Vona elintéze Novák Elődöt - kizáratta a frakcióból
Novák Előd szerint Vona Gábor egyesével kereste meg a Jobbik-frakció tagjait és kezdeményezte a volt alelnök kizáratását onnan.
2016. június 6. 15:50

Vona Gábor kezdeményezte, hogy az új pártelnökség szólítsa fel Novák Elődöt lemondásra – közölte a volt alelnök Facebook-oldalán. Novák szerint a pártvezető egyesével kereste meg a frakció tagjait, hogy kizárassa onnan őt. „Inkorrektnek érzem a tisztújítás után előállni egy ilyen durva szankcióval” – tette hozzá az alelnöki pozícióban nemrég leváltott politikus, aki szerint ez nem szerepelt Vona választási ígéreteiben.

Novák kijelentette, esküjéhez híven visszaadja képviselői mandátumát, és távozik a parlamentből.

Lezárta a ki nem tárgyalt programvitákat

A volt alelnök szerint meglepte őt, hogy bizalmi szavazást tartottak a személyéről. Szerinte Vona azzal választatta meg magát, hogy csak más feladatot szán neki, ő pedig a ki nem tárgyalt programvitákat a szabad akaratából lezártnak nyilvánította.

Novák Előddel, illetve két társával, Szávay Istvánnal és Apáti Istvánnal korábban azt közölte Vona: hiába indulnának újra az alelnökségért, meg fogja vétózni azt, és inkább jobbikos polgármesterekkel kíván együtt dolgozni. A korábbi alelnökök először arról beszéltek, becsületbeli ügynek tartják, hogy így is megmérettessék magukat, de végül elfogadták a pártvezető döntését. A május végi tisztújításon Vonát 79 százalékos támogatottsággal választották újra elnöknek, míg az elnökségbe bekerült Janiczak Dávid ózdi, Toroczkai László ásotthalmi és Fülöp Erik tiszavasvári polgármester.

Inkorrektnek és etikátlannak tartja

Novák azért írt egy alelnökjelölti programot, ami aztán ki is szivárgott: ebben a Jobbik belső botrányairól írt, és úgy vélte, Vona a továbbiakban nem tűrné meg a belső vitákat. A volt alelnök még Vona bizalmasának cégügyeit is taglalta, nem sokkal később pedig már a TV2-n beszéltek jobbikos offshore cégről, a fideszes Halász János pedig sajtótájékoztatót tartott, amit aztán az érintett Forrai Richárd zavart meg. Mirkóczki Ádám szóvivő május végén a Hír TV-ben arról beszélt: akár etikai bizottság elé is kerülhet Novák alelnökjelölti programja. Novák most ugyanakkor arról írt: bár Vona kritizálta és megkérdőjelezte programját, tételesen senki nem tudta cáfolni állításait.

A volt alelnök szerint ő demográfiai szakpolitikusként dolgozott volna tovább, teljes kiszorítását pedig inkorrektnek és etikátlannak tartja, de esküjéhez híven elfogadja a döntést.

MNO
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó