Országszerte megemlékezések a nemzeti összetartozás napján
Szombaton, a nemzeti összetartozás napja alkalmából ünnepségeket, kulturális programokat, filmvetítéseket, koncerteket, színi előadásokat tartanak.
2016. június 3. 08:52

A fővárosban reggel a Kossuth téren ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját, az eseményen részt vesz Áder János köztársasági elnök, Benkő Tibor vezérkari főnök és helyettese, Orosz Zoltán. Délelőtt a Magyarság Házában tartják a központi ünnepséget, amelyen Szilágyi Péter nemzetpolitikai helyettes államtitkár mond beszédet.

A Magyarság Háza mozitermében Szakály István: A Trianon szindróma című filmjét vetítik, este Összetartozunk címmel gálaműsorral várják az érdeklődőket, hazai és külhoni vendégekkel a Szentháromság téren. Az esten közreműködik a Bonyhádi Székelykör Kórusa, a BorzsaVári népizenekar (Kárpátalja), Csizmadia Anna (Vajdaság), Fábián Éva és tanítványai az Óbudai Népzenei Iskolából, a Kikelet verséneklő együttes (Kárpátalja), a Muravidéki Nótázók, Pál Péter (Muravidék), Petrás Mária, Szvorák Katalin, Vaszi Levente és tanítványai, Vrencsán Anita és a Kosteleki Zenekar (Gyimes). A Mi, magyarok kiállításon ingyenes tárlatvezetés lesz.

Emellett a Szentháromság téren játszóház, moldvai és gyimesi táncok tanítása és bemutatója várja a kisebbeket és a felnőtteket egyaránt, muzsikál a Somos együttes. A Városmajori Szabadtéri Színpadon ingyenes koncertek lesznek, fellép a Créme de la pop, a Maszkura és a tücsökraj és a Compact Disco.

Noszvajon a nemzeti összetartozás napja alkalmából avatják fel a Trianoni szégyenfal emléktáblát. Ez alkalomból mutatják be a De la Motte kastély történetét összefoglaló "Az Illuzionista" című könyvet, ami egyben a kastély "Ők is voltak gyerekek - arisztokrata gyermekportrék a 17-19. századból" című vándorkiállítás megnyitója. Az emléktábla-avatáson Nyitrai Zsolt miniszter biztos, Noszvaj és térsége országgyűlési képviselője mond beszédet a táblát Anda Tibor református lelkész szenteli fel.

Zalaegerszegen délután a városi megemlékezésen Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára mond ünnepi beszédet.

Az idén első alkalommal egész hetes programsorozat kapcsolódik a nemzeti összetartozás napjához. A fővárosi Magyarság Házában szakmai konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket, filmvetítéseket tartottak egész héten, felidézve a trianoni eseményeket.

A parlament nemzeti összetartozás bizottsága kihelyezett ülést tartott a Muravidéken.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió ember, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.

Rákóczi Szövetség: száznégy iskola négyezer diákja utazhat 

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében száznégy Kárpát-medencei középiskola több mint négyezer diákja utazhat legalább egy határ átlépésével egy másik magyar iskolához június 4-én, a nemzeti összetartozás napján.

A szervezet diákutaztatási programjára a térségből bármely középiskola pályázhatott, azzal a feltétellel, hogy ezen a napon a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépve ellátogatnak egy másik ország magyar iskolájához, ahol közös programot tartanak.

A szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a sikerrel pályázó iskolák közül 62 magyarországi, 16 erdélyi és partiumi, 15 felvidéki, 9 délvidéki és 2 kárpátaljai. Az utazók nemcsak Magyarországról és Magyarországra utaznak, hanem több esetben külhoni régiók iskolái keresik fel egymást. A nemzeti összetartozás napi budapesti programokra kétszáz felvidéki fiatal érkezik.

Az idén már több mint ötezer középiskolás kapcsolódott be a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei diákutaztatási programjaiba.

MTI
MTI Hírfelhasználó