Nógrádi: Ez a káosz már Európa létét veszélyezteti
Rengeteg ember indul el idén Líbiából Olaszországba, néhány napon belül számuk elérheti az 50 ezret. Közben az egységkormány közölte: nem fogadnak vissza senkit az unióból. A külpolitikai helyzetet Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elemezte az M1 műsorában.
2016. június 7. 17:00

Líbia Észak-Afrika gyenge pontja – szögezte le Nógrádi György a Ma Reggelben. Kadhafi még aktív korában azt mondta, ha őt egyszer elűzik, nem lesz, aki a migránsokat feltartóztassa. Igaza volt. Líbiának kőkemény rendőrsége és titkosszolgálata volt, az országban az történt, amit Kadhafi megengedett, ráadásul mindenben kiszolgálta Európát. Az arab tavasz azonban nem jött be – szögezte le Nógrádi György.

Jelenleg három kormány működik Líbiában, melyek közül a Nyugat egyet támogat. Az egységkormány azonban fél, és azt mondja: kapjon fegyvert, logisztikai hírszerző-támogatást, de nem hajlandó migránsokat és nyugati csapatokat befogadni. A visszafogadásról nem hajlandó úgy megállapodni az Európa Unióval, mint ahogy Törökország tette. Mégis tárgyal az unióval, mert Európa nagyon gyenge. „Jelenleg keressük ennek a félig-meddig működő líbiai kormánynak a kegyeit, hogy legyen hajlandó valamire” – összegezte a helyzetet a biztonságpolitikai szakértő.

Ott tartunk, hogy amint kevesebb migráns érkezik Törökországból, és a balkáni útvonal jobb helyzetbe kerül, attól kezdve migránsok tömegei jönnek be Egyiptomból és Líbiából, Olaszország pedig egyre rosszabb helyzetbe kerül – mondta Nógrádi.

A szakértő egy Líbia újjáépítésével kapcsolatos kérdésre válaszolva hangsúlyozta: azon csak néhány ország profitálna, miközben az európai országok többségének főként a migránsok százezreivel kell szembesülniük.

Napjainkban ugyanis már nem az a helyzet, mint a II. világháborút követően: amikor a győztes erők előbb lebombázták Németországot, majd adtak egy Marshall-segélyt, vagy atombombát dobtak Japánra, és ezt követően újjáépítették a vesztes országot, napjainkban már olyan politikai káosz alakult ki, mely Európa létét veszélyezteti – állapította meg a stúdióvendég.

A hivatalos adatok szerint idén Líbiából 30 százalékkal több migráns érkezett, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az észak-afrikai országban jelenleg mintegy kétmillió ember várja, hogy meginduljon Európa felé – tette hozzá.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó