katalán ügy. A szélsőbalos, függetlenségpárti barcelonai polgármester, Ada Colau azzal rukkolt elő, hogy a korábbiaktól eltérően idén nem lesznek a katalán főváros terein óriás kivetítők a spanyol csapat meccsei idejére, mert ugye ők egy másik államot képviselnek. Erre gyorsan alakult egy civil szervezet, a „Barcelona a válogatottért”, hogy akkor majd ők, ha máshol nem megy, magánterületen, igenis kiraknak képernyőket, hogy lehessen drukkolni a spanyol csapatnak. Két aktivistájukat a nyílt utcán megtámadták, amit persze egy politikai erő kivételével mindenki, a polgármester asszony is, elítélt. A kivétel az igazán balos, anarchista párt, a CUP, amely utcai zavargásokat pártol és eddig kívülről támogatta a függetlenedés párti koalíció kormányzását (így tudtak egyáltalán elkezdeni kormányozni). De most, a költségvetés megszavazása előtt borított, ezért szeptemberben bizalmi szavazás lesz a tartományi elnökről…

A nemzeti kérdés nem idén jelenik meg először a lelátókon is. Tavaly az Athletic Bilbao és az F.C. Barcelona vívta egymás ellen a kupadöntőt a katalán fővárosban. A kupát Király Kupának nevezik, s jelen volt az egyébként igen népszerű fiatal uralkodó, VI. Fülöp, aki csak egy évvel korábban vette át a trónt édesapjától. Hangosan kifütyülték. Idén pedig Madridban mérkőzött meg a Barcelona és a Sevilla, s a kormánymegbízott úgy döntött, a függetlenségi szimbólumát, a sárga-piros csíkos katalán zászlót a szurkolóknak tilos bevinniük a stadionba. Óriási volt a felzúdulás, mindenki, különösen a baloldal a szólásszabadság súlyos korlátozásáról beszélt. Végül a bíróság felülbírálta a döntést, a stadiont ellephették a katalán lobogók. A királyi pár pedig idén megúszta a füttykoncertet.

De az igazán nagy összecsapás a foci és a politika között hétfőn, június 13-án lesz. Ekkor játssza első EB meccsét a spanyol csapat Toulouseban Csehország ellen, s ugyanekkorra időzítették a választási kampány egyetlen négypárti vitáját. A négy pártelnök, beleértve a regnáló kormányfőt, Mariano Rajoyt akkor fogja megosztani a gondolatait a nagyérdeművel az ország jövőjéről.   El tudom képzelni, amint a sok José, Pedro és, no ne legyünk igazságtalanok, Carmen azon dilemmázik, hova kapcsoljon több izgalomért, egymást félrelökve harcolnak meg a bárokban a távirányítóért… De senki nem mondhatja a miniszterelnöknek, hogy nem állt ki vitára. Lehet, azért suttyomban ők is bevisznek magukkal a stúdióba egy okostelefont, s közben nézik a meccset, csak mint az állam- és kormányfők szokták az Európai Tanács brüsszeli ülései során.

De addig még… A csapat elutazott, Saint Martin de Ré szigetén berendezte a főhadiszállást. Első és egyetlen nyilvános edzésükön bárki megtekintheti őket a spanyol zászlóba öltöztetett kis paradicsomban. A szurkolók pedig jobban teszik, ha jó korán elindulnak minden idők legpáncélozottabb futballünnepére. Már tegnap is 11 km-es volt a sor a Pireneusoknál.

Győri Enikő, Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár, messzelatoblog.hu
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó