A régi iparvárosokban is van jövő
Meg kell mutatni, hogy a hagyományos iparvárosok nem a múlthoz tartoznak, hanem van jövőjük, ezért "becsületbeli ügy" Dunaújváros kérdése is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Dunaújvárosban, ahol a Modern városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá Cserna Gáborral (Fidesz-KDNP), a város polgármesterével.
2016. május 31. 13:04

A magyar emberek sokat dolgoztak azon, hogy a 2010-ben az összeomlás előtti állapotból kilábaljon az ország, most már a maihoz hasonló megállapodásokra is lehetőség van - utalt a miniszterelnök a Modern városok programra. Orbán Viktor egyúttal annak a meggyőződésék adott hangot, hogy a ciklus végére a munkanélküliségi ráta 6 százalék alá szorul. Nyitva van az út a modern munkahelyek létrehozása előtt a régi iparvárosokban is – mondta. Hozzátette, 500 közfoglalkoztatott jelentős része dolgozik a város roma közfoglalkoztatási programjában, ami annyira hatékony és sikeres, hogy országos mozgalommá is terjesztenék.

Magyarország olyan speciális helyzetben van, hogy bizonyos nagyságrendű fejlesztéseket a kormány nélkül nem lehet kivitelezni a városokban, ezért azt javasolja a miniszterelnök, hogy a kormány támogatását keressék a városok. Ez nem pártpolitikai kérdés – tette hozzá.

A miniszterelnök a közelgő önkormányzati választások kapcsán, arra kérte a dunaújvárosiakat, hogy a kormánypárti jelöltet támogassák. A város lakosainak felhívta a figyelmét a közelgő népszavazásra is, javasolva a kényszerbetelepítés elleni közös fellépést.

A megállapodás részleteiről elmondta, a cél egy modern ipari város megalkotása polgári életminőség mellett. Megváltozik, amit a modern gazdaságról gondolunk, átformálódik az összes termelési tevékenység – húzta alá. A nagy kérdés, be tudunk-e kapcsolódni ebbe az ipari forradalomba – fejtette ki.

Ha nem kapcsolódunk be, nemcsak a fejlődés áll meg, de azt is elveszítjük, amink már megvan – jelezte, hozzátéve, ezért fontos Dunaújváros fejlődése is, mert ha ez a város nem tud bekapcsolódni, akkor ki tud? – tette fel a kérdést.

A fejlődés irányaként Orbán Viktor a villamos áram alapú város kialakítását nevezte meg, a Paks II. beruházás kifejlesztésében ezért a város közvetlenül érdekelt – mondta.

A kormányfő a megállapodás nagyobb tételei között említette egy áruforgalmi csomópont létrehozását 500 hektáron. A területet a kormány adja, az üzemeltetés a város feladata lesz - jegyezte meg.

Az elektromobilitás kutatási és képzési irányát is felépítik, a főiskolát ilyen irányú szakirány fejlesztéssel látják majd el. A nemzeti buszstratégia keretében a város buszait is lecserélik elektromos járművekre. A képzett, alkalmazható és bevethető munkaerőhiány orvoslása érdekében 4 milliárd forintos útfelújításokat hajtanak majd végre. Az egykori orvosi rendelő épületét 1 milliárd forintból átalakítják vagy elbontják és „építenek valamit a helyére”, a megoldásról a város dönt majd – ismertette.

A város másik akut problémája, a városi élményfürdő is megújul, és összekötik a Fabó uszodával is. A célra 3 milliárdot kap Dunaújváros. A Szalki-sziget vízminőségének javítására 900 millió forintot mozgósítanak. A vízközmű-hálózat felújítási programra a kormány 1,2 milliárd forintot szán. A vasútállomás és buszpályaudvar elhelyezkedésének anomáliáit is orvosolják, egy modern közlekedési csomópontot hoznak létre 3 milliárd forintból. A városi arborétum felújításához és egy látogatóközpont létrehozásához 100 millió forintot szavaztak meg. A Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia 1800 férőhelyes csarnokot kap 2 milliárd forintból. A vidámparkot is újra működésbe hozzák, szabadtéri színpadot is építenek a területre, összesen 180 millió forintos lesz a beruházás - sorolta Orbán Viktor.

A miniszterelnök arra biztatta a várost, hogy vegyen részt a kormány szabadidő-kondi parkok létrehozására kiírt pályázatában. Itt említette meg, hogy a Radari sporttelep felújítására 700 millió forintot adnak.

Végül arról beszélt a miniszterelnök, hogy városi szálloda nélkül nehéz boldogulni, ezért a múzeum helyén városi szállodát hoznak létre megközelítőleg 3 milliárd forintból. A könyvtár átköltözik a Mondbach kúriába.

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere elmondta, kötelességének érzi, hogy a jövőben is elvégezzék a város sikerességéhez fontos munkát.

Dunaújvárost csakis polgárai egyetértésével lehet irányítani - tette hozzá. Megjegyezte, a baloldal majdnem tönkretette a várost, amit kemény munkával sikerült megmenteni.

A kormány mögöttünk áll, ami garanciája a fejlődésnek – hangsúlyozta, kifejtve, a fejlődés az országos átlagnál dinamikusabb városukban.

Az eredmények között említette a kórház fejlődését, ahol több milliárdos fejlesztés valósult meg. Ide sorolta a Városháza és a Római Városrész felújítását, a főiskolát, a sportéletet, a szociális ellátás fejlettségét. Komoly esélyt kaptunk arra, hogy előre lépjünk a modern városok sorában – utalt a megegyezés tartalmára. Cserna Gábor nagy várakozással tekint a programra, ami szerinte pillére lesz a város hosszú távú jövőjének is.

MTI - fidesz.hu
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó