Horváth Csaba cáfol és visszavág
Horváth Csaba egykori szocialista főpolgármester-helyettes szerint semmi köze sincs a 4-es metró szerződéseihez, de ennek ellenére elmegy az Alstom-ügyet vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság meghallgatására, ha kérik. Az MSZP-s politikus a Széll Kálmán tér felújítását is kivizsgálná. A DK-s Gy. Németh Erzsébet is megjelenne a testület előtt.
2016. május 25. 08:24

– Természetesen elmegyek az Alstom metrókocsik 2006-os beszerzése kapcsán megalakuló fővárosi ideiglenes bizottság meghallgatására, amennyiben behívnak – mondta el a Magyar Időknek Horváth Csaba. A Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselője hozzátette: azzal, hogy Nagy-Britanniában az ottani antikorrupciós nyomozóhatóság, az SFO vádat fogalmazott meg a budapesti járműbeszerzés kapcsán, maradéktalanul ki kell vizsgálni az ügy magyarországi vetületét.

Horváth Csaba szerint az Alstom-ügyet vizsgáló ideiglenes bizottság felállítását korábban javasló Kocsis Máté fővárosi tanácsnok, VIII. kerületi polgármesternek és Tarlós István főpolgármesternek is számot kellene adnia bizottság előtt az Alstom-szerződések 2011-es újrakötésével kapcsolatban.

– A Széll Kálmán tér beruházását és az ottani túlszámlázásgyanús eseteket vizsgáló bizottságot akarunk felállítani, és ehhez elvárjuk Kocsis Máté támogatását is – jelentette ki a szocialista politikus. Mint mondta, a személyével kapcsolatban több igaztalan kijelentés is megjelent, és cáfolta, hogy főpolgármester-helyettesként a teljes BKV felügyelete hozzá tartozott volna. Állítása szerint 2009 szeptember 3-án kizárólag a BKV hosszú távú működtetésére vonatkozó, kormánnyal folytatott tárgyalásokat vette át, ami november 20-ig tartott, a 4-es metróval és a Margit híddal kapcsolatban semmilyen szakmai hatásköre nem volt.

– Mindenképpen elmegyek a bizottság meghallgatására, ha behívnak – nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet. A volt MSZP-s frakcióvezető, most DK-s városházi politikus megjegyezte, az ideiglenes bizottsággal kapcsolatos fővárosi közgyűlési döntést támogatták.

A 2006-ban megkötött, majd 2010-ben felmondott, a brit és magyar hatóságok által is gyanúsnak talált, 2,3 millió eurós Alstom metrókocsi-szerződések kapcsán a most felálló fővárosi testület mások mellett meghallgathatja a BKV akkori vezetőit, a felügyelőbizottság tagjait, megvizsgálhatja a hivatali belső levelezéseket, bizottsági jegyzőkönyveket, azt, hogy ki mit írt alá.

A Magyar Idők korábban azt is megírta, hogy két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott az Alstomtól Medgyessy Péter családi cégéhez 2007-ben és 2008-ban, amiből a volt kormányfő több tíz millió forintot továbbutalt felesége számlájára. Az Alstom-kocsik ügyében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

magyaridok.hu
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó