Több száz éves víz hűti az Antarktiszt
Az Antarktisz messze nem melegszik annyira, mint az északi sarkvidék; a mélyből érkező jeges víz őrzi a hideget.
2016. június 1. 09:23

Jó ideje tűnődnek a klímakutatók azon, hogy az Antarktiszon miért nem olyan drasztikusak a klímaváltozás hatásai, mint az Északi-sarkon.

Miközben az antarktiszi tengeri jég téli kiterjedése immár évtizedek óta növekszik, addig az északi-sarkvidéki tengeri jég nagy sebességgel zsugorodik.

Eddig azt az elméletet fogadták el, mely szerint a melegedő felszíni vizeket a déli földrész körüli áramlatok a mélybe vezetik, így lassítják a felmelegedést.

Kyle Armour, a Seattle-i Washington Egyetem oceanográfusa most egy új, szinte az előzővel ellentétes teóriát publikált, amit megfigyelésekkel igazolt - számolt be róla az MTI.

Elképzelése szerint az Antarktiszt a mélyből felfelé áramló, alig 1 Celsius-fokos tengervíz hűti.

A kontinenst helyenként 3 kilométer mély tenger veszi körül, a fenék közelében lévő víz évszázadokkal, sőt akár ezer évvel ezelőtt járt a felszínen, még az Atlanti-óceán északi részén.

A szakember szerint a Golf-áramlat meleg vize az Atlanti-óceán északi részére érkezve lehűl, majd alámerül és délnek kanyarodva az Antarktisz felé veszi az irányt.

Hosszú útja után az ismét felszínre jutó víz lehűti az Antarktisz környezetét, majd észak felé áramlik, hogy újra kezdje maratoni körutazását.

Az áramlatot a felszínt folyamatosan érő déli szél hajtja, észak felé sodorva a felszíni vizeket, amelyek a mélyből szippantják fel utánpótlásukat.

A folyamat magyarázatot ad arra, hogy a Déli-óceán felszíne miért csupán 0,02 Celsius-fokkal melegedett évtizedenként 1950 óta, miközben a globális átlag 0,08 Celsius-fok volt.

Más helyeken, például az amerikai földrész nyugati oldalán, vagy általában az Egyenlítő közelében alig néhány száz méter mélyről áramlik felfelé a víz, ezáltal nem is hűt annyira, mint a déli sarkvidéken - magyarázta az oceanográfus.

Kyle Armour és csapata mérésekkel és laboratóriumi modellekkel is igazolta a vázolt folyamatot.

A szakember szerint a klímaváltozást hírből sem ismerő jeges vizek még jó ideig fékezhetik az Antarktisz felmelegedését.

Idővel azonban ezek a tartalékok is elfogynak, és a déli sarkvidék is gyorsabban fog melegedni, olvadó jege pedig világszerte megemeli a tengerszintet.

hirado.hu - MTI - New Hampshire Voice
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó