Adóparadicsomból jött az Együtt főtámogatója
Miközben az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor kemény szavakkal ostorozza a panamai offshore-botrányban szerinte érintett politikusokat, pártjának legnagyobb támogatója maga is több, adóparadicsomokban bejegyzett vállalkozásban érdekelt. A panamai illetőségű Danczkay Ágnes közel három és fél millió forinttal szponzorálta a pártot.
2016. május 30. 08:47

Hárommillió-háromszázötvenezer forinttal támogatta az Együtt – Korszakváltók Pártját 2015-ben Danczkay Ágnes – derül ki a szervezet 2015-ös beszámolójából. A hölgy ezzel a párt legnagyobb mecénása volt a magánszemélyek között. A jogszabályok szerint a politikai szervezeteknek csupán az ötszázezer forint feletti támogatásokat kell nevesíteniük. Az Együttnek Danczkay Ágnesen kívül csupán egyetlen magánszemélyt tüntetett fel a dokumentumban, Deschelák Károly 520 ezer forinttal segítette őket. A Danczkay név nem ismeretlen a hazai közéletben, az azóta elhunyt Danczkay Béla volt az egyik tulajdonosa annak a kanadai illetőségű cégnek, az ADC-nek, amelyik még a Horn-kormány idején, 1996-ban igen kedvező feltételek mellett kapott jogot a ferihegyi repülőtér üzemeltetésére.

Az ADC a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatósággal (LRI) együtt megalakította a Ferihegyi Utasterminál-fejlesztő és -hasznosító (FUF) Kft.-t, ez a cég üzemeltette a repülőteret mindaddig, amíg már az első Orbán-kormány idején fel nem mondta az állam a velük kötött szerződést. Az ADC évekig pereskedett az elmaradt haszon miatt, végül több milliárd forint kártérítést kellett részükre kifizetni. Ebben szerepet játszott, hogy a 2002-ben hatalomra került szocialista kormány a hírek szerint nem képviselte teljes szívvel a nemzetközi döntőbíróság előtt az állam érdekeit.

Danczkay Béla felesége, Ágnes is több vállalkozásban érdekelt Magyarországon. Foglalkozott műkincs-kereskedelemmel, de ingatlanfejlesztéssel és -forgalmazással is. Legnagyobb ilyen vállalkozása, a Royal Development Ingatlanfejlesztő Kft. jelenleg is árul nagy értékű ingatlanokat a Gellért-hegyen. A cég amúgy 116 milliós törzstőkéje mellett 2014-ben nem ért el egyetlen fillér értékesítési eredményt sem.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke nemrég kemény hangú nyilatkozatban ostorozta a Fideszt, miután az úgynevezett Panama-iratokból kiderült, egy volt fideszes képviselő is érintett off­shore-cégekben, illetve Mikola Istvánt is ezzel gyanúsította meg Szigetvári, „hétpróbás offshore-ozóknak” nevezve őket.

Danczkay Ágnes, Szigetváriék legbőkezűbb támogatója több cégben is érdekelt Magyarországon, ezek nagy része – például az Emerald Development Ingatlanfejlesztő Kft. vagy a Lido Investments Ingatlanfejlesztő Kft. – ciprusi, illetve Virgin-szigeteki off­shore hátterű vállalkozás. A mecénás állandó lakcíme Panamavárosban van.

Az Együttnek tavaly alig 146 millió forint bevétele volt, döntően állami támogatásból, külsősöktől csupán 11 milliót tudtak szerezni. Az egykor Bajnai Gordon alapította párt háttérszervezetétől, a Haza és Haladás Alapítványtól, illetve a hasonló nevű egyesülettől évek óta hiába várjuk, hogy részletesen elszámoljanak a kapott támogatásokkal. Annyi biztos, hogy az alapítvány egyéb hozzájárulások mellett 2011-ben 209 ezer euró, 2012-ben 119 ezer, 2013-ban pedig 454 ezer dollár (kb. 200 millió forint) támogatást kapott a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progress szervezettől.

Az akkori hírek szerint összesen közel egymilliárd forinttal szponzorálta Soros különböző szervezeteken keresztül a pártot, bár ezt az Együtt tagadta. Az alapítvány és az egyesület ma semmilyen működési jelet nem mutat, honlapjukon 2014-es az utolsó bejegyzés, 2013-as beszámolójuk elérhetetlen, alapítójuk, Bajnai Gordon pedig úgy tűnik, egyelőre bevégezte itthoni küldetését, és kiszállt a politikából.

Magyar Idők
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó