Orbán: a demokráciaexport nevű őrület megbukott
A közel-keleti káosz azt mutatja, minden népet hagyni kell építeni saját rendszerét, és nem szabad megmondani nekik, mi mit tartunk helyes útnak.
2016. június 3. 08:27

Ezt jelentette ki a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a kormányfő.

Az a tény, hogy a Földön különböző civilizációk léteznek, nem ok arra, hogy ezek összecsapjanak, békében lehet élni a muszlim világ mellett is, egy keresztény civilizációhoz tartozó ember pedig nem lehet iszlámellenes – mondta Orbán Viktor az Ahmad et-Tajjebbel, a szunnita muzulmán világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecset nagysejkjével lefolytatott egyiptomi találkozója kapcsán a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A vallási vezető véleménye egyébként - tette hozzá Orbán Viktor a 180 percben -, hogy a 90 milliós Egyiptomnak elsősorban stabilizálnia kell helyzetét, szükség van egy olyan erő, amely fenntartja a rendet, mert ha ez nincs, a mostani áradat háromszorosával kell szembenéznie Európának. Az egyiptomi hadsereg egyébként egységes, az alkotmányos rend pillérei állnak, most gazdasági sikerek kellenek, ami iszonyatos politikai feladat - emelte ki.

A demokráciaexport nevű őrület megbukott

Ez a demokráciaexport nevű őrület megbukott, a közel-keleti káosz azt mutatja, minden népet hagyni kell, hogy építse saját rendszerét, és nem szabad megmondani nekik, mi mit tartunk helyes útnak. Líbiát is hagyni kell felfegyverkezni, hagyni, hogy az ország maga oldja meg a problémáját, Európa leginkább abban segíthet, hogy az emberek Líbiában maradjanak, és ha kell, ott épüljenek táborok.

Vihar előtti csend Európában

Az EU-nak is megvan egyébként a bőven baja, hiszen az európai vezetők szembekerültek a népükkel, az ellenállás egyre nő, és ebből előbb-utóbb baj lesz. Márpedig nem a népnek, hanem a vezetőknek kell megváltozniuk, felülvizsgálniuk eddig folytatott politikájukat, egyébként ebből az egészből nem sül ki jó - hangsúlyozta Orbán Viktor. A Brexit kapcsán azt mondta, nem vindikáljuk a jogot megmondani a briteknek, mit tegyenek, akárhogy döntenek, elfogadjuk.

A bicskei tábort felszámolják

A kormányfő szerint "akárhogy is finanszírozza a civil szervezeteket Soros György, akárhogy próbál bemenni a médiába a magyar milliárdos a pénzével, és hangulatot kelteni", az igazság az, hogy a nyugati kormányok menekültügyi politikáját a saját népük erőteljesen, növekvő számban és növekvő erővel ellenzi. Orbán Viktor megerősítette azt is, hogy a kormány be akarja zárni a bicskei befogadóállomást, erre készült egy akcióterv is, de ez nem megy egyik napról a másikra.

Hosszú kormányülés lesz

A pénteki kormányülésről Orbán Viktor azt mondta, hosszú lesz, mert az elmúlt két év feladatait, ügyeit, döntéseit kell most végigvenni és ahol lehet, lezárni, hogy minél kevesebb kerüljön át a következő két évre. Ilyen ügyek pedig vannak bőven, például az oktatás megnyitott kérdéseit biztosan le kell zárni - emelte ki.

A kormány mindent megtett a szurkolók biztonságáért

A hamarosan kezdődő foci Eb-ről a miniszterelnök azt mondta, nem veszi a bátorságot, hogy a meccsekre készülő magyar szurkolók helyett döntsön, hiszen, bár ő is ott lesz Franciaországban, a helyzete teljesen más. Az biztos ugyanakkor, hogy a magyar kormány mindent megtett a magyar emberek biztonságáért, a magyar diplomácia pedig a lehető legnagyobb erővel lesz jelen. A miniszterelnök hozzátette: nagyon fontos minden, az Eb-re kiutazó magyar regisztráljon a konzuli szolgálatnál.

Kossuth Rádió/180 perc
  • Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni
    A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az EU-s költségvetés és a válságkezelési alap ügyében. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.
  • Gulyás: még bőven vannak kapacitások az egészségügyben
    A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.
  • Tisztifőorvos: könnyítik a gyógyszerhez jutást
    Jogszabályokkal könnyítik a gyógyszerekhez és a gyógyászati segédeszközökhöz jutást - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki, online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó