Semjén Zsolt: minden magyar küldetése a nemzet megmaradását szolgálni
Minden magyar azzal a küldetéssel születik, hogy szolgálja a nemzet megmaradását és értékeit megőrizze az egész emberiség számára - mondta Semjén Zsolt.
2016. június 3. 15:01

A miniszterelnök-helyettes pénteken a Tehetség határok nélkül gálán beszélt erről a fővárosi Nemzeti Színházban.

A gyermekvédelmi ellátásban nevelkedő gyermekek részére szervezett Varázscsepp Országos Tehetségkutató Verseny győzteseit, valamint határon túlról érkező fiatalok produkcióit felvonultató, a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó eseményen Semjén Zsolt elmondta: a magyar állam feladata keretet teremteni a nemzet megmaradásához, például a kettős állampolgárság megadásával és a határon túli magyar közösségek, kulturális és oktatási intézmények támogatásával, ugyanakkor a nemzet tagjainak felelőssége, hogy "hajszálgyökerek sokaságával", személyes kapcsolatokkal szője át a Kárpát-medencét.

Mindehhez a pénteki gálához hasonló kezdeményezésekre, valamint olyan intézményekre van szükség, amelyek teret adnak a gyerekek számára a tudományos, művészeti vagy sport területén birtokolt tehetségük kibontakoztatására és személyes kapcsolatok megteremtésére a Kárpát-medence más részein élő nemzettársaikkal - emelte ki a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: a gála jó alkalom arra is, hogy kimutassuk nyitottságunkat a szomszédos népek értékei felé.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője megnyitó beszédében kiemelte: csillogó tehetségek mutatkoznak be a pénteki gálán. A Nemzeti Színház felelősségének érzi a fiatalok felkarolását - tette hozzá.

Az esemény megnyitóját követő sajtótájékoztatón a gálát a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal közösen szervező Niké Sportegyesület - Magyar Sportakadémia tiszteletbeli elnöke, Orbán Győző arról beszélt: az egyesület mintegy 10 éves tapasztalata az, hogy a szabályozott körülmények között űzött sport képes javítani a hátrányos helyzetben nevelkedő gyermekek esélyein.

A gálán, amelyen a magyarországi, erdélyi és kárpátaljai fiatalok mutatták be zenés, táncos vagy vers- és prózamondó produkcióikat, színpadra léptek a riói olimpián induló magyar birkózók is, akik vállalták, hogy gyermekvédelmi nagykövetként népszerűsítik a sportot az ország gyermekvédelmi intézményeiben.

Részt vett az eseményen Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke és a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint köszöntőt mondott Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Pedagógus Szövetség elnöke és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora is.

MTI
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó