Gyurcsány Ferenc már feledné Őszödöt
Egymást árulózzák le a baloldalon az elnökök
Szerinte a legalapvetőbb hibát abban követte el, amikor azt hitte, hogy az MSZP és ő kompatibilisek egymással.
2016. május 28. 17:52

Bár hétfőn maga kezdett „jópofának” szánt videoklipekkel emlékezni az őszödi beszéd elhangzásának tizedik évfordulójára, Gyurcsány Ferenc az ATV-ben csütörtök este már azt mondta, hogy mára lezárta ezt a történetet, és nem akar többet beszélni róla.

A volt miniszterelnök szerint ugyanakkor az őszödi beszédnek mindenképpen el kellett hangzania, az MSZP-frakciót rá kellett venni, hogy csinálják meg az új programot, amivel sokkolta őket. – Az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy lényegében jobb világot teremtettünk volna, ha ez mehetett volna tovább. Ebben az értelemben arra a politikára a mai napig büszke vagyok és eszem ágában sincs, hogy a fő irányán változtassak – jelentette ki Gyurcsány.

Szerinte a legalapvetőbb hibát abban követte el, amikor azt hitte, hogy az MSZP és ő kompatibilisek egymással. Mint magyarázta, az MSZP-kultúrának egy része félt a konfliktusoktól, nem erre szocializálódott. Szerinte az állampárti múlt nagy terhe, hogy inkább ügyintéző párt. – Az én mentalitásom egy küzdő, vízióval rendelkező politikus mentalitása, a párton belül viszont nem akartak álmokat teremteni – fogalmazott a DK elnöke, megjegyezve: azóta sokat változott az MSZP, éppen ezért nem akarja, hogy ezt a mostani vezetők magukra vegyék. A DK elnöke újra összefogást sürgetett a baloldalon. – Össze fog ez újra rendeződni előbb-utóbb, az a kérdés, hogy mikor ismerik fel a baloldal befolyásos politikusai, hogy nincsen más sorsuk – jelentette ki.

Kérdés, hogy ennek mekkora esélye van többek között azután, hogy Gyurcsány csütörtökön arról beszélt: néhány MSZP-s vezető árulta el őt a beszéd kiszivárogtatásával, és „néhány hatalomvágyó ember miatt” bukott meg.

Tóbiás József tegnap kérdésre válaszolva mindenesetre úgy fogalmazott a DK-elnök állításáról, hogy nehéz egy asztalhoz leülni azzal, aki árulónak nevezi a másikat. Az MSZP elnöke szerint a magyar állampolgárok 99 százaléka nem ezzel a kérdéssel foglalkozik tíz év után, ez Gyurcsány Ferenc személyes ügye. – De ha ezt felülről nézzük, akkor arról kellene beszélgetni, hogy ki árult el itt kit – vágott vissza Tóbiás József.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és EP-képviselője bejelentette: kezdeményezték, hogy Göncz Árpád egykori köztársasági elnökről nevezzenek el termet az Európai Parlamentben.

magyaridok.hu